Crni mačak: Novo utočiste hrvatskih gejmera

Crni mačak
Danas je u Zagrebu teško pronaći kafić s dušom, ali već jedno vrijeme na Podolju 10 kod Vinogradske bolnice i doslovno minutu iznad Ilice postoji lokal sa srcem, glavom i idejom koja će vas oduševiti!
Vidi originalni članak

Crni mačak je nevelik, kompaktan i ugodan kafić na dvije etaže i s ljupkom terasicom te kvalitetnim izborom piva, što ga ni po čemu ne izdvaja od par tisuća drugih u metropoli. Ali Crni mačak je puno više od toga, konceptualno, živahno, tematsko mjesto na kojem će svatko tko ima imalo interesa pronaći sebe i nove prijatelje u nekom od sadržaja koji se ovdje redaju iz dana u dan. Jedan od idejnih začetnika i suvlasnik Miroslav Wranka objašnjava nam kako je sve nastalo:



Pa, krenulo je spontano. Krajem lipnja prošle godine osnovali smo tvrtku Terrible Creations, koja se bavi osmišljavanjem, izradom i vođenjem igara s uživljavanjem u uloge. Nekoliko mjeseci prije toga uselili smo u poslovni prostor. Crni mačak je doslovno vrata do našeg ureda i igraonice, zbog čega smo stalno visili u njemu, povremeno održavali i sastanke, interne i s klijentima. Tadašnji gazda je rekao kako želi nekome prepustiti kafić. Odlučili smo mi biti taj netko.



Pošto smo svi u timu ljubitelji raznoraznih igara i poprilični geekovi, odmah je bilo jasno u kojem ćemo smjeru okrenuti dotad prilično tipični kvartovski kafić. Počeli smo ga postupno preuređivati i krenuli s tematskim partyjima - uz koje i danas redovno idu i prigodni kokteli - kao i pub kvizovima.



Program se s vremenom toliko proširio da sad skoro svaki dan imamo neko događanje. Tako, između ostalog, u Mačka možete doći igrati raznorazne igre. Nedjeljama su na rasporedu večeri društvenih igara. Petci i subote često su rezervirani za turnire u Magic the Gatheringu i Hearthstoneu, no na red dolaze i igre kao što su Overcooked, Singstar i Tekken. Nekoliko puta mjesečno domaćini smo stolnim igrama s uživljavanjem u uloge, a svaki zadnji petak u mjesecu možete doći isprobati LARP (skraćenica za Live Action Role Playing), vrstu igara s uživljavanjem u uloge koje se igra uživo, u izravnom kontaktu s drugim igračima. To pomalo nalikuje na kazališnu predstavu, samo što ne morate znati glumiti.



Također često vodimo i kratke besplatne radionice tijekom kojih možete naučiti kako izraditi takve igre. Ne nedostaje ni ozbiljnog sadržaja, iako mu pristupamo što je neformalnije i opuštenije moguće. Pokrenuli smo seriju događanja "Razgovor uz šank", tijekom kojih nastojimo dovesti zanimljive sugovornike i posjetiteljima pružiti priliku da ih izravno pitaju sve što ih zanima. Tako smo, recimo, ugostili predstavnike vodećih domaćih tvrtki koje se bave izradom igara. "Rešetanje" pitanjima trajalo je dva sata! Iz tog programa izrastao je "Pokaži mi svoj portfolio", tijekom kojeg ljudi koji žele raditi u industriji video igara mogu donijeti svoje radove i dobiti korisne povratne informacije iz prve ruke.


Također nudimo i specifične programe poput "Scenarističke gledaonice", nesvakidašnjih radionica tijekom kojih Irena Krčelić polaznike besplatno uči kako gledati popularne serije očima scenarista. Inače u kafiću redovno gledamo i žanrovske serije i filmove kao što "Westworld", "Game of Thrones", "Star Trek", "Star Wars"...

Na kraju, ali ne najmanje važno - jednom mjesečno organiziramo "Dobrotvorni buvljak", tijekom kojeg prodajemo donirane knjige, filmove, serije i igre, pa tako prikupljen novac uplaćujemo u dobrotvorne svrhe. Svaki put za nešto drugo.

Nadamo se da se uskoro vidimo u Crnom mačku na Podolju 10 - pogledajte raspored i pronađite nešto za sebe!

Posjeti Gastro.hr