Savršen vikend: Gin konvencija u Craft roomu

Julio Frangen
Hrvatska gin konvencija u Craft roomu – hrvatski proizvođači craft ginova okupili su se na Opatovini i dali nam, na jednom mjestu, uvid u sve novosti iz njihove ponude!
Vidi originalni članak

Globalna popularnost ovog pića dovela je do toga da su se i kod nas otvorile male craft destilerije u kojima se proizvodi gin te su sve pozvane da nam na jednom mjestu predstave svoje uratke. Kako svaka destilerija ima svoju recepturu, njihove craft destilate probali smo 24. i 25. kolovoza (u petak i subotu) u Craft roomu na Hrvatskoj gin konvenciji, pomiješane s tonicima i pažljivo odabranim začinima po posebnim recepturama svakog od proizvođača.

Porijeklo ovog alkoholnog pića aromatiziranog bobicama borovice, odnosno kleka seže još u srednji vijek, no pravu popularnost gin je stekao sredinom 17. stoljeća u Nizozemskoj koja se danas smatra njegovom domovinom.

Gin je bio najprije jako tražen, dijelom i zbog svojih ljekovitih svojstava, pa zaboravljen, a posljednjih godina u prvom je planu, posebno ljeti, u kombinaciji s tonikom i začinima.

Mladen Marković, voditelj Craft rooma, nam je rekao kako svi proizvođači koji su predstavljeni na ovom skupu proizvode ginove u vrlo malim serijama i gotovo potpuno ručno, te posvećuju posebnu pažnju kvaliteti sastojaka koje koriste u proizvodnji. Ovakvi ginovi su zbog svega toga malo skuplji i teže se dolazi do njih jer se rade u malim količinama. 
 
Moglo se kušati 10 različitih destilata ovih 9 proizvođača:
CROATIAN DRY GIN (Perković / Bregana)
DUBROVNIK REPUBLIC GIN (Dubrovnik republic / Zadar)
FLYING CAT i FURIOUS CAT (Brigljević / Velika Gorica)
KARBUN GIN (Aura / Buzet)
LUFTBREMZER GIN (Luftbremzer distillery / Zagreb)
MB 72 DRY HOP GIN (Bošnjak Beer & Gin / Nova Gradiška)
NOSTROMO WINE GIN (Vinarija Rossi / Vižinada)
OLD PILOTS GIN (Duh u boci / Zagreb) 
RHAPSODY DRY GIN (Butterfly efect destillery / Samobor)

Sve ginove pripremali su nam vrijedni barmeni uz dodatak tonika Thomas Henry, koji je izrazito laganog okusa, a opet intenzivan zbog visoke koncentracije kinina i fino izbalansiranih cvjetnih te citrusnih aroma. Uz ginove koji se proizvode destilacijom bobica borovnice, kušali smo i dva drugačija destilata.

Tako nam je iz Sičica pored Nove Gradiške došao na kušanje Dry Hopped GIN MB72. Craft pivar Mario Bošnjak proizvodi ga - destilacijom piva! Destilat filtrira korištenjem aktivnog ugljena i potom macerira oplemenjen začinima - borovicom, korijanderom, anisom, đumbirom, korijenom angelike i koricama limuna i naranče. Macerat se destilira i potom odležava da bi dobili veličanstveni Gin MB72.

A iz Istre smo kušali gin od destilata vina - istarske malvazije: Nostromo Wine Gin - Vinarije i destilerije VINA ROSSI iz Vižinade. Ovaj gin je specifičan zbog toga što se kao baza koristi vinski destilat malvazije istarske a dobiven je osmerostrukom destilacijom s dodatkom probranih začina s pet kontinenata – borovica, suha kora naranče, kardamom, korijander, piment, kim i sladić.

Ukratko, sretni smo što smo prisustvovali sjajnom događanju i rađanju sjajne budućnosti za ljubitelje ovog popularnog napitka. A možete ga miješati i s tonikom...

Posjeti Gastro.hr