Miss Donut - najvažnije mjesto za najslasnije krafne u gradu

Lidija Lončarić
Na početku zagrebačke Harambašićeve ulice, u jednom malom dvorištu, sakrilo se najslađe mjesto za ljubitelje slastica. Mjesto gdje možete popiti topli čaj, kavu ili gustu vruću čokoladu dok grickate svježe i tako slasne donutse i krafne. Posjetili smo Miss Donut i isprobali one najprimamljivije...
Vidi originalni članak

Nježne plave i roze boje na zidovima, flamingo tapete, slatki detalji na stolovima i puno zelenila, nismo ni znali, izvrsno se slažu uz pripremu krafni i američkih donutsa. Miss Donut postalo je jedino i najvažnije ime kada je u pitanju najpopularnija slastica veljače.
 

 

Antonija i Helena, vlasnica i voditeljica, slatke partnerice i djevojke koje stoje iza čitavog koncepta ovog kafića s krafnama i američkim donutsima, ideju su zbilja razradile do posljednjeg detalja. Unajmile su prostor, dale mu kvalitetnu dozu šarma, a zatim se bacile u pripremu najfinijih krafni u gradu.

"Ideja se rodila upravo zato što kod nas ništa slično ne postoji. Donut shopovi vani su jako popularni, a mi nismo imali ni jedan. Ja sam slastičarka i razmišljala sam što bih mogla otvoriti, a da u pitanju nisu samo torte i kolači. Od svih tih pekarnica, između svih tih kroasana i finih peciva, krafne su uvijek nekako bile zapostavljene. Radile su se i još uvijek se rade samo s pekmezom, vanilijom i čokoladom. Mi smo ih htjele malo razviti i dokazati da, kada je u pitanju krafna, ona se može kombinirati sa svim i svačim, baš kao i kolači", rekla je Antonija.

 

 

U ponudi trenutno imaju desetak vrsta krafni i donutsa, od kojih su najprodavanije Creme Brulée, koja je ujedno i njihova verzija vanilije, i Kinder donutsi. Sve kombinacije smišljaju sami, Antonija kao chef kuhinje, naravno, vodi glavnu riječ, no tu su još i pekari i slastičarka koji uvelike doprinose čitavom poslu. 

Nama je za oko odmah zapeo donut od karamele, a tome smo dodali još i onaj od kokosa, onaj s čokoladnim ganachem i klasični čokoladni. Sve ih prati isto, lagano i prozračno tijesto, krafne i donutsi nisu masni, niti ostavljaju težak osjećaj u trbuhu, a premazi i punjenja su pak jedna posve posebna, još slasnija priča.

Sjajan, ljepljivi karamel u kombinaciji sa slanim kikirikijem predstavlja idealan spoj i slasticu u kojoj bismo se mogli daviti danima. Krafna punjena kremom od čokolade donosi pak divne, prozračne teksture zbog kojih je teško stati na jednom zalogaju, dok je donut od kokosa ljetna varijanta krafne u kojoj zapravo poželiš uživati za vrijeme svakog godišnjeg doba.

 


"Obično vrtimo oko 12 do 14 vrsti, sad za fašnik ćemo nešto malo smanjiti taj broj jer imamo jako puno posla. Najpopularniji ikad je Kinder donut, ima tu mliječnu čokoladu i crno bijelu glazuru pa je uvijek jako tražen. I Nutella, naravno. Oni se ujedno nalaze u stalnoj ponudi, što znači da ih uvijek imamo. Creme Brulée je također jako popularan, to je naša vanilija na koju smo dosta ponosni.

Imamo i sezonske okuse. Sad su tu cimet, kava, pa dođu maline, jagode, ljeti imamo pina coladu... Zajedno isprobavamo i tražimo najbolja rješenja. 

Primjerice, do nedavno smo imali lemon pie, meni osobno jedan od najdražih donuta do sada. Imao je lemon curd i meringu. U proljeće imamo i cheesecake s jagodama.  Razrežemo donut, stavimo cheesecake kremu i dodamo slatke, svježe jagode. Tog, naravno, nema cijele godine, ali zato su još slađi kad se konačno pojave. Najteže je nešto izbaciti jer onda uvijek ljudi dođu i pitaju kako baš te nemamo", dodaje Antonija.
 


Okušale su se i u pripremi zdravijih, veganskih verzija krafni, no potražnja jednostavno nije bila dovoljno velika. Odvojena proizvodnja i premale količine natjerale su ih da veganske krafne maknu iz izloga. Ipak, Antonija napominje kako bi s izrazitim veseljem udijelila recept svakome koga zanima upravo zbog zanimljivog sastava. Nisu sadržavale niti jedan proizvod životinjskog podrijetla, a čak je i čokolada u koju su se umakale bila veganska.

"Privatno sam radila i sourdough donuts, ali to se tu jednostavno ne isplati jer je cijeli proces poprilično kompliciran, a na kraju, kada se doda čokolada i različita punjenja, ni ne skužiš o kakvom je tijestu riječ. To odlično funkcionira s kroasanima i baguetteima, ali kod donutsa je nešto teže postići čisti okus uz sve te dodatke", govori Antonija i dodaje kako je ideju o donutsima s kiselim tijestom pokupila od londonskog proizvođača Crosstown Doughnuts.

Isprobala je, kaže, i one američke, koji joj se ipak čine preslatki za naše prilike zbog velike količine šećera koje stavljaju u glazure. No, posebno je fascinirana kreativnim idejama Australaca.

"Australija ima nekakvu estetsku notu i totalno su ludi s okusima koje kombiniraju. Imaju veliki boom na tržištu, pa ima dosta njihovih proizvođača koje pratim. Kad smo tek otvorili radili smo američke verzije donutsa. Oni su jako slatki. Te glazure koje se mogu bojiti, one cool galaxy donutse koje viđate na Instagramu, sve je to čisti šećer. Izgleda fora, ali kod nas ljudi više preferiraju čokoladu, bijelu, tamnu i slične, mliječne glazure."

Na kraju, Antonija nam je otkrila kako je u planu otvaranje još jedne poslovnice bliže centru grada. Datum i prostor još nisu definirani, no odluka je definitivno pala. U nešto bližoj budućnosti, dodala je, planiraju valentinovske donutse u obliku srca, dok proljeće donosi kombinaciju soft ice sladoleda s krafnama i donutsima. 

Entuzijazma, volje, rada, želje i strasti ne nedostaje, pa vjerujemo kako je pred Antonijom i Helenom samo svjetla, slatka i slasna budućnost. Veselimo se novim uradcima i dodajemo Miss Donut na popis onih mjesta koja ćemo od sad svakako redovitije posjećivati!

 

Posjeti Gastro.hr