Alphabet cake - slatki trend koji je osvojio svijet

Torta, pinjur, pjat...
Internet je prepun fotografija divnih torti u obliku slova ili brojeva, pa nam nije dugo trebalo da se bacimo u potragu za receptom. Pronašli smo ga i bliže nego što smo mislili - kod domaće blogerice Julije s bloga torta, pinjur, pjat...
Vidi originalni članak

Posjedujete li profil na nekoj od društvenih mreža, zasigurno ste se susreli sa super popularnom Alphabet cake. Riječ je o tortama u obliku slova i brojeva pripremljenih od tankih kora između kojih dolazi krema po želji.

Ono što ove torte čini tako privlačnima jest i čitavo bogatstvo ukrasa na vrhu. Tako se slova i brojevi ukrašavaju jestivim cvijećem, macaroonsima, puslicama i sitnim keksićima. 

 

 

Bacili smo se u potragu i pronašli recept za divnu tortu ovog tipa koji nas je u potpunosti oduševio. Pripremala ju je Julija s bloga torta, pinjur, pjat..., a kada vidite koliko se zapravo jednostavno priprema, poželjet ćete je i na svom desertnom tanjuriću.

Julija se odlučila na pripremu kora za medenu pitu zbog čvrstoće, kalup je izradila sama, a baznu slastičarsku kremu obogatila je mascarponeom i tučenim slatkim vrhnjem. 

Julijin recept u cijelosti prenosimo u nastavku. Na vama je samo da se upustite u pripremu i uživate.

Najprije pripremite željeni oblik slova. Možete ga napraviti od kakvog kartona ili običnog papira za printanje. Ja sam trebala slovo F i napravila sam ga visine A4 papira i širine dolje 7,5 cm a gore cca 18 cm. Ova kraća crtica po sredini je bila duljine 5 cm i širine 6 cm.

 


Sastojci za kore: 
(iz navedene količine dobit ćete 4 oblikovana slova/brojke + ostatke od kojih možete ispeći dodatne ukrasne keksiće za tortu)

  • 1 jaje srednje veličine
  • 115 g šećera
  • prstohvat soli
  • 55 g meda
  • 55 g masti (ili 60 g maslaca)
  • 25 g mlijeka
  • 330 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo

Postupak pripreme kreme:

  1. Jaje, šećer, sol, med, mast i mlijeko pomiješajte zajedno i stavite nad vodenu kupelj da se zagrijava dok se šećer ne rastopi. Pomiješajte brašno s praškom ta pecivo i s prethodnom smjesom umijesite tijesto.
  2. Trebali bi dobiti tijesto koje se ne lijepi za ruke, ali - s obzirom na veličinu jajeta - možda ćete trebati ili još malo brašna ili žličicu tople vode.
  3. Dobit ćete nešto više od 600 g tijesta. Razdijelite tijesto na dva dijela jednaka dijela.
  4. Ako imate silikonske podloge, lagano ih pobrašnite i preko prozirne folije - valjajte tijesto odmah na njima. Ako nemate - valjajte ili na pek papiru ili na radnoj podlozi samo pazite da vam se tijesto ne zalijepi za podlogu. Brašnite tek toliko da se ne lijepi - nemojte pretjerivati s brašnom.
  5. Ako valjate tijesto na radnoj površini - prebacite ga na pek papir prije nego izrežete slovo.
  6. Prislonite željeno slovo na tijesto (preko prozirne folije) i rezačem za pizzu prođite uz rubove vašeg slova. Nastojte slovo rasporediti tako da vam na jedan lim stanu dva slova okrenuta obrnuto jedno prema drugom.
  7. Uklonite prozirnu foliju i odignite (maknite) višak tijesta. Ako vam treba još slova (brojki) isto napravite i s drugim tijestom. Ako vam ne treba- od ostatka tijesta ispecite medenjake.
  8. Kore (slova) pecite na temperaturi 160 °C (opcija ventilator) 8- 10 min (ovisno o vašoj peći).
  9. Vruće ih stavite na ravnu površinu na pek papir i poklopite drugim pek papirom i pritisnite nečim ravnim (ja imam dvije daske baš za ovakvo držanje kore ravnima)

Kore možete napraviti i par dana unaprijed ali ih uvijek čuvajte na ravnom i pritisnute ravnim da se ne bi iskrivile.

 


Za kremu će vam trebati:
(količina je za tortu veličine 1 slova od 2 kore)

  • 3 žumanjka
  • 0,5 l mlijeka
  • 120 g šećera
  • 30 g glatkog brašna
  • 30 g škrobnog brašna (gustina)
  • 45 g maslaca sobne temperature
  • pola štapića vanilije
  • 125 g mascarponea
  • 200 g vrhnja za šlag

Postupak pripreme:

  1. Zagrijavajte mlijeko s vanilijom (sastružite prethodno sjemenke vanilije u mlijeko) da bude jako vruće. Ne treba zakuhati.
  2. Pjenasto izmiješajte žumanjke sa šećerom.
  3. Dodajte im brašno i škrobno brašno.
  4. Dodajte im polovicu vrućeg mlijeka (prethodno izvadite mahunu vanilije iz njega) neprestano miješajući. Na ovaj način temperiramo žumanjke.
  5. Nakon što smo izmiješali mlijeko i žumanjke da budu bez grudica, vraćamo smjesu u preostalo vruće mlijeko, i dalje miješajući.
  6. Sve vraćamo na vatru i zagrijavamo dok se krema ne zgusne i dok ne kuha cca 2-3 minute.
  7. Vrelu kremu prebacimo u drugu posudu i prekrijemo prozirnom folijom tik uz površinu kreme.
  8. Ostavimo da se ohladi na sobnu temperaturu.
  9. U ohlađenu kremu umiješamo mascarpone (mikserom) i tučeno vrhnje za šlag (špatulom).
  10. Napunimo dresir vrećicu (na koju smo stavili nastavak s okruglim vrhom promjera 1 cm) i stavljamo kremu u malim tuljcima na prvu koru. (pogledajte kako to Adi radi na njenom YouTube kanalu)
  11. Poklopite kremu drugom korom i rasporedite ostatak kreme jednako kao i na prvu koru.

Dekorirajte tortu cvijećem, puslicama, macaronsima, voćem.

Savjet! Ako ste u mogućnosti - pripremite kore i kremu unaprijed i kore filujte par sati (3-4 sata) prije rezanja. Tortu dekorirajte još kasnije da vam puslice i macaronsi ne krenu otapati. Ako trebate tortu odmah rezati - kore prethodno premažite mlijekom.

Ovdje bih napomenula još jedino da pazite kojim i kakvim cvijećem dekorirate tortu. Imajte na umu da ima cvijeća koje jako lijepo izgleda, ali nije jestivo ili je čak i otrovno!

Druga stavka na koju vam skrećem pozornost je ta da izbjegavate cvijeće iz cvjećarnica - to cvijeće je tretirano raznim pesticidima koji nisu preporučljivi za ljudsku prehranu. Popis jestivog i nejestivog cvijeća možete naći ovdje, pa povirite!
 

Posjeti Gastro.hr