Čuli ste za istarsku pizzu? Napravite ju sami!

Guliver/Shutterstock
Donosimo vam recept za slasnu pizzu koju možda još niste isprobali. Saznajte u nastavku što ju čini drugačijom od drugih...
Vidi originalni članak

Pizza je jelo s tisuću lica; osim što je od svojih skromnih početaka u Italiji prošla kroz brojne transformacije, gotovo da ne postoji zemlja koja ju nije prilagodila svojem podneblju i okusima. Čokolada, jaja, ljute papričice, ananas i drugo voće negdje su standardni sastojci ovog jela pa ako ste otvoreni za eksperimentiranje s hranom, svakako preporučujemo da isprobate i ovakve varijante. Ipak, ako ste veći ljubitelj nešto tradicionalnijih namirnica i okusa, donosimo vam recept za pizzu koju vaše nepce neće tako lako zaboraviti. Istarska pizza posebna je gurmanska pizza vrlo specifičnog okusa. U nastavku pročitajte o kojim je točno namirnicama riječ.

Recept za tijesto

Sastojci:

  • 20 g svježeg kvasca (ili vrećica suhog kvasca)
  • 2-3 žlice tople vode
  • 1 žličica šećera
  • 320 g pšeničnog glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 2-3 žlice maslinova ulja
  • oko 200 ml tople vode

Priprema:

Tijesto za pizzu uvijek započinjete razmućivanjem kvasca u malo tople vode. Zatim dodajte otprilike 1 žličicu šećera i ostavite da odstoji oko 5 minuta na toplom mjestu. Sljedeći je korak da brašnu dodate sol, ulje i dignuti kvasac. Kada sve dobro promiješate, lagano umiješajte toplu vodu i umijesite mekano tijesto. Gotovo tijesto premjestite u posudu pa ga prekrijte krpom i ostavite da se diže oko 30 minuta na toplom i tamnom mjestu. Dignuto tijesto razvaljajte u kalup za pečenje koji ste prethodno nauljili maslinovim uljem.

Ono što ju čini istarskom...

Nakon izrade domaćeg tijesta za pizzu, slijedi korak u kojem ćete pizzu obogatiti pravim istarskim delicijama. Za to vam je potrebno:

  • 2-3 žličice domaće tartufate
  • Podravka pasirana rajčica
  • 1 ribana tikvica
  • 200 g dimljene šunke
  • 200 g ribane gaude
  • bijele svježe šparoge
  • sol, papar, bosiljak

Kada tijesto bude spremno, dobro ga nauljite i premažite tartufatom. Ovaj umak od probranih šampinjona i crnih tartufa daje posebnu aromu pizzi, koja ju definitivno izdvaja od drugih. Sljedeći je korak premazati tijesto Podravkinom pasiranom rajčicom, koja u sebi sadrži stopostotne domaće istarske rajčice bez dodane soli i aditiva, što će pružiti posebnu aromu vašem jelu. Zatim po želji poslažite dimljenu šunku, ribanu tikvicu i gaudu. Za kraj poslažite bijele domaće šparoge na vrh pizze te začinite solju, paprom i bosiljkom. Stavite peći na 200 °C i pratite tijek pečenja. Vaša je pizza gotova kada se zarumene rubovi. Dobar vam tek!

 

U tijeku je berba rajčica u Istri. Svake godine Podravka otkupljuje sve ubrane rajčice s polja svojih suradnika u Istri i pretvara ih u najfinije passate. Prošle je godine ubrano 11 306 327 kg rajčice. Uključite se u nagradni natječaj "RajčiCar" i prognozirajte koliko će rajčica biti ubrano ove godine i osvojite nagrade! Sretno!

Posjeti Gastro.hr