Jesenska delicija: Galette s porilukom, sirom i slaninom po receptu Sandre Rončević

Neva Žganec/PIXSELL
Topla jesenska jela sa sirom tema su gastro duela u kojem su se našli Gastrolovci Sandra Rončević i Mile Butorac. Dok je Mile glavnu namirnicu MEGGLE Emmental sir iskoristio za pripremu francuske juhe s lukom i hrskavim kruhom, Sandra ju je savršeno kombinirala s porilukom i slaninom kako bi stvorila neodoljivi galette.
Vidi originalni članak

Topla jela sa sirom sve je o čemu maštamo jednom kada dođe jesen i temperature počnu padati, a Gastrolovka Sandra Rončević, autorica bloga "O slanom & slatkom: o svemu" pripremila je upravo takvu deliciju - galette s porilukom, slaninom i MEGGLE Emmental sirom. Galette je vrsta rustikalne pite koja se može pripremiti sa slatkim ili slanim punjenjem, a zajedničko im je tijesto bogato maslacem.

Jednom kada je pečena, pitu možeš jesti dok je još topla, a Sandra je okuse dodatno oplemenila mješavinom MEGGLE kiselog vrhnja i češnjaka što je u svaki zalogaj galette dodalo i malo svježine. Ako ovu slasnu pitu želiš pripremiti doma, u nastavku donosimo recept, a u videu pogledaj kako ju priprema Sandra. 

Sastojci za tijesto:

Sastojci za nadjev:

  • 2 poriluka
  • 250 g MEGGLE Emmental sira
  • 150 g mesnate suhe slanine
  • 1 jaje
  • 2 prstohvata timijana
  • 2 prstohvata soli
  • Malo papra

Dodatno:

Priprema:

  1. Najprije napravite prhko tijesto: u zdjeli pomiješajte brašno i sol pa dodajte hladni MEGGLE maslac narezan na listiće. Utrljajte maslac u brašno kako biste dobili pjeskastu smjesu. Dodajte jaje i 2 do 3 žlice hladne vode te brzo zamijesite glatko tijesto. Tijesto formirajte u disk, omotajte ga prozirnom folijom i odložite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
  2. Pripremite nadjev: oprani poriluk narežite na kolutiće, slaninu na manje kockice, a MEGGLE Emmental sir naribajte na grubi dio ribeža. U tavi na suho popržite slaninu, dodajte kockicu maslaca, timijan i poriluk pa sotirajte sve zajedno 10-ak minuta. Posolite i popaprite pa ohladite. U ohlađeno umiješajte jedno izmućeno jaje i naribani Emmental sir.
  3. Ohlađeno tijesto stavite na papir za pečenje pa ga tanko razvaljajte. Na sredinu tijesta stavite nadjev, rubove ostavite praznima pa ih pomoću papira za pečenje preklopite prema unutra, odnosno njima omeđite nadjev.
  4. Rub premažite izmućenim jajem, pospite listićima badema pa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 30 minuta, odnosno dok galette ne dobije lijepu zlatnu boju.
  5. MEGGLE kiselo vrhnje malo posolite, dodajte mu protisnuti režanj češnjaka i sve dobro izmiješajte.
  6. Izvadite galette iz pećnice i ohladite barem 10 minuta prije rezanja. Narežite na veće komade pa na svaki komad stavite po žlicu kiselog vrhnja i poslužite.

Posjeti Gastro.hr