Novo lice MasterChefa

"Oduvijek sam se u životu želio baviti nekim kreativnim, gotovo umjetničkim poslom, a to sam pronašao u kuhanju" - priznaje chef Andrej Barbieri koji se od ove sezone pridružio žiriju 'celebrity' izdanja kulinarskog 'showa'
Vidi originalni članak

Chef kuhinje opatijskog restorana Bevanda, zaljubljenik u kuhanje i umjetnik s pregačom, Andrej Barbieri novi je član žirija popularnog televizijskog formata MasterChef, koji s emitiranjem počinje u petak 14.ožujka u 21 sat. U ovogodišnjem Celebrity izdanju Andrej Barbieri nastojat će svoju strast, koja se može osjetiti u svakom jelu koje priprema, prenijeti natjecateljima i savjetima ohrabriti kandidate da kuhanju i namirnicama pristupe na potpuno nov način, što je zaštitni znak kuhinja u kojima je do sada ostavio svoj trag.

Andrej Barbieri iskustvo je stekao radeći po cijelom Mediteranu, a stil koji uspješno gaji zasniva se na lokalnim namirnicama i tradicionalnim jelima s notom modernih trendova u kuhanju. Andrejeve kulinarske majstorije moći ćete svakog tjedna pratiti u Celebrity MasterChefu, a vrhunskog chefa možete pobliže upoznati kroz interview i preko recepata za pet jela koja će vas osvojiti već na prvi zalogaj.
 
Kada je vaša gastro priča započela i zbog čega ste se zaljubili u kuhanje?

Prije svega moram reći da se u mojoj obitelji uvijek davala velika važnost hrani. Prateći mog oca po putovanjima, često sam jeo po restoranima i hotelima te tako razvio određenu fascinaciju prema nekom, nazovimo ga, ''višem'' ugostiteljstvu. Isto tako, oduvijek sam u životu imao želju baviti se nekim kreativnim, gotovo umjetničkim poslom, a u kuhanju sam te dvije stvari spojio.

Koji su bili prvi izazovi u vašoj karijeri?

Moram reći da nisam zamišljao da će mi prvi tečajevi kulinarstva, na kojima sam bio kod poznatih chefova, trebati u profesionalnom životu. Stjecajem okolnosti imao sam običaj ugošćavati veći broj prijatelja kod kuće uz druženja koja su većinom bila vezana uz hranu. Iz takvih druženja rodila se ideja da otvorim jedan mali restoran. Dotad sam vodio alternativne i noćne klubove te nisam bio vičan ekonomiji jednog restorana pa se restorančić, koji je dobro radio, vrlo brzo našao u ekonomskim poteškoćama. Pozitivna strana je da je s tim počela jedna nova priča u kojoj sam našao novu profesiju – profesiju šefa kuhinje. Prateći taj posao imao sam mogućnost raditi gotovo na cijelom Mediteranu.

Koja je vaša filozofija u kuhinji?

Volim se oslanjati na lokalne namirnice i tradicionalne pripravke, ali nastojim povezati moj stil kuhanja s velikom europskom gastronomskom tradicijom.

Što najradije pripremate?

Zbog pozicije restorana u kojem radim, a i zbog osobnog interesa radim jako puno s ribom. Isto tako, moram istaknuti da volim raditi i s kvalitetnim mesom te povrćem. Bez daljnjeg, volim i pridajem jednaku važnost jeftinim, kao i luksuznim namirnicama.

Koje ste sve inovacije donijeli u Bevandu i koji koncept nudite gostima?

U restoranu ''Bevanda'' našim gostima nudimo kuhinju baziranu na namirnicama koje dobivamo iz mora i istarskog zaleđa. U pripremi se oslanjamo na mediteransku i europsku tradiciju s daškom modernih kulinarskih tehnika koje su postale nezaobilazne.

Zbog čega ste odlučili sudjelovati u MasterChefu?

Već sam imao prilike gostovati u MasterChefu kao gost-kuhar te smatram koncept interesantnim zato što širi ideju gastronomije kao kreativne i zabavne zanimacije.

Što očekujete od natjecatelja u MasterChefu?

S obzirom na to da su naši natjecatelji uspješni u svojim profesijama, a kako bi polučili taj uspjeh sigurno su se morali vraški potruditi, očekujem da taj trud prenesu i u ovu emisiju i natjecanje.

Jeste li strog šef?

U životu nisam stroga osoba i mogu reći da nisam strog šef, ali ne mogu reći da nisam zahtjevan šef.

Hoćete li takvi biti i prema natjecateljima i koje kriterije moraju zadovoljiti natjecatelji?

Od svih mojih suradnika, pa tako i natjecatelja u showu tražim zalaganje, trud i što veću želju za uspjehom. Naravno, očekujem i poštovanje namirnica, okusa, kao i kulinarskih kanona.

Pogledajte samo dio bogatog repertoara Andreja Barbierija i uživajte u nezaboravnim delicijama:

Pečeni krak jadranske hobotnice
Rižoto od kvarnerskih škampi
Creska janjetina iz teće
Gratinirani brancin na povrću
Nabujak tamne čikolade toplog srca

Posjeti Gastro.hr