Sljubite vino i sir na najfiniji način - na sjajnoj radionici!

Promo
Abeceda finih zalogaja i Vinoljupci ponosno vam predstavljaju prvu radionicu sljubljivanja vina i sira!
Vidi originalni članak

"Čak ni Google ne zna točno kada je Sauvignon Blanc Day. Francuzi kažu 24.4., Amerikanci 5.5., a neki ga slave 16.5. Stoga smo se odlučili rukovoditi načelom kako je svaki dan #SauvBlancDay, a za radionicu smo izabrali 4.5. jer je petak i jer je Sila tada s nama", rekla nam je Marija Vukelić, stručnjakinja za fina vina.

Sorta sauvignon blanc jedna je od najstarijih na svijetu. Dolazi iz jugozapadne Francuske, ali uzgaja se diljem Starog i Novog svijeta. U Hrvatskoj, uzgaja se na područjima Plešivice, Pokuplja, Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore te u Moslavini. Ima je i u Slavoniji i Istri.

Na radionici ćemo saznati povijest i sadašnjost sauvignon blanca te ga naučiti njušiti i kušati. Usporedit ćemo četiri domaća i dva strana sauvignona, a naposljetku ćemo ih sljubiti sa sirevima kako bismo pronašli savršeni spoj. Štoviše - izbor i nabavka sira bit će vaš zadatak. Jer praksa daje savršenstvo. 
  
Kušat ćemo različite sauvignone: 

  • Sauvignon blanc Sancerre – Loire, Francuska 
  • Sauvignon blanc Istra 
  • Sauvignon blanc Plešivica 
  • Sauvignon blanc Međimurje 
  • Sauvignon blanc Slavonija   
  • Sauvignon blanc New Zeland

Detaljne upute i pravila igre saznat ćete nakon prijave, čiji je zadnji rok u petak, 27.04. Prijave se zaprimaju na vinoljupci@gmail.com. Cijena radionice iznosi 100 kn (plus sir – dobit ćete upute koje sireve donijeti, a mi donosimo pravi francuski sir). Vidimo se!

Posjeti Gastro.hr