Pesto: Pet prijedloga za najbolje kombinacije

Thinkstock
Za dobar pesto potrebno je odabrati sastojke koji u kombinaciji funkcioniraju besprijekorno.
Vidi originalni članak

Kada spajate sastojke za pesto, oni moraju tvoriti neodoljivu mješavinu okusa koje možete jesti na žlicu, na tostu, tjesteninom, mesom ili ribom. Mora biti pogodan za uživanje za doručak, isto kao i za ručak i večeru. Pesto možete napraviti od gotovo svakog povrća, začina i orašastih plodova koji vam padnu na pamet. Pesto od graška, mente ili pistacija, sve je moguće.

 

 

Pesto od graška možete pojačati bobom, dodati mu mentu, bosiljak, sol, papar i maslinovo ulje pa ga umiješati u ostatke piletine. Dobit ćete odličnu salatu koju možete ponijeti na posao, na piknik ili uživati u njoj za večeru. Ovom pestu možete dodati i orašaste plodove poput badema.

Pesto od komorača i đumbira super je dodatak salatama. Pripremite ga tako da u blender ubacite komade komorača, naribani đumbir, češnjak, limunov sok, pa kad se poveže polako dodajte maslinovo ulje. Divno se slaže sa slatko slanim salatama.
 

 

Kelj je još jedna lisnata biljka idealna za pesto. Trebat će vam dvije šake kelja, jedan luk, češnjak, malo senfa i octa, parmezan, limunov sok i maslinovo ulje. Povežite sve sastojke u blenderu i pomiješajte ovaj pesto s al dente tjesteninom.

Za slane i slatke kombinacije pripremite pesto od pistacija i mente. Trebat će vam jedna šaka mente, pola šake slanih pistacija, jedan režanj češnjaka, maslinovo ulje i limun. Blendajte sastojke pa dobivenom pastom premažite meso. Oduzmite češnjak i uživajte u slatkim desertima s grilla prelivenim finim ljetnim pestom.

Rukolu također možete ubaciti u blender zajedno s pinjolima, češnjakom, limunom, soli, paprom i maslinovim uljem pa zatim dobivenom smjesom premazati tostirani kruh, dodati šunke i sira i uživati u raskošnim okusima neobičnog sendviča. 
 

Posjeti Gastro.hr