Gastro show u restoranu Riverside

Mario Jukić
Osim što je najveći, osječki zoo vrt krasi još jedna specifičnost; tik uz njega se nalazi i zoo hotel čiji restoran njeguje zanimljiv pristup gastronomiji. Budući da je smješten uz rijeku Dravu restoran se prikladno zove Riverside.
Vidi originalni članak

Malo ljudi je upoznato s činjenicom da je osječki zoološki vrt najveći u cijeloj Hrvatskoj. Iako administrativno pripada gradu Osijeku, smješten je na lijevoj obali Drave, u Baranji, na zapadnom rubu naselja Tvrđavica, koje ne treba miješati sa starom osječkom gradskom jezgrom - Tvrđom. Iz zoo vrta pruža se odlična vizura na urbanu, slavonsku stranu grada, iako se on nalazi u divljini Baranje. Osim što je najveći, osječki zoo vrt krasi još jedna specifičnost; tik uz njega se nalazi i zoo hotel čiji restoran njeguje zanimljiv pristup gastronomiji. Budući da je smješten uz rijeku Dravu restoran se prikladno zove Riverside. 

Iz restorana se pruža divan pogled na rijeku Dravu i najpopularniju osječku šetnicu – promenadu, koja je životno djelo arhitekta i urbanista Radovana Miščevića. On je osmislio i realizirao jedinstveni urbanistički model rijeke u gradu umjesto grada na rijeci. Osijek uistinu živi uz rijeku Dravu. To je vidljivo i golim okom, ako pogledate na geografsku kartu grada, Osijek ima specifičan oblik, izdužen uz rijeku Dravu, a istovremeno je vrlo plitak. Uz Dravu se pruža na više od deset kilometara, a udaljenost od Drave do osječke južne obilaznice je svega oko tri kilometra.

Od 1. prosinca, pa sve do 11. veljače u restoranu Riverside u ponudi su specijalni pladnjevi; pladanj majstora roštilja, pladanj ribara, pladanj gurmana i pladanj Slavonija. Smjestili smo se u sali Leopard i započeli s degustacijskim nizom. Sala se ne zove slučajno Leopard - stolice na kojima smo sjedili imaju presvlaku s uzorkom leopardovog krzna.

Prvi na redu je bio pladanj majstora roštilja. Nakon rakije dobrodošlice prepustili smo se čarima sočno pripravljenog mesa s roštilja. Standardno, kako je i za očekivati tu su ćevapi, potom pikantni uštipci od mesa, pljeskavice sa sirom, punjene vješalice, punjeni nadbatak, teleća šnicla s kajmakom… Od priloga na plati su gljive sa žara, pekarski krumpir, povrće sa žara, kukuruzni trokuti s maslacem.

Nakon toga degustirali smo pladanj ribara. Ipak je nakon toliko mesa s roštilja organizmu potrebno nešto laganije. Naravno, i tu je neizostavna rakija dobrodošlice, a potom slijedi čips od šarana s umakom od baranjske paprike i rostijima od krumpira i pržene slanine, prženi smuđ sa salatom od krumpira, luka i svježih krastavaca, medaljoni soma u finom umaku od šampinjona i slatkog vina na aromatičnoj palenti sa žara i na kraju extra specijalitet – file pastrve u košuljici od lješnjaka s prženim krumpirićima. Iločka graševina savršeno prija uz ove riblje delicije.

Nakon kratkog predaha uz ribu, a budući da smo ipak svi istinski gurmani fokusirali smo se na gurmansku platu. Nakon uobičajene rakije dobrodošlice bacili smo se na prasetinu, teletinu i janjetinu ispod peke uz krumpir i kukuruzne trokute s maslacem. Uz ovu gurmanski platu idealno prija merlot vinarije Mihalj iz Kutjeva.

Budući da su svi prisutni bili Slavonci (barem po prebivalištu, ako ne i po porijeklu) za kraj, tj. za šećer na kraju smo ostavili pladanj Slavonija. Naravno, i chef kuhinje preporučuje da se popije jedna rakijica kao aperitiv. A potom slijedi fantastičan gastro slijed koji uključuje kuhanu dimljenu koljenicu, svježe pečenu dimljenu kobasicu, sarmu, podvarak sa svinjetinom… Ipak, nije sve u mesu, tu je još i punjeni krumpir sa sirom, palenta sa žara, umak od pavlake i kukuruzni trokuti s maslacem. 

Ali ipak i to nije bio šećer na kraju, prava doza šećera je tek trebala uslijediti. Poslije svega ponuđen nam je i desert. Tu se nudi jaffa u čaši, mileram torta, tiramisuu i domaća štrudla od buče i jabuka sa sladoledom od burbon vanilije i preljevom od šumskog voća. Fantazija.

 

Posjeti Gastro.hr