Taste the Mediterranean: Četiri dana slasnog Mediterana

Taste the Mediterranean
U Splitu je od 7. do 10. rujna održano sedmo izdanje internacionalnog festivala Taste the Mediterranean.
Vidi originalni članak

Jedinstvena manifestacija koja slavi mediteransku hranu, gastronomiju, kulturnu baštinu i način života, i ove je godine okupila vrhunske chefove okrunjene Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama te brojne predavače, paneliste i gastro entuzijaste iz cijelog svijeta koji su, unatoč teškim vremenima, s oduševljenjem došli u Split. 

Osim domaćih chefova, među kojima su i Hrvoje Zirojević, Zlatko Marinović, Dragica Lukin, Ivan Pažanin i Marin Rendić, na festivalu su gostovali Flora Mikula iz Francuske, Dina Nikolaou iz Grčke, Maria Jose San Roman iz Španjolske, Beatriz Gonzalez iz Meksika, Keiko Nagae i Ippei Uemura iz Japana te Georgiana Viou iz Benina.

Peškarija je nakratko postala restoran

Splitsku Peškariju chef Zlatko Marinović u srijedu navečer pretvorio u najluksuzniji restoran, ukrašen cvijećem, maslinovim granama, grozdovima grožđa i ostalim mediteranskim plodovima, a uzvanici uživali u najfinijim ribljim specijalitetima od kamenica, morskih jaja, vlasulja i tripica od grdobine do Papinskog brudeta čiji recept potječe iz 1177.

Službeno otvorenje i dan posvećen španjolskoj nacionalnoj kuhinji

U četvrtak ujutro, u Briig Boutique hotelu u Splitu, uslijedilo je službeno otvorenje sedmog međunarodnog festivala Taste the Mediterranean.

„Ovaj festival pridonosi promociji Hrvatske kao eno-gastronomske destinacije. A u novim okolnostima, razmjena iskustava jedan je od najvažnijih elemenata za zajedničku europsku turističku promociju“, rekao je Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta. Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara gostima je zaželio dobrodošlicu u grad koji odiše mediteranskom kulturom na svakom koraku. „U ovakvim uvjetima nije bilo lako organizirati festival, ali svi su se chefovi odazvali s oduševljenjem, iako je svima izuzetno teško“, rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Taste the Mediterranean.

Na panelu posvećenom važnosti mediteranske prehrane u razvoju održivog turizma, španjolski veleposlanik u Hrvatskoj, H.E. Alonso Dezcallar de Mazarredo govorio je o španjolskom iskustvu. U okviru Dana Španjolske, zemlje partnera ovogodišnjeg festivala, održana je i prezentacija španjolskih proizvoda od „jamon iberico“ španjolskog pršuta do sira, pa do slanih inćuna i maslinovog ulja, a slasne zalogaje priredila je najpoznatija španjolska chefica, Maria José San Roman, iz restorana Monastrell u Alicanteu, koja je ujedno i ambasadorica španjolske mediteranske prehrane te ima jednu Michelin zvjezdicu. 

U okviru španjolskog dana, osim degustacije španjolskih proizvoda, priređena je i degustacija španjolskih vina koju su vodili Siniša Koceić i Alen Gulan iz vinolike.com, a ekskluzivnu španjolsku večeru u restoranu Median hotela Briig priredili su chefica Maria José San Roman i chef Jerko Roso. Poznati splitski chef Ivan Pažanin, u svom restoranu Štorija, ugostio je vrhunskog istarskog chefa Fabricija Vežnavera iz restorana Pergola iz Zambratije, kraj Umaga. Na njihovom su se meniju našli specijaliteti poput jadranskih škampa s jabukom i bademom, janjećeg T-bonea i dekonstrukcije pite od jabuka, a vina večeri bile su probrane etikete vinarije Krauthaker.

Treći dan u znaku maslinovih ulja, tune - i žena u gastronomiji 

Flora Mikula, Beatriz Gonzalez, Keiko Nagae, Georgiana Viou i Dina Nikolaou učlanile su se u novo osnovanu platformu Mediterranean Women Chefs koja se zalaže za bolji položaj žena u gastronomiji. Na panelu posvećenom toj temi gostovali su francuski veleposlanik u Hrvatskoj, H.E. Gaël Veyssière i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Podršku ovoj platformi video porukom iz Londona poslala je Linda Pilkington, vlasnica parfemske kuće Ormonde Jayne i cheficama objasnila zašto u kreiranju mirisa koristi iste začine kao i one u svojim jelima.

Slijedio je panel From Farm to Fork na kojemu je hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan predstavila EU strategiju o održivoj proizvodnji hrane. Na panelu su sudjelovali Sonja Karoglan - Todorović iz Ecologice, Dr.sc Darko Znaor, splitsko-nizozemski poduzetnik Jan de Jong iz CROPA, Vesna Mislović iz OPG-a Capra domestica te Dario Mamić, iz trgovačkog lanca Tommy, koji je osigurao namirnice za održavanje ekskluzivnih festivalskih večera i kulinarskih radionica

O zdravstvenom aspektu upotrebe maslinovih ulja na posebnoj radionici govorio je dr Ivo Vlatković, koji je predstavio “Croatian World Award Winning Oils”, jedinstvenu grupu od četiri domaća maslinova ulja koja zajedno nastupaju na svjetskim izložbama.
Vrhunsku večeru u restoranu Zrno Soli zajedno su pripremili chef Ippei Uemura, iz restorana Tabi u Marseilleu i chef domaćin Stjepan Vukadin,  a njihova jela sljubljena su s izvanrednim vinima Tončija Marijana, iz istoimene vinarije u Pitvama, na Hvaru. 

Istovremeno, kuhinju  restorana Zora bila zauzele su žene: pet stranih gošći s domaćim cheficama Sandrom Tahirović i Vesnom Miletić pripremile su ženski spektakl okusa sljubljen s vinima vinarije Testament. 

Za kraj: Šolta i splitska Bokeria

Festival Taste the Mediterranean posebnu je suradnju uspostavio s Grčkom pa su  manifestaciju posjetili i gradonačelnik općine Aristoteles, gospodin Stylianos Valianos te gradonačelnica Cassandra, Anastasia Chalkia. Delegaciju su  primili splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara te načelnik općine Šolta, Nikola Cecić-Karuzić. Sunce, plavo nebo i mirno more oduševili su sve goste koji su brodom krenuli u Maslinicu, na Šoltu. Tamo je u raskošnom ambijentu heritage hotela Martinis Marchi predstavljena grčka regija Eastern Halkidiki te njihove vinske staze na Svetoj Gori (Mount Athos) i mediterasnki festival Kouzina Feast na kojemu će Hrvatska biti zemlja partner iduće godine. Delegaciju iz Grčke te međunarodne i domaće chefove osobito su oduševile probrane delicije chefa Tonija Miloša.

Ekskluzivna završna večera festivala održana je u restoranu Bokeria kitchen & wine u kojem su svoje snage ujedinili gost chef Hrvoje Zirojević, iz restorana Laganini, Palmižana i domaćini - chefovski tim Bokerije, Klara Maleš, Karla Katavić, Maša Zeleni i Ante Tutavac. 

Bogat trodnevni program bio je ispunjen vinskim radionicama, kulinarskim masterclassovima, prezentacijama, panelima i ekskluzivnim večerama, a festival Taste the Mediterranean još je jednom ukazao na važnost razmjene iskustava, učenja od vrhunskih profesionalaca i drugih kultura – s ciljem promocije ljepota, običaja, gastronomije i načina života prekrasnih mediteranskih destinacija. 

Posjeti Gastro.hr