Tri sezonske krem juhe koje ćeš obožavati

Shutterstock
Jesen je godišnje doba kad nam odgovaraju topla i kremasta jela kao što su guste juhe. Ukusne i bogate vitaminima i hranjivim tvarima dat će nam energiju za svakodnevne aktivnosti, ojačati imunitet i zasititi nas.
Vidi originalni članak

S malo sastojaka i sezonskim namirnicama, kremaste juhe jednostavno se i brzo mogu pripremiti uz pomoć miksera i idealne su za svaki dan kad nemaš puno vremena za kuhanje, a želiš pojesti nešto ukusno i zdravo.

Odabrali smo tri genijalne juhe koje će te istog trenutka natjerati u kuhinju, a glavne namirnice su kraljica jeseni - bundeva, ukusan i zdrav batat te svima omiljena rajčica.

Juha od bundeve

Bundevu mnogi zovu kraljicom jeseni, a ova zdrava namirnica koristi se u slanim, ali i slatkim jelima i napitcima. Bogata je antioksidansima i lako je probavljiva. Karotenoidi joj daju narančastu boju, a odličan je izvor vitamina A i C, kalija, cinka i magnezija te vlakana.

Kako joj sezona traje kroz cijelu jesen, obavezno je uvrsti na svoj jelovnik, a odabrali smo recept za juhu od bundeve koja se priprema jednostavno i brzo uz pomoć miksera.

Bundevu oguli, odstrani koštice i nareži na kockice. Luk sitno nasjeckaj i preprži na maslinovom ulju, dodaj kockice bundeve, možeš i nasjeckani češnjak. Podlij vodom i začini soli i paprom te pusti da zavri. Po želji možeš dodati i začine koje voliš, primjerice muškatni oraščić, timijan, bosiljak, origano, kadulju ili chilli papričicu. 

Kuhaj na laganoj vatri oko 15 minuta, dok bundeva ne omekša. Zatim sve dobro izmiksaj štapnim mikserom dok ne dobiješ glatku smjesu. Ako ti je juha pregusta dodaj još vode. Umiješaj vrhnje za kuhanje kako bi juha postala kremasta, vrati na vatru i prokuhaj još jednom do vrenja da se sastoji prožmu. Po želji možeš dodati i malo kiselog vrhnja, a kod serviranja juhu možeš ukrasiti s malo bučinog ulja ili pečenim bučinim košticama.

Juha od batata

Još jedna nutritivno bogata namirnica idealna za kremaste juhe je batat ili slatki krumpir. Narančasti i ljubičasti batati bogati su antioksidansima, imaju visok udio vlakana, odličan su izvor beta karotena, vitamina A i C te B6, a imaju nizak glikemijski indeks. Isprobaj naš recept za kremastu juhu s batatom i sirom.

Batat oguli i nareži na kockice. Na maslinovom ulju poprži luk, dodaj češnjak, đumbir, batat i začini soli i paprom. Podlij temeljcem od povrća ili vodom i zakuhaj do vrenja. Nakon što zavri, smanji vatru i kuhaj dok batat ne omekša, oko 10-15 minuta. Zatim štapnim mikserom dobro izmiksaj smjesu dok ne postane glatka. Vrati na vatru, po potrebi dodaj začine, a možeš dodati i neki tvrdi sir, miješaj dok se sir ne otopi te prokuhaj da se sastojci prožmu. Kod posluživanja juhu pospi vlascem ili peršinom.

Juha od rajčice

Juha od rajčice poželjna je na stolu u svako godišnje doba. Likopen daje rajčicama crvenu boju, a ima antioksidativna i antikancerogena svojstva. I kuhana rajčica je zdrava, a pomaže u snižavanju kolesterola i visokog krvnog tlaka, a juha od rajčice jedan je najboljih načina na koji je možeš konzumirati. 

Na maslinovom ulju poprži luk, zatim dodaj češnjak, pelate te začini soli i paprom. Podlij vodom, pusti da zavri te kuhaj pet minuta uz miješanje. Izmiksaj smjesu štapnim mikserom dok ne dobiješ glatku teksturu. I u ovu juhu možeš dodati vrhnje za kuhanje na zadnjem koraku, nakon miksanja, i vratiti na vatru te pustiti da još jednom zavri. Juhu ukrasi listovima bosiljka. Ako imaš svježe rajčice, možeš ih koristiti umjesto pelata, ali uz pasirane rajčice. 

S MultiQuick sistemom "sve-u-jednom" sada možeš učiniti sve što zamisliš u kuhinji. S novim modelom Braun MultiQuick 9, ali i cijelim asortimanom MultiQuick štapnih miksera, sada možeš miješati, nasjeckati, narezati, naribati, umutiti, samljeti, narezati na kockice i mijesiti. Dolazi s 3 nastavka: sjeckalica, pjenjača i plastični vrč, a zahvaljujući funkciji EasyClick+, brzo i jednostavno možeš zamijeniti nastavke. S ovom tehnologijom MultiQuick sistem objedinjuje brojne kuhinjske aparate u jedno inovativno rješenje.

Posjeti Gastro.hr