Taste the Mediterranean festival gostovao na Salonu Food’in Sud u Marseilleu

Promo Chefovi Alexandre Mazzia i Marko Đurašević
Samo su nijanse odlučivale o pobjedniku natjecanja  “Le Trophée des Apprentis” za mlade pomoćnike chefova, održanog u sklopu Salona Food’in Sud u Marseilleu, čija je glavna nagrada sudjelovanje na festivalu Taste the Mediterranean u Splitu, od 4. do 9. listopada 2022.
Vidi originalni članak

Natjecanje je organizirala udruga Gourméditerranée, u njemu je sudjelovalo osam talentiranih pomoćnika, a chefovi vrhunskih restorana koje su predstavljali, nadzirali su njihov rad i samo su savjetima smjeli pomoći. Trijumfirao je Pierre Bourdon, pomoćnik chefa Fabiena Torrentea iz restorana Bubo u Marseilleu. 

Impresioniralo me s koliko strasti i želje za pobjedom su svi pomoćnici pristupili ovom natjecanju, čiji program uopće nije bio jednostavan. Naime, svi kandidati su tek 15 minuta prije početka natjecanja dobili košaru iznenađenja s namirnicama od kojih su trebali skuhati jelo i servirati šest tanjura za šest članova žirija.

I to za samo jedan sat! Ideja je bila da se namirnice iskoriste u potpunosti, a tri glavne stavke u ocjenjivanju bile su: originalnost i okus, iskorištenost namirnica te njihov tretman” objašnjava  chef Marko Đurašević, član žirija i predstavnik festivala Taste the Mediterranean na ovom natjecanju u Marseilleu.  

Uz Đuraševića, chefa splitskog restorana Kinoteka, u žiriju za "Le Trophée des Apprentis” bili su uvaženi profesionalci iz miljea francuske gastronomije: predsjednik žirija Fabien Lefebvre - MOF 2004., Lionel Levy - predsjednik u  žiriju za  udruge Gourméditerranée i chef restorana Alcyone, Tatiana de Williencourt - direktorica Le Fond Epicurien, Pierre Psaltis - urednik i novinar izdanja Le Grand Pastis, te Loic Fauchon - Generalni direktor SAFIM. U prvom dijelu natjecanja svaki od njih kušao je osam jela jer je svaki pomoćnik zadane namirnice interpretirao na svoj način.

Žiri je odabrao četiri finalista, koje je u drugom krugu čekala još izdašnija košara, s čak 13 namirnica za novi izazov u sat vremena. Bourdonova janjeća rolada od otkoštenih leđa punjena kremom od inćuna i iranskom pistacijom, ravioli od blitve punjeni tartarom od korjenastog povrća, kestena i morskih ježinaca, uz janjeći jus i vinaigrette od agruma - ostavili su najbolji dojam na sve članove žirija.

 “Prevladala je ravnoteža okusa i finalna prezentacija jela - objašnjava chef Đurašević.  - No  unatoč jako izraženom natjecateljskom duhu, među kandidatima je u radnom prostoru vladala velika kolegijalnost i bez problema su dijelili materijale za rad. To pokazuje s koliko predanosti pristupaju poslu, koliko se međusobno uvažavaju, te koliko poštuju radnu etiku i autoritet chefa o kojemu, ne samo u Francuskoj, ovisi cijeli restoran", smatra chef Đurašević, koji je iskustvo stjecao radeći više od dvadeset godina u vodećim restoranima u Španjolskoj, Francuskoj i Kaliforniji. 

Vrhunsku kreativnost i organizaciju rada na Salonu Food’in Sud, održanom od 23. do 25. siječnja,  demonstrirao je top chef Alexandre  Mazzia. On u Francuskoj uživa status kulinarskog  superstara. Njegovo kuhanje vodič Gault&Millau prošle je godine ocijenio s 19/20 bodova, a  još 2019. dodijelio mu je Trofej Chef godine. Uz to njegov restoran “AM par Alexandre Mazzia” u samo šest godina dobio je 3*** Michelin. Chef Mazzia i njegov tim od sedam članova, za predstavljanje na Food’in Sud kreirali su šest sljedova sa 36 maštovitih, okusima bogatih zalogaja te tako predstavili koncept restorana koji u Marseille privlači goste iz cijelog svijeta. Poimanje visoke gastronomije kojoj se posvetio nakon košarkaške karijere chef Mazzia je nazvao “Le voyage interieur” (Unutrašnje putovanje), a profesionalce koji su pratili njegovu prezentaciju osvojio je neposrednošću i jednostavnošću.  

  “Njegov način promišljanja o hrani meni je blizak i uistinu je inspirativan, a svojim predanim radom pokazao je da se veliki trud isplati. To ulijeva nadu mladim chefovima, ne samo u Francuskoj, nego i u Hrvatskoj čija gastronomska scena kontinuirano raste. Ponekad je lakše kuhati nego ocjenjivati, no moram priznati da je sudjelovanje u ovom žiriju za mene bilo posve novo iskustvo. Jako se veselim što sam dobio priliku upoznati francuske kolege, s njima razmijeniti ideje i promišljanja o mediteranskoj prehrani, koju je  UNESCO uvrstio na listu nematerijalne kulturne baštine"  - kaže chef Đurašević.  

 Uoči proglašenja pobjednika na Salonu Food’in Sud profesionalcima iz svijeta mediteranske gastronomije prikazan je promotivni video TZ grada Splita, te video s prošlogodišnjeg festivala Taste the Mediterranean. Festival koji od svog početka promiče mediteransku prehranu i način života, od 4. do 9. listopada 2022. po deseti put okupiti će neke od najboljih chefova mediteranskih zemalja. 

Posjeti Gastro.hr