Zeppelin pub: Steampunk ponos Bjelovara

Domagoj Jakopović Ribafish
Ono što ćete pronaći u svakom iole kulturnijem zakutku svijeta, i vrlo rijetko u Hrvatskoj, svoju je premijeru doživjelo u Bjelovaru u ulici Matice Hrvatske. Dame i gospodo, industrial steampunk Zeppelin pub je konačno je otvorio svoja vrata!
Vidi originalni članak

Transparentna tvornica piva sva u staklu, tankovi, oprema za pivo, radna atmosfera, i onda vrhunski uredan, ugodan i zanimljiv interijer s metalnim detaljima i tamnim zidovima...

Ušli smo na pivo u Bjelovaru, a pomislili da ćemo izaći u Londonu ili Berlinu, totalno oduševljeni izvedbom i kvalitetom dizajna novog okupljališta regionalne elite.

Sat i petnaest minuta po zimskim uvjetima i pokojom putnom pivom vrhunske zagrebačke pivovare PriMarius, došli smo u snijegom zasipan Bjelovar u kojem smo očekivali druženje s Masterbrewerom pivovare Zeppelin, Danielom Babićem. Ali dogodilo se puno više od toga, ovo je Robocopov mokri san! No vratimo se na trenutak u prošlost.

Negdje u ljeto 2012. upoznajem u Daruvaru na Danima piva stanovitog MMA borca u mirovini, prodornog pogleda i bocom svog piva iz kućne radinosti. Pivo koje mi je natočio Babić je bilo toliko dobro da sam zadnje dvije kapi pokupio prstom i nanio si ih na vrat poput najskupljeg parfema.

Čovjek voli i zna kuhati pivo, što uskoro dokazuje i osvajanjem brojnih medalja na regionalnim homebrew natjecanjima sve dok u rodnome mu Bjelovaru ne kreće s radom – craft pivovara.



Daniela nismo vidjeli neko vrijeme, sve je malo kasnilo, ali onda je osvanuo fantastičan dizajn etiketa, jako dobro pivo i distribucija u najkvalitetnije zagrebačke i ine lokale i restorane. Bio je red i na sljedeći korak.



Pivnica industrijskog stila, s rock and rollom na zvučnicima i metalom kao glavnim ukrasom interijera. Hrabro, ludo, fantastično. Svijest o pivu koje nije industrijsko i jednobrazno, novi stilovi i ideje, sve su to Bjelovarčani dobili ovog prosinca i sad je samo na njima da svojim dolaskom dokažu koliko im je stalo do kvalitete.



Šank sa čak trinaest pipa točit će uz domaći Zeppelin i piva njihovih kolega i prijatelja iz drugih pivovara. Lokal ima 150 sjedećih mjesta ima i mogućnost kuhanja, no u prvo vrijeme ponudit će peciva craft pekare Panini.

Pub se otvara u 15 i radi do 23, petkom i subotom do jedan iza ponoći, nedjeljom do 22, a ponedjeljkom je zatvoreno. U proizvodnji je zaposleno troje ljudi, a gospodin Ivan Babić, koji je okupio par novinara i pivara, a ujedno je i partner u firmi - radi u prodaji. Dapače, rastura prodaju i sada Zeppelina, na primjer, ima i u Esplanadi i Okrugljaku!



Pivsko životinjski asortiman Zeppelina trenutno broji pet imena. Životinjskih. Kao neka leteća Arka. Merkat (golden ale), Flamingo (amber ale), Rakoon (porter) i Tapir (IPA) odnedavno uza sebe imaju i pšeničnog majmuna, weizen Marmun. Craft pivarstvo raste iz dana u dan, u hrvatskoj sada ima preko 50 pivovara, ali niti jedna ne izgleda tako svjetski poput Zeppelina.

Isplati se potegnuti u Bjelovar, ali povezite i odgovornog vozača – em su piva sjajna, em je najskuplje 20 kuna. Hvala Danielu i Ivanu, vidimo se prvom prilikom!

Posjeti Gastro.hr