Pita od čokolade i meringe

Promo
Brza torta s meringom od lješnjaka i čokolade savršen je desert za obiteljski ručak.
Vidi originalni članak

Sastojci:

340 g Nestlé Dessert Noir čokolade, rastopljene na pari

100 g Nestlé Dessert Corsé čokolade, sitno nasjeckane

120 g maslaca

150 g lješnjaka, tostiranih i oguljenih

100 g smeđeg šećera

6 jaja, odvojeni žumanjci i bjelanjci

4 bjelanjka

1 žlica ruma

malo soli

1 žlica škroba

100 g šećera u prahu

3 žlice džema od malina ili marelica

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite maslacem kalup za tortu i obložite stijenke masnim papirom.

2. Napravite tijesto: S mikserom istucite maslac sa šećerom dok nije pjenast. Dodajte žumanjke, jedan po jedan, miješajući. Dodajte rastopljenu i ohlađenu čokoladu i rum i sve promiješajte.

3. U čistoj posudi pomiješajte bjelanjke s malo soli i tucite dok ne dobijete čvrsti snijeg. Umiješajte snijeg u prvu smjesu u tri navrata i ulijte sve u pripremljeni kalup. Pecite oko 25 minuta.

4. U međuvremenu napravite meringu: Pomiješajte nasjeckanu čokoladu i nasjeckane lješnjake sa škrobom. Tucite 4 bjelanjka s malo soli dok se ne zapjene, a zatim počnite dodavati šećer u prahu, miksajući. Kad dobijete čvrsti snijeg, umiješajte u njega lješnjake i čokoladu.

5. Izvadite čokoladno tijesto iz pećnice i smanjite temperaturu na 150°C. Premažite prvo džem, a zatim meringu po tijestu i vratite u pećnicu na 25 minuta, dok se meringa ne stisne i ne dobije laganu boju na vrhu. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi prije posluživanja.

Recept pripremila: Ana Ugarković

Posjeti Gastro.hr