Najbolje vino je Kopjarov ružičasti pjenušac!

Julio Frangen Kopjar Organic Rosé Pinot Noir brut
Salon pjenušavih vina Zagreb, njegovo 6. izdanje, održat će se u petak 2. lipnja u restoranu Maksimir, na ulazu u najveći zagrebački park. Stiže 30-ak vinara iz Hrvatske, Slovenije i Italije
Vidi originalni članak

Ovogodišnje, boutique izdanje Salona pjenušavih vina Zagreb održat će se u petak, 2. lipnja, od 15 do 21 sati, u restoranu Maksimir, u zelenilu najljepšeg zagrebačkog parka. Svoje pjenušce izlagat će 30-ak vinara iz Hrvatske, Slovenije i Italije te pozvati sve ljubitelje na umjereno uživanje u mjehurićima.

Od prošle godine zagrebački i ljubljanski Salon preselili su se na (polu)otvorene prostore, okružene zelenilom i time privukli još više posjetitelja. Uz kušanje pjenušaca i druženje s vinarima, posjetitelji će moći nazočiti na dvije vinske radionice, na koje je ulaz besplatan, uz prethodnu prijavu. Time i ovaj put organizatori ističu važnost edukacije i podizanja kulture stola na višu razinu.

Edukativne radionice

"I ove godine izlagači će svoja vina predstaviti u velikoj dvorani, a posjetitelji će moći šetati i sjediti i na terasi restorana Maksimir te u pauzama naručiti jela s pjenušavog menija, pripremljena posebno za ovu prigodu. Da bi doživljaj bio 'kao na filmu' pobrinut će se Elma & Admir iz sastava Filmmusicorkestar. Za hidrataciju će se pobrinuti voda Cetina, Tvornica Leda uljepšat će prostor ledenim skulpturama, a na radionicama ćemo piti vina iz posebnih čaša tvrtke Riedel", objasnila je direktorica Salona Marija Vukelić.

Ovaj zagrebački pjenušavi događaj već se šest godina organizira po slovenskoj licenci mreže Salon of Sparkling Wines i da su slovenski proizvođači pjenušavih vina uvijek rado viđeni gosti u Hrvatskoj, kao i Hrvati u Sloveniji. Najavila je i 9. Salon penečih vin Ljubljana koji će se održati tjedan dana nakon zagrebačkog, 9. lipnja.

Hrvati - apsolutni pobjednici ocjenjivanja!

Kao i dosadašnjih godina, organizirano je veliko međunarodno ocjenjivanje mreže Salon of Sparkling Wines, održano u Ljubljani 20. svibnja u restoranu Pen Klub. Sedmeročlanu komisiju hrvatskih i slovenskih enologa, diplomanata londonske škole WSET predvodila je predsjednica izv.prof. dr Ana-Marija Jagatić Korenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Komisija je ocijenila 74 uzorka.

Prvi put u povijesti zajedničkog ocjenjivanja apsolutnu pobjedu odnijela Hrvatska - najbolji je bio Kopjar Organic Rosé Pinot Noir brut iz Središnje Bregovite Hrvatske, iz Zagorja. Dodatno, s 91,2 boda Kopjarev je rosé odnio titulu najviše ocijene u povijesti ovoga ocjenjivanja.

Na drugom je mjestu bijeli pjenušac Jazz brut slavonske vinarije Josipović i treći najbolji pjenušac je 1288 brut vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog. Zagorski Rosé Kota 260 extra brut osvojio je odlično 2. mjesto u kategoriji ružičastih vina tradicionalne metode.

DONOSIMO I UKUPNE REZULTATE OCJENJIVANJA

Najviše ocijenjena vina mreže Salon of Sparling wines 2023. (ukupni pobjednici):

  1. Kopjar Organic Rosé Pinot Noir, Središnja bregovita Hrvatska; Zagorje-Međimurje (91,20)
  2. Josipović Jazz, Slavonija i Hrv. Podunavlje, Slavonija (90)
  3. Pavlomir vina, 1288, Hrvatska Istra i Kvarner; Kvarner i Hrvatsko Primorje (89,60)

Najviše ocijenjena vina 6. Salona pjenušavih vina Zagreb 2023.:

Bijela pjenušava vina, klasična metoda:

Josipović vina, Jazz, Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Slavonija (90)

Pavlomir vina,1288, Hrvatska Istra i Kvarner; Kvarner i Hrvatsko Primorje (89,60)

Albiana Wines, Penina Brut, Posavje, Dolenjska; Slovenija (88,60)

Rosé pjenušava vina, klasična metoda:

Kopjar Organic Rosé Pinot Noir, Središnja bregovita Hrvatska; Zagorje-Međimurje (91,20)

Vina Kota, Rosé 260, Središnja bregovita Hrvatska; Zagorje-Međimurje (87,80)

Radgonske Gorice, Zlata radgonska penina Ciconia Rosé brut, Podravje, Štajerska Slovenija (87,2)

 

 

Posjeti Gastro.hr