Francuska juha od luka sa sirom i hrskavim kruhom po receptu Mile Butorca

Neva Žganec/PIXSELL
Topla jesenska jela sa sirom tema su gastro duela u kojem su se našli Gastrolovci Sandra Rončević i Mile Butorac. Dok je Sandra glavnu namirnicu MEGGLE Emmental sir iskoristila za pripremu galette, Mile ju je savršeno kombinirao s francuskom juhom od luka.
Vidi originalni članak

Juhe su neizostavni dio jesenskog jelovnika, a jedna je juha posebno zanimljiva upravo tijekom ovih hladnih dana kada tražimo načine kako se ugrijati. Gastrolovac Mile Butorac, autor bloga "Jedi do Mile volje", aromatični okus karameliziranog luka spojio je s karakterističnim orašastim okusom MEGGLE Emmental sira i dobio savršenu francusku juhu od luka. 

Kremasta juha postaje još bolja kada se kombinira s hrskavim zapečenim kruhom, a kako bi jelu dodao još više okusa, Mile je obični tostirani kruh zamijenio MEGGLE kruhom s češnjakom i tako stvorio pravu rapsodiju ukusa. Ovako pripremljena juha sigurno će te iznova oduševiti svakom žlicom, a kako ju pripremiti možeš i ti, pogledaj u nastavku. 

Sastojci za juhu:

  • 6 velikih glavica luka
  • 4 velike žlice maslinovog ulja
  • 70 g MEGGLE Premium Maslaca
  • 1 velika žlica šećera
  • 3 češnja češnjaka
  • 150 ml bijelog vina
  • 2 l goveđeg temeljca (ili 3 goveđe kocke)
  • 2 – 3 lovor lista
  • 1 žličica timijana
  • Papar
  • Sol

Sastojci za prepečeni kruh:

Priprema:

  1. Ogulite i narežite šest velikih glavica luka. Luk očistite od ljuski, prerežite po pola pa izrežite na polumjesece.
  2. U veliki lonac na zagrijano maslinovo ulje dodajte izrezan luk i pržite ga uz često miješanje dok ne postane mekan, oko 10 do 15 minuta.
  3. Kad luk omekša dodajte mu MEGGLE maslac izrezan na manje komade pa miješajte često i dalje pazeći da ne izgori, sve dok luk ne postane lagano karameliziran i svijetlo smeđ.
  4. Dodajte šećer i malo soli kako bi pomogli procesu karamelizacije. Kad je luk potpuno smeđ dodajte mu sitno sjeckani češnjak i kratko ga prepržite. Čim češnjak zamiriše podlijte sa suhim bijelim vinom kojim ujedno i deglazirate lonac, pomoću kuhače sastružite sve s dna lonca.
  5. Kad alkohol ispari ulijte temeljac te dodajte timijan i lovorov list. Kad juha zakuha smanjite vatru pa na laganoj vatri kuhajte još pola sata.
  6. U međuvremenu dok juha kuha pripremite MEGGLE kruh s češnjakom. Kruh s češnjakom izrežite na šnite, svaku šnitu dodatno premažite s MEGGLE maslacem sa začinskim biljem i slažite na pleh obložen papirom za pečenje. 
  7. Pleh stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 5 do 7 minuta. Izvadite iz pećnice i obilno pospite s ribanim MEGGLE Emmental sirom. Po želji dodajte i MEGGLE ribanog tvrdog sira. Vratite u pećnicu i pecite dok se sir u potpunosti ne otopi.
  8. Prije serviranja juhu probajte pa po potrebi dodatno začinite soli i paprom. Juhu servirajte u tanjur ili zdjelicu i na vrh dodajte toast s Emmental sirom.

Posjeti Gastro.hr