Ovaj vikend svi na Bundevijadu Vrbovsko, a imamo i recept za njoke od buče!

promo
Etno-gastronomska manifestacija s bundevom u glavnoj ulozi, u svoj svojoj raskoši po 16. puta održava se u pitoresknom Vrbovskom ovaj vikend 10. i 11. listopada.
Vidi originalni članak

Zbog epidemioloških mjera ovogodišnja Bundevijada održava se u prilagođenom revijalnom izdanju, a dosadašnji prostor održavanja u sportskoj dvorani, zamijenjen je lokacijama na otvorenom.

Velik broj eko -izlagača s područja Gorskog kotara i okolice predstavit će svoje proizvode uz zanimljiv kulturno-umjetnički program, uprizorenja običaja, natjecanja i brojne degustacije. Cijeli grad ukrašen je dekoracijama žarke ukusnice, a bogata gastro ponuda ove godine može se kušati na nekoliko lokacija.

Ekološki biser Hrvatske

Na gradskoj tržnici i u središtu grada od 10 do 15 sati očekuju vas izlagači autohtonih proizvoda zelene tržnice Gorskog kotara i bliže okolice, a prodaja na tržnici započinje nastupom Puhačkog orkestra DVD Vrbovsko. Tamo se možete opskrbiti domaćim sirevima, vinima, rakijama, domaćim brašnom, žitaricama, jajima, lješnjacima, medom, voćem i povrćem uzgojenim u ovom ekološkom biseru Hrvatske.

U izletištu Kamačnik, nakon šetnje parkom prirode uređenom šetnicom dugom oko 3 kilometra, možete razgledati prodajnu izložbu bundeva te birati iz ponude buča, bučinih ulja, koštica, namaza, džemova i drugih proizvoda lokalnih OPG-ova.

Natjecanje za najteže, najmanje i najinteresantnije bundeve

Ukoliko još niste imali priliku probati jela u restoranu Kamačnik, svakako preporučujemo da to učinite ovaj vikend. Čekaju vas tamo majstorski spravljena jela od vrhunskih namirnica, a ovaj vikend možete kušati juhu od bundeve, njoke od bundeve s umakom od gljiva, vratinu s pireom od bundeve, ražnjiće s bundevom pa čak i tortu od bundeve i palačinke s džemom od bundeve.

U bogatom dvodnevnom programu moći ćete doživjeti običaje i baštinu Gorskog kotara, zabaviti se i opustiti uz nastupe puhačkog orkestra i pjevačkog zbora, kušati rijetka i nesvakidašnja jela i naravno natjecati se sa svojom bučom u izboru za najtežu, najmanju i najinteresantniju bundevu.

Njoki s bundevom u umaku od šampinjona

Njoki:

  • 350 g bundeve 
  • 150g krumpira 
  • 100 g brašna T-400
  • 1 jaje
  • sol, papar, muškatni oraščić

Umak od gljiva:

  • 50 g maslaca 
  • 50 g luka
  • 50 g suhe slanine
  • 400 g miješanih šumskih gljiva
  • 100 ml vrhnje za kuhanje
  • sol, papar

Priprema:

Bundevu očistiti, ispeći u pećnici i propasirati. Krumpir skuhati i propasirati. U smjesu od bundeve i krumpira, dodati jaje, po želji sol, papar i malo muškatnog oraščića, zatim dodati brašno i zamijesiti tijesto. Po potrebi dodati još brašna da tijesto ne bude ljepljivo. Oblikovati njoke te ih kuhati u posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.

Za umak od gljiva, na maslacu lagano popržiti slaninu, dodati luk i pirjati ga dok ne bude staklast. Dodati gljive te pirjati nekoliko minuta. Na kraju dodati vrhnje za kuhanje i začiniti po ukusu.

Njoke preliti umakom i odmah poslužiti. Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr