Krafne (pokladnice)

Goran Jakuš
Krafne se trebaju dizati na toplom mjestu i bez propuha. Najbolje u ugašenoj pečenici u kojoj smo na dnu u malu posudu stavili vruću vodu. Para pogoduje dizanju krafni
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 20

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 271

Potrebno vam je

  • 550 g glatko brašno
  • 3 kom vanilin šećer
  • 5 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 100 g maslac, neslani
  • 1 kom kvasac, svježi
  • 150 ml mlijeko kravlje (1.8% masti )
  • 100 g šećer, kristal
  • 3 žlica bijeli rum
  • 1 kom limunova korica
  • 8 dl ulje suncokretovo

Priprema

  1. U malo toplog mlijeka , razmutimo germu uz malo brašna i šećera te stavimo da se uzdigne.
  2. Od brašna, toplog maslaca, mlijeka, ruma, limunove korice i šećera zamijesimo glatko tijesto.
  3. Mijesimo dok se ne odvaja od posude, pustimo da se digne te ga još jedanput premijesimo.
  4. Ostavimo da se još jedan put digne cca 20 minuta.
  5. Tijesto razvaljamo (debljine 1 cm) izrežemo sa čašom ili izbadaćem.
  6. Krafne dižemo oko 40 minuta i pržimo u dubokom ulju.
Posjeti Gastro.hr