Zbog ovog burgera trebaš posjetiti Zagreb Burger Festival

Hana Klain Posjetili smo Zagreb Burger Festival
Zagreb Burger Festival se po prvi puta održava na novoj lokaciji, a u ponudi imaju preko 40 sočnih burgera
Vidi originalni članak

Nakon nekoliko uspješnih festivala iza nas, Zagreb Burger Festival pripremio je još jedan, ovoga puta na potpuno novoj lokaciji. Najfinije burgere u Zagrebu do 19. rujna možeš pronaći na Trgu dr. Franje Tuđmana. U ponudi se nalazi preko 40 burgera što znači da će svatko pronaći nešto za sebe. Kako bi mogli prosuditi koji je najbolji, isprobale smo čak 10 burgera na različitim kućicama, a među njima se istaknuo i jedan favorit. 

Za početak smo kušali dva burgera šibenskog restorana Festina Lente koji je po prvi puta na Zagreb Burger Festivalu. Predstavili su nam dva burgera, Lamburger s kremom od luka koji će se svidjeti svima koji vole intenzivan okus janjetine i Kobaja burger koji je pripremljen prema receptu za omiljene kobasice koje poslužuju na šibenskom Adventu. Kobaja burger upotpunjen je s tri vrste senfa, a mi smo odmah na početku pronašli svog favorita. 
 


 

Iako je početak bio poprilično jak, nastavili smo dalje. Špeksi burger iz Brewbites koji je stvoren za sve ljubitelje domaćeg špeka bio je idući. Meso je sočno, no ono što nam se najviše svidjelo je upravo hrskavi špek i mekano pecivo. Špeksi je nešto veći burger pa je idealan za sve koji na Festival dolaze s velikim apetitom. 
 


 

Zagreb Burger Festival ne može proći bez nagrađivanog Reshetka International iz Varaždina. Ove godine predstavili su burger Đuragan koji je pravi "muški" zalogaj. Reshetka je poznata po tome što pripremaju ukusne burgere bez previše filozofije i dodataka, pa se tako u mekom pecivu nalazi samo domaća govedina, namaz od smeđeg maslaca, sir Varaždinec, karamelizirani luk i Rešetka umak. U Đuraganu će uživati pravi ljubitelji mesa. 
 


 

Zagrebački El Toro stvorio je savršen sezonski burger pod imenom Bacon Asado. Radi se o ukusnoj kombinaciji u kojoj je black angus sljubljen sa salsom verde i pečenim paprikama. Pečene paprike i okus dima roštilja neodoljivo nas podsjećaju na jesen i pripremu ajvara i zimnice, a još kada mu dodamo hrskavi pomfrit od batata dobili smo jesen na tanjuru. 
 


 

Za sve one koji traže nešto potpuno drugačije BBQ Hot Yard pripremio je pravu poslasticu - Peanut Butter Jelly burger. Neobična kombinacija burgera s kikiriki maslacem i džemom od borovnica nešto je što još sigurno nisi probala, a oko njega su mišljenja najviše bila podijeljena. Rezerviran je za one koji vole nešto ekstravagantnije okuse.  
 


 

Na kućici Chef’s Burger kriju se burgeri s potpisom chefa Ivana Pažanina gdje smo probali Crispy Kapula burger. Kako mu samo ime kaže, u burgeru se nalazi obilna količina hrskavog luka, ali i nekoliko kolutića jalapeño papričice koja mu daje pikantnost. Odličan je za sve koji vole miješat različite teksture jer se uz meki burger i pecivo ističe hrskavi luk. 
 


 

Još jedna kućica dolazi nam iz Dalmacije, ovoga puta skroz iz dalekog Dubrovnika. Za premijerni burger Guloso predstavili su nam Huncut, koji u žargonu znači nestašan, objasnio nam je chef. Ovaj burger je uistinu nestašan, pogotovo kada su u pitanju teksture. Sočno juneće meso podijeljeno u dvije pljeskavice i meko domaće pecivo odlično se slaže s hrskavim tortilja čipsom i kremastim sirom i spicy majonezom. Također sadrži i koji kolutić jalapeño papričice što znači da nije za one koji ne vole ljuto. 
 


 

Još je jedan poznati chef ostavio svoj trag na Zagreb Burger Festivalu - Institut za burgere by Mate Janković. Kušali smo još jedan burger s okusom sezone kojim je osim okusom mesa, dominirala i mirisna pečena paprika. Čini nam se kako je nešto kasniji datum održavanja Festivala potaknuo chefove na pripremu burgera s okusom jeseni, što svakako podržavamo. 
 


 

Zadnji, ali ništa manje ukusan burger koji smo kušali je onaj iz zagrebačkog Burger Bara. Ekipa iza ovog imena poznata je po odličnim burgerima koje poslužuju tijekom cijele godine, no na ovogodišnjem Zagreb Burger Festivalu predstavili su vrlo raskošan i sočan burger s mnogo dodataka kao što su domaći aioli i karamelizirani luk. Radi se o burgeru pozamašnog volumena u mekom domaćem pecivu u kojem će uživati svi koji vole više sadržaja u svom burgeru. 

Nakon kratkog vijećanja dogovorili smo se da nam je favorit uistinu Kobaja burger šibenskog Festina Lente koji su napravili odličnu premijeru na ovogodišnjem Zagreb Burger Festivalu. Iako je šibenski burger favorit, nećeš požaliti koji god ukusni burger probala. U ponudi ih je ipak preko 40 tako da smo sigurni da sa Zagreb Burger Festivala nećeš otići gladna. 

Festival je smješten na Trgu dr. Franje Tuđmana gdje osim za stolovima postavljenim na festivalu možeš uživati i na pikniku s prijateljima i obitelji. Ukusni burger možeš pojesti svaki dan od 12 do 24 sata sve do 19. rujna. Ne zaboravi i glasati za omiljeni burger pomoću QR koda na računu. Tko zna, možda baš tvoj favorit bude okrunjen najboljim burgerom Festivala. 

Posjeti Gastro.hr