Tuna, kozice, janjetina i lješnjaci - El Toro ima novi meni!

El Toro
Mario Mihelj još je jednom pokazao svoje izvanredne chefovske sposobnosti kreiravši meni koji zadovoljava čak i one najzahtjevnije. U El Toru tako možete isprobati sezonske okuse upakirane u jela od tune, kozica, janjetine, ali i fantastične deserte novog i prvog pastry chefa El Tora – Luke Sopte.
Vidi originalni članak

Opuštena atmosfera restorana već je dovoljan razlog da El Toro svakako uvrstite na popis restorana za izlazak s prijateljima. Osim klasičnih zasebnih jela, ovo je jedan od rijetkih restorana gdje možete uživati u dijeljenju hrane, pa tako i isprobati još više kombinacija okusa izvanrednog Marija Mihelja. 

“Jesen i zima meni osobno donose određene radosti u kuhinji, predstavljamo zapravo prvi dio jesensko-zimskog menija, do proljeća ćemo još nekoliko puta nadopunjavati meni, a na njemu će se naći još svašta zanimljivo. Želimo da našim gostima nikad ne bude dosadno i da uvijek mogu probati nešto novo. Naravno, neka signature jela koja su omiljena među našom publikom poput lososa na kvinoji ne mičemo iz karte jer bi mogla nastati prava pobuna. Guste i kremaste juhe, kreme i pirei od korjenastog povrća, kisele kombinacije povrća, spora i duga kuhanja velikih komada mesa, sve je to inspiracija za novi meni. Namirnice su poznate, ali uvijek u njima tražim nešto novo i pokušavam dobiti neku drugu dimenziju okusa. To je kao i seks, sve već unaprijed znamo, ali ipak se trudimo dodati još nešto novo da bi bilo zanimljivo", rekao je Mihelj.

 

 

Tacosi i burgeri tek su dio ponude po kojoj je ovo mjesto prepoznato i, iako fantastični koreanski tacosi s mariniranim listićima govedine na koreanski, ljubičasti kupus, mlada salata i dressing od jogurta ili pak double black burgeri s black angus govedinom i obrazima crne svinje, cheddarom, umakom od kikirikija i pancete, salatom i drugim čudima zbilja izazivaju zazubice već na prvi pogled, naše je nepce naprosto osvojila ponuda a la carte jela.

 

 

Isprobali smo mariniranu tunu s fantastičnom kremom od indijskih oraščića i kumina, s taman dozom kiselosti iz agruma te uljem od mladog luka, a degustiranje bismo svakako preporučili i vama. Kao raskošno predjelo ili lagano glavno jelo, sasvim je nebitno. Nježna aroma kumina u sjajnoj kremi od oraščića na najdivniji način ističe tunu i upravo je ovaj spoj ono što tanjur čini posebnim, drugačijim, jelom kojem bismo se svakako voljeli vratiti što prije.

 

 

Domaći ravioli s punjenjem od kozica, kopra i gina pak su priča za sebe. Već pri dolasku na stol osjeti se intenzivan miris kozjeg sira, a zatim slijedi oduševljenje u valovima. Ne možemo se odlučiti je li nam se više svidjelo svilenkasto tijesto raviola, bogato punjenje od kozica ili aromatičan umak od brokule i sira, pa smo, za svaki slučaj, tanjur počistili do zadnje mrlje.

 

 

Juha od buče još je jedan sezonski novitet na meniju. Kako smo od Maria Mihelja navikli na sve samo ne na dosadne kombinacije, nije nas iznenadio ni spoj sasvim drugačijih okusa u tako klasičnom jelu kao što je juha od buče. Bundevi je dodao karamelizirane čili orahe taman da lagano zapeckaju grlo koje će zatim ugasiti još jedna žlica guste, kremaste juhe, te kremu od gorgonzole i nekoliko kapi bučinog ulja. Prava jesenska senzacija!

 

 

Najveće iznenađenje ipak je janjeći zepečeni cassarole u kojem je koljenica zapečena s korjenastim povrćem, pa poslužena uz kremastu palentu s biljem i mascarpone sirom. Obiteljsko jelo koje se dijeli, spaja i instantno podiže razinu sreće za stolom, najbolje su riječi kojima bismo opisali ovu vruću porciju čistog užitka. Jelo je, baš poput već spomenutih tacosa i burgera, namijenjeno dijeljenju te se poslužuje u većim posudama, a zatim svatko za sebe uživa u željenoj količini ovog domaćeg jela koje na savršen način grije izvana, ali i iznutra.

 

 

Osim ovih, na novom se meniju nalaze još i beef carpaccio te ražnjići od black tiger kozica s hrskavim kikirikijem, listom korijandera, limetom i slatko-ljutom majonezom, iberico obrazi koji su brezirani te zapečeni i idu uz kremasti pire od muškatne buče, cvjetove brokule iz woka, mladu salatu i demi-glace umak, zapečeni jastog iz krušne peći s grill mariniranim povrćem i mladom salatom, dresing s pečenim češnjakom i dimljenom paprikom, a od velikih komada mesa tu je i Tomahawk steak, mokro zrenje 21 dan. 

Za kraj, prvo lice slastica El Tora, pastry chef Luka Sopta, za novi je meni stvorio slastice vrijedne divljenja. Isprobali smo kombinaciju lješnjaka, manga i svježeg sira prekrivenu glazurom od čokolade i lješnjaka koja nas je punim okusima, divnim izgledom i veličinom ostavila bez riječi. Iako siti, nismo odoljeli ni komadiću aroma kestena i čokolade u predivnom sezonskom kolaču, ali ni popularnom El Torovom donutu s pistacijama i kremom od limete najpoznatijem sa zagrebačkih ljetnih food festivala. Užitak za oči i nepce. Bravo Luka, bravo Mario, svakako se vidimo vrlo skoro u El Toru.
 

Posjeti Gastro.hr