Fakin Craft Fest i Zmajevo dižu pivski Zagreb na noge!

Getty Images
Na festival Pivovare Medvedgrad za njihov 25. rođendan 7. i 8. lipnja dolazi 25 pivovara iz samog vrha svjetske pivske scene uz čak 150 vrsta piva, craft ginove i cidere! Festival craft piva i muzike Zmajevo u subotu, 29. lipnja u organizaciji Zmajske pivovare i Dostave Zvuka a očekuje vas obilje piva, glazbe i gastro detalja!
Vidi originalni članak

Najbolje svjetske pivovare na Fakin Craft Festu

Pivovara Medvedgrad cijele godine slavi 25. rođendan, pa su i njihovi događaji u znaku četvrt stoljeća postojanja. Nakon hvaljenog tuluma povodom otvorenja nove pivovare nastavljaju dalje i organiziraju Fakin Craft Fest 7. i 8. lipnja ispred Pučkog otvorenog učilišta i Fakin Craft Bara u Zagrebu. Tom prigodom na prostoru ispred Vukovarske 68 točit će se piva 25 pivovara iz samog vrha svjetske pivske scene za 25. rođendan Pivovare Medvedgrad.



Nimalo ne pretjerujemo kada kažemo da u Zagreb stižu svjetska piva iz svjetskih pivovara. Popis predvode američke pivovare, i to prije svega legendarna Sierra Nevada, koja se smatra začetnikom craft revolucije u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Uz njih ćete imati prilike probati piva Odell pivovare iz Colorada, koja ove godine slavi 30. rođendan.

U Zagreb stižu i piva iz New Belgiuma, četvrte najveće craft pivovare u SAD-u, a popis Amerikanca zaključuje ekipa iz Portlanda – Hair of the Dog i Gigantic. „Odell, New Belgium i Hair Of The Dog će imati europsku premijeru, njihova piva se nisu prije točila s ove strane oceana. Sierra Nevada šalje piva iz svoje baze u Kaliforniji. Treba reći da su pivovare punile pivo u kegove specijalno za Fakin Craft Fest, a onda smo ga avionom dostavili do hladne komore u Zagrebu, što garantira maksimalnu svježinu piva“, kažu nam organizatori festivala.

Europsku listu pivovara predvodi belgijska pivovara Cantillon, čija piva, naročito točena, nemate prilike piti bilo gdje, bilo kada, jer se rijetko pojavljuju na festivalima, čak je i kupnja boca u njihovoj pivovari limitirana. No, za Fakin Craft Fest su poslali čak pet vrsta piva. Njima uz bok je još jedan slavni predstavnik sve popularnijih sour, odnosno kiselih piva – Alvinne pivovara, također iz Belgije. Norveški Lervig se prilično brzo probio na sam vrh svjetske pivske scene, a 7. i 8. lipnja se predstavlja i pivopijama u Zagrebu.

Naravno, na festivalu je zastupljena i hrvatska scena, i to samo odabrani – uz Pivovaru Medvedgrad tu su i Nova Runda, Zmajska pivovara, Varionica i The Garden Brewery, koji će uz standardnu ponudu predstaviti i pivo koje još niste imali prilike probati. Iz Srbije stižu Dogma i Crow, a iz Slovenije Reservoir Dogs i Barut, također sa specijalima.

„Potrudili smo se organizirati najbolji craft festival u regiji, koji će iskočiti prije svega po pivovarama koje dolaze, ali i kvaliteti piva koja će se točiti. Sveukupno će u ponudi biti 150 različitih vrsta piva. Osim toga ćemo imati i cider te gin korner. Uz to na kraju prvog dana imamo i poslasticu za sve posjetitelje, a to je ekskluzivan koncert Queen Real Tribute banda! U prodaji je samo 300 ulaznica, a koncert kreće u 23 sata u maloj dvorani Boogalooa, koja se nalazi s druge strane našeg festivala! Dođite i uživajte u vrhunskim pivima i vrhunskom bendu“, pozivaju organizatori.




Festival craft piva i muzike Zmajevo

Zagrebački open-air festival craft piva i muzike Zmajevo doživjet će svoje drugo izdanje u subotu, 29. lipnja ispred i unutar Zmajske pivovare na jankomiru. Uz slobodan ulaz, pivsku ponudu činit će domaće i inozemne craft pivovare, a program će upotpuniti nastupi bendova, vođene ture po pivovari, pivske igre i ostale zanimacije. Prošlogodišnji festivalski debi okupio je više od 1500 ljudi u „zmajevom gnijezdu“.



Pivsko druženje počet će u 15h kada prve točionike u pogon stavljaju domaće i strane craft pivovare. Po prvi put u Hrvatsku stiže Cervesa Montseny iz Barcelone s kojom su domaćini skuhali kolaboracijsko pivo, a vraća se i jedna inozemna pivovara koja je oduševila na prošlogodišnjem Zmajevu. Za popratnu gastronomsku ponudu pobrinut će se pizzeria Chello, BBQ Hot Yard i Apululu. U popodnevnim satima bit će organizirane radionice za djecu, vođene ture po pivovari i pivske igre, a ljetnu zanimaciju obogatit će NOSS Sneaker Store i Polyboy barbershop kutak uz zvučnu kulisu DJ Olivera.



Večernje nastupe označit će povijesni moment za domaću punk rock scenu - po prvi put pozornicu će dijeliti dva legendarna benda, osječki Debeli Precjednik i zagrebački Šank, ljubiteljima piva poznat i po istoimenoj pivskoj suradnji sa Zmajskom. Glazbeni lineup podebljava rap kolektiv Dregermajster Crew, a svoj dolazak su potvrdile i novosadske rokerice Tri kapljice.

Kompletan pivski lineup brojat će više od 25 vrsti piva, a u narednim tjednima bit će otkrivene sve gostujuće pivovare. Vidimo se!

Posjeti Gastro.hr