Nezaboravna jela s grahom: Sretan vam Međunarodni praznik rada!

Ovu mahunarku obožavamo u juhama, varivima, složencima. Trebate samo odabrati omiljenu sortu i recept i uživati u toplom jelu. Naravno, nezamjenjiva je za današnji Međunarodni praznik rada!
Vidi originalni članak

Vjerovali ili ne, na svijetu postoji čak 70 vrsti graha, no kod nas se najčešće kupuju samo dvije vrste - šareni ili bijeli. Ovotjedni top posvećujemo upravo jelima od graha, namirnici koja je kroz povijest uvijek hranila mase, a od koje se mogu složiti nevjerojatni specijaliteti. Mogućnosti za pripremu graha ima mnogo, no većina pri spomenu graha odmah pomisli na varivo.

Toskansko varivo s grahom zapravo je talijanska juha s povrćem, ali sadrži toliko sastojaka da ju slobodno možete poslužiti kao glavno jelo koje će vas sigurno zasititi. Omiljene guste juhe središnje Istre - maneštre, rade se od povrća i mesa i odavno su se proširile i izvan Istre. Krčka maneštra radi se od graha, kukuruza, krumpira i mrkve uz obaveznu kost od pršuta.

Osim juha i variva, od graha se rade i odlične salate. Iako se grah dugo kuha, kupite li konzervirani i već skuhani Salatu od tune i graha možete pripremiti za 15 minuta. S druge strane, za Salatu od bijelog graha i rajčice trebat će vam oko sat vremena pripreme, no preljev od mladog luka, čilija, peršina i limunove korice učinit će ovu salatu vrijednom svake minute pripreme. Ako do sada još niste probali Zapečeni grah vrijeme je da to napravite. Koliko god bio ukusan u juhama, varivima i na salatu, zapečen u pećnici i uz dodatak domaćeg dimljenog špeka, luka i slatke začinske paprike jednostavno je fantastičan.

Pileća prsa s grahom i rajčicama obrok je za cijelu obitelj. Marinirana i na grillu pečena pileća prsa pomiješaju se s umakom od bijelog graha i rajčica za potpuni gastro užitak. Popularnost graha dokazuje i činjenica da mnoge svjetske kuhinje u svojim tradicionalnim jelima sadrže upravo ovo povrće. Tako se francusko jelo Cassoulet radi od graha, kobasica i pačjih bataka. Ovom složencu zaista se morate posvetiti jer se priprema oko 3 sata. Pogledajte svih 11 recepata s grahom koje smo vam pripremili za ovaj tjedan. Dobar tek!

 

Uživajte u grahu s ovim receptima:

Toskansko varivo s grahom

Krčka maneštra

Šareni grah s daikonom

Gusta povrtna juha

Juha od graha

Salata od tune i graha

Grah salata

Salata od bijelog graha i rajčice

Zapečeni grah

Pileća prsa s grahom i rajčicama

Složenac od graha, patke i kobasica 

Posjeti Gastro.hr