Novi recepti za sjajna jela s kajmakom!

Dukat
Gotovo da ne možemo zamisliti kako uživamo u roštilju ako se na tanjuru ne nalazi barem žlica kremastog kajmaka koji popravi okus i ne baš tako uspješnim jelima, no mnogi ga još uvijek koriste kao dodatak mesnim jelima ili ga jedu namazanog na šnitu kruha.
Vidi originalni članak

Kajmak može poslužiti kao jedan od ključnih sastojaka u raznoraznim slanim i slatkim jelima, stoga smo pronašli recepte s kajmakom koje naprosto morate isprobati.


Neizostavan dodatak svakom roštilju je kajmak koji se na našim prostorima tradicionalno koristi u pripremi jela. Mekane, kremaste konzistencije i blago kiselog okusa, dobiven je fermentacijom mliječne masti izdvojene tijekom kuhanja sirovog kravljeg mlijeka, a razlikujemo mladi kajmak blažeg okusa te stariji kajmak žućkaste boje i oštrijeg okusa.

Njegov izuzetan okus je i jedan od osnovnih razloga što se najčešće konzumira samostalno, uz kruh, lepinju, suhomesnate proizvode i mesne specijalitete, a mnogi ne mogu zamisliti dobar roštilj bez tog kremastog božanstva koje se topi u ustima.

No kajmak je idealan i u pripremi jela za koja možda ne biste pomislili upotrijebiti ga, stoga smo odlučili podijeliti s vama nekoliko kulinarskih ideja uz koje kajmak savršeno pristaje. Preporučujemo President Mladi kajmak zbog blagog okusa koji će se odlično uklopiti uz svako jelo i neće u potpunosti preuzeti ostale okuse.

Žlicu kajmaka možete dodati u varivo s povrćem, u punjenu papriku ili pak u sarmu, a vegetarijanci papriku mogu napuniti komadićima krastavca, paradajza, kupusa i žlicom kajmaka koji će upotpuniti okus.

Slano jelo s kajmakom

Kajmak izvrsno odgovara i lisnatim te dizanim tijestima, stoga preporučujemo da ga isprobate u kombinaciji s pitom zeljanicom.


Sastojci za nadjev:

  • 600 g President Zagrebačkog sira
  • 4 jaja
  • 200 g President Mladog kajmaka
  • 200 ml Dukat mlijeka
  • 200 ml Brzo&Fino kiselog vrhnja
  • 250 g špinata
  • 1 žličica soli

Priprema:
Dobro razmutite jaja i u njih dodajte sve sastojke za nadjev. Pazite da špinat bude prethodno blanširan, ocijeđen i nasjeckan. Premažite pleh maslacem (može i uljem) i postavite na njega list tijesta i premažite maslacem. Zatim stavite još jedan list tijesta, ponovno premažite maslacem i prekrijte ga s nadjevom. Postupak ponavljajte dok ne ostanete bez nadjeva i na vrh ponovno dodajte dva lista tijesta te ih premažite maslacem. Pecite 40 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 ˚C.

Desert s kajmakom

Za ljubitelje slatkog preporučujemo prhke štrudlice od dunja s kajmakom, koje će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 250 g Dukat maslaca
  • 250 ml President Mladog kajmaka
  • 2 žlice šećera
  • 500-550 g brašna
  • šećer u prahu
  • vanilin šećer
  • marmelada od dunja

Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto tako da bude podatno i da se ne lijepi, podijelite ga na dva dijela i oblikujte kugle. Zamotajte ih u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku neka odstoje sat vremena. Tijesto razvaljajte u obliku pravokutnika i uz rub namažite marmeladu pa zarolajte. Dovoljno je jednom prebaciti tijesto pa odrezati nožem štrudlice. Posložite ih u pleh obložen papirom i pecite 20 do 25 minuta u ugrijanoj pećnici na 180 ˚C.

Posjeti Gastro.hr