Grijanje sa stilom: Kako napraviti punč?

Thinkstock
Ugrijte ove hladne dane toplim i senzualnim okusima, a dom će ispuniti prekrasnim mirisima.
Vidi originalni članak

Punč je uz kuhano vino najpopularnije alkoholno zimsko piće. Glavni sastojak punča je vjerovali ili ne – čaj!

Punč je  u Europu je doputovao iz Indije. Toliko se svidio engleskim moreplovcima u 16. stoljeću da su ga ponijeli sa sobom kući. Aromatičan i ukusan, novi okus brzo je osvojio elitu i postao omiljen napitak u visokom društvu. Ubrzo su nastale brojne inačice koje su se s vremenom prilično odmaknule od izvorne recepture. Naime, punč je na početku bio pripreman od vina, voća, limunova soka, začina i vode. Europljani su ga obogatili svime i svačime – čajem, rumom, medom, šećerom, pa čak i rakijom.

Donosimo vam recept za punč:

Sastojci:

  • 0.5 l crnog vina
  • 2 dcl crnog čaja
  • 2 dcl ruma
  • 1 štapić cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g smeđeg šećera
  • 5 klinčića
  • 1 naranča
  • 2 dcl vode
  • med po želji 

Priprema:

  1. Napravite 2 dcl crnog čaja (ne ostavljajte ga više od 2 minute potopljenog s vrućom vodom).
  2. Stavite vino, rum i vodu zagrijavati i dodajte im cimet, vanilin šećer, kriške naranče i klinčić.
  3. Kada se dobro zagrije, dodajte unutra crni čaj.
  4. Procijedite i dodajte med prema želji.
 
Posjeti Gastro.hr