Obišli smo Zagreb Burger Festival i ocijenili burgere, a naš favorit je...

missGASTRO
Ove godine na Zagreb Burger Festivalu možete isprobati više od 70 burgera, što je prednost za izbirljive i vrlo neugodna situacija za neodlučne. Kako bismo ti olakšali odabir, isprobali smo i ocijenili dio ponude.
Vidi originalni članak

Odabrali smo četiri burgera i jedan sendvič koji nalikuje na burger, pri čemu svi imaju inovativan popis sastojaka ili pak neobičnu prezentaciju. Neki su opravdali reputaciju, neki su ugodno iznenadili, a bilo je i onih zbog kojih smo samo duboko uzdahnuli i krenuli dalje. 

 

  • El Toro Asado Burger (65 kuna)

Kućica: El Toro
Ocjena: 4+

Ovaj burger s Black Angus govedinom, salsom od grilane paprike i Chorizo kobasice te chimichurri majonezom zaista je pozitivno festivalsko iskustvo. Ukusan je, sočan i nisu škrtarili ni na mesu ni na salsi. Budući da je nadjeven i salsom i majonezom, iznenadilo nas je koliko se pecivo zapravo dobro držalo.

Međutim, ovaj burger nije nas impresionirao; čak i da nismo istog dana isprobali gomilu hrane, ne bismo ga hvalili na sva usta. Zbog toga smo mu i dali ocjenu 4 i dodali jedan osnovnoškolski plus. 

 

  • Steak and Cheese sendvič (65 kuna)

Kućica: BarbaQ Buddy
Ocjena: 3

Steak and Cheese sendvič nije loš i poprilično je zasitan, ali složili smo se da BarbaQ steaku nije učinio uslugu. Krastavci, honey mustard i cheddar nadjačali su, nažalost, okusom dobro pripremljeno meso pa smo morali komadiće steaka izvući iz peciva kako bi uopće mogli donijeti zaključak o kvaliteti.

Kolegica je rekla kako joj se čini da je upravo pojela hot dog,  a ja sam prema ovom sendviču bila apsolutno ravnodušna.  Količina, okus i vizualni dojam, prema našem mišljenju, nisu opravdali cijenu od 65 kuna i preporučujemo da na Zagreb Burger Festivalu ipak isprobate pravi burger. 

 

  • Raclette sliders (84 kune)

Kućica: Raclette Burgers&Fries
Ocjena: 4

Ovaj slastan trio oduševio je jednu ocjenjivačicu, obožavateljicu topljenog švicarskog sira Raclette. Uživala je u sve tri verzije, ali osobito u Classicu u kojem se sir savršeno sljubio s ostalim sastojcima. Meni pak je najdraži bio Special s pancetom, rikulom i kruškom, koja je definitivno podigla ovaj burger na višu razinu. 

Ideja je dobra, izvedba sasvim korektna, porcija obilna, a nije nas pokolebala ni cijena od 84 kune. Ovo je odličan izbor za jednu vrlo gladnu osobu koja uživa u topljenom siru ili za društvo koje želi nešto prigristi i testirati veći dio ponude. Ipak, osobno smatram kako je kvaliteta samog burgera nešto lošija od onih koje smo jeli u El Toru i Kascheti. 

  • Monkey Business (58 kuna)

Kućica: Torpedo Burger
Ocjena: -3

Torpedov smo burger testirali iz dva razloga – zbog duguljastog peciva i umaka s bazom od viskija. Međutim, duguljasto se pecivo pokazalo kao otežavajuća okolnost jer je konzumacija otežana i poprilično nezgodna u gužvi na Strossu. Drugi je problem to što nadjeva zaista treba biti mnogo jer u suprotnom izgleda siromašno.

Okus također nije zadovoljio sve naše kriterije; iako je slanina bila hrskava i ukusna, sve je zajedno bilo preslano i mrvicu premasno. O mesu nismo stekli neki osobit dojam i smatramo kako je 120 g ipak premalo za ovaj oblik burgera, a da u umaku ima viskija bi vrlo teško razabrali bez da smo prethodno pročitali popis sastojaka.

 

  • Ljuti gurmano burger (60 kuna)

Kućica: Kascheta 
Ocjena: -5

Nisam sigurna što mi je bilo bolje, samo meso, špek od crne gice ili divan namaz makedonska zakuska. Meso je bilo odlično pripremljeno, blago ružičasto u sredini i vrlo sočno, a ljutina jalapeno papričice je kasnila taman toliko da sam prethodno osjetila sve druge okuse. Jedini je problem što je zaista velik, no vjerujemo da je upravo to većini posjetitelja prednost. Možda ćete se malo namučiti s jelom ako ne pronađete sjedeće mjesto, ali garantiramo da nećete biti ni gladni ni nezadovoljni.

Ovaj bogat i ugodno ljut burger osobno mi je najbolji od isprobanih, a i cijena je sasvim pristojna. Budući da je kolegica ostala vjerna Raclette sliderima, mojoj smo petici pridodale minus. 

 

počelo je! Burgermanija na zagrebačkom Strossmayerovom trgu

 

Zagreb Burger Festival traje do nedjelje do 23 sata, što znači da imaš još vremena za obilazak kućica na Strossmayjerovom trgu. Iako je ponuda opširna i raznolika, podjednaka je i potražnja, pa se nemoj uzrujavati ako budeš morao/la pričekati koju minutu. Za to se vrijeme osvježi koktelima Marina Nekića, pivom ili brzinski iskapi rakiju. Ako nisi od aperitiva, možda će ti bolje sjesti nešto slatko, poput deserata iz kućice Le Kolač, tiramisua s kestenom iz Good Fooda ili Rougemarinovih milkshakeova. 

Posjeti Gastro.hr