Iz Slovenije s ljubavlju: Vipava 1894 & Jeunes Restaurateurs

JRE
Vipavski kraj i njeno najveće naselje Ajdovščina, prekrasna su oaza između skijaškog i mediteranskog dijela Dežele. Posjetili smo ih i naučili nove stvari...
Vidi originalni članak

Tako smo prošloga tjedan nošeni burom večerali u restoranu "Gostilna pri Lojzetu" dvorca Zemono gdje je održana promocija vina vinarije "Vipava 1894" pod nazivom "Lanthieri Presentation".

Tom smo prilikom kušali deset vina uz prigodni menu chefa Tomaža Kavčića, a sve je počelo pjenušcem berbe 2010. od autohtone sorte zelen i fingerfood u vidu ribe na štapu, kukuruza iz sardine i sjajan pire sa svježim tartufima. Veselo, novo, razigrano, baš kako zamišljate da će izgledati jela vižljastog i uvijek nasmijanog poznatog slovenskog kuhara.

Kako je restoran dio organizacije JRE, a većina kuhara koji rade na jadranskoj obali je završila sa sezonom, tako smo imali prilike razgovarati s veličinama kao što su Deni Srdoč iz Drage di Lovrana, Marina Gaši iz novigradske Marine, Matija Bregeš iz Boškinca, kao i samim, više nego ugodnim domaćinom - Tomažom Kavčićem (kuhar iz reklame za Lidl s Matom Jankovićem)...



Uz večeru smo kušali bijela vina iz berbe 2017., malvaziju, pinelu, zelen, chardonnay, sivi pinot, sauvignon bijeli te crvena vina, također iz berbe 2017., koja su još uvijek na odležavanju u bačvama: barbera, merlot i cabernet sauvignon.

Vlasnik vinarije, Austrijanac s jasnom vizijom, gospodin Hannes Sabathi 2017. je s Michaelom Blaschitzom privatizirao ovaj nekoć veliki kombinat, i u predstavljanju rekao podrumu želi vratiti stari sjaj te da i dalje nastavlja tradiciju suradnjom s 274 lokalna vinogradara što je i naznačeno na etiketi svakog vina.

Zamolili smo jednog od najvećih sommeliera Hrvatske, gospodina Emila Perdeca da nam opiše vino večeri po njegovom ukusu.

„Najzanimljivije je vino bilo Zelen „Lanthieri“. Grožđe za ovo vino brano je krajem rujna, te je nakon prerade odležavalo isključivo u inox bačvama. Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, vino se otvara polako i u čaši treba malo pričekati da se otvori. Na prvi nos javlja mi se lijepa travnata nota koju slijedi nota koromača, mente i koprive, žalfije, ružmarina te nota mokrog kamena, a na kraju i nota agruma. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu te ugodnu mineralnost na koju se naslanja srednje tijelo. Vino je u dobrom balansu, intenzivnost okusa mu je solidna kao i trajnost te je kakvoća jako fina, a na aftertasteu javlja se nota aromatičnog bilja. Vino je u dobroj formi, lijepo se pije i dobro paše uz razna hladna predjela na bazi plodova mora.“



Jela su bila namijenjena sljubljivanju s vinima, i chef Kavčić je stvarno dao sve od sebe. Njegova pažnja prema svakom komadu mesa, kao i brižan odabir umaka uz minimalan postotak slanoće, ponukali su nas da neku godišnjicu braka ili stvarno bitnu proslavu održimo upravo ovdje, u pravom dvorcu u najpopularnijem dijelu Slovenije. Hvala organizatorima na sjajnom druženju i poziv da ih posjetite u njihovim restoranima!



Jeunes Restaurateurs Croatia:
– Ivan Badurina, Restaurant Badi, Umag
– Mirela & Boris Šuljić, Boškinac, Novalija
– Sanja Nikolac, Draga di Lovrana, Lovran
– Daniela Gajski, Dubravkin Put, Zagreb
– Saša Began, Foša, Zadar
– Marina Gaši & Davor Buršić, Marina, Novigrad
– Danijel & Tjitske Dekić, Monte, Rovinj
– Rudolf Štefan, Pelegrini, Šibenik
– Fabricio Vežnaver, Pergola, Savudrija
– Daniela Kramarić, Plavi Podrum, Volosko
– Rudolf Papac & Marijo Curić, Restaurant 360, Dubrovnik
– Teo Fernetich, San Rocco, Brtonigla-Verteneglio
– Cyntia Vučaj, Villa Ariston, Opatija
– Antonella Zigante, Zigante, Livade



Jeunes Restaurateurs Slovenia:
– Uroš Fakuč, Restavracija Dam, Nova Gorica
– Jure Tomič, Ošterija Debeluh, Brežice
– Gregor & Alenka Vračko, Hiša Denk, Zgornja Kungota
– Valter Kramar & Ana Roš, Hiša Franko, Kobarid
– Kseniia & Martin Mahorčič, Gostilna Mahorčič, Rodik
– Marko & Katja Pavčnik, Pavus – grad Tabor Laško, Laško
– Maruška & Tadej Gašparin, Restavracija Pikol, Nova Gorica
– Uroš Štefelin, Vila Podvin, Radovljica
– Tanja & Damir Pintarič, Gostilna Rajh, Bakovci
– Boštjan Rakar, Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve
– Janko Franetič & Tomaž Bevčič, Rizibizi, Portorož
– Ana & Nina Justin, Skipass restaurant, Kranjska Gora
– Tomaž Kavčič, Dvorec Zemono Gostilna Pri Lojzetu, Vipava

Posjeti Gastro.hr