Slatke delicije punjene čokoladom

Bomboloni, krafne i buhtle rade se od dizanog tijesta, peku na ulju, a mogu se poslužiti kao desert ili međuobrok.
Vidi originalni članak

Bomboloni, krafne i buhtle poslastice su koje radimo od dizanog tijesta, a zbog svojih sastojaka i načina pripreme, prženja na ulju, smatraju se visokokaloričnim delicijama. No, unatoč tomu, rijetko im tko može odoljeti, pogotovo kad su još i punjene raznim slanim i slatkim nadjevima. Mogu se puniti finom čokoladom, voćnim pekmezima, marmeladom ili kremom od vanilije.

Iako, naravno, možete dati mašti na volju kad su u pitanju nadjevi i ukrašavanje. Ove tri vrste kolača rađene od dizanog tijesta, ipak, imaju pokoju razliku. Bomboloni su, ustvari, talijanske punjene krafne koje se mogu poslužiti kao desert ili međuobrok, a razlika je, u odnosu na krafne, što se fila stavlja na poslasticu, umjesto da se njome puni.

Donosimo vam recepte kako napraviti ukusne bombolone, krafne i buhtle punjene neodoljivom čokoladom.

Bomboloni sa čokoladom i pistacijom

Broj porcija: 6

Trajanje pripreme: oko 1h + 3h za pripremu tijesta

Sastojci:
400 g brašna
100 g šećera
Žličica naribane korice limuna
70 g maslaca
20 g pivskog kvasca
100 g šećera u prahu
Prstohvat soli
Ulje za prženje
Čokolada za kuhanje
100 g neslanog pistacija

Priprema:

  1.  Pomiješajte brašno sa šećerom, prstohvatom soli i naribanom limunovom koricom. Napravite udubinu pa u nju stavite omekšali maslac i kvasac koji ste rastopili u malo vode.
  2. Dodajte malo tople vode pa mijesite dok tijesto ne postane glatko. Tijesto prekrijte krpom i ostavite da se diže na toplom oko 2 h.
  3. Tijesto razvaljajte na debljinu 1 cm i kalupom izrežite krugove. Manjim kalupom napravite rupu u sredini pa krugove tijesta stavite na nabrašnjenu krpu, prekrijte i pustite da odstoje 1 h.
  4. U tavi zagrijte veću količinu ulja i na njemu pržite kolute tijesta. Okrećite ih tjekom prženja.
  5.  Pečene bombolone stavite na kuhinjski ubrus da bi se ocijedila masnoća.
  6. Na pari otopite čokoladu za kuhanje s 10 g maslaca, po želji dodajte malo šećera u prahu.
  7. U otopljenu čokoladu umočite bombolone, posipajte ih nasjeckanim pistacijom i ostavite na papiru za pečenje da se čokolada stvrdne.



  8.  

Krafne punjene čokoladom

Broj porcija: 8

Trajanje pripreme: oko 1h + 3,5h za pripremu tijesta

Sastojci:
400 g brašna
100 g maslaca
4 jaja
100 g šećera
25 g pivskog kvasca
Ulje za prženje
Prstohvat soli
Čokolada za kuhanje
Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

 

 

  1. U zdjeli pomiješajte 100 g brašna s kvascem koji ste otopili u 1 dl mlake vode, mijesite dok ne dobijete glatko tijesto, prekrijte krpom i ostavite na toplom 30 min.
  2. Ostatak brašna pomiješajte sa 100 g šećera i prstohvatom soli. Napravite udubinu pa dodajte jaja, omekšali maslac i dignuto tijesto. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto, oblikujte kuglu i stavite u zdjelu koju ste lagano posuli brašnom, pustite da se tijesto diže 2 h na toplom.
  3. Dignuto tijesto još jednom premijesite, a zatim ga podijelite na loptice veličine jaja. Spljoštite ih pa na svaku stavite 1-2 kockice čokolade, pažljivo oblikujte kuglicu oko čokolade tako da dobro omotate čokoladu kako vam ne bi procurila u ulje tijekom prženja. Rasporedite loptice na pobrašnjenu krpu i pustite da odstoje 1h.
  4. Zagrijte dosta ulja i u njega uronite 2-3 loptice odjednom. Pečene krafne stavite na kuhinjski ubrus da se ocijedi suvišna masnoća.
  5. Krafne pospite šećerom u prahu i poslužite tople.

 


Buhtle punjene čokoladom

Broj porcija: 6

Trajanje pripreme: oko 1,5 h

Sastojci:
500 g brašna
3 dl toplog mlijeka
Pola kockice svježeg kvasca
100 g šećera
100 g maslaca
1 jaje
1 vanilin šećer
Žličica naribane limunove korice
Prstohvat soli
Čokolada za kuhanje
Šećer u prahu

Priprema:
 1. 1 dl toplog mlijeka pomiješajte s razmrvljenim kvascem, dodajte žličicu šećera i žličicu brašna i ostavite 5 minuta da se digne
2. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, limunovu koricu. Dodajte rastopljeni maslac, dignuti kvasac, jaje i ostatak mlijeka.
3. Miješajte električnim mikserom dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude. Prekrijte krpom i pustite da se diže na toplom oko 2 h.
4. Dignuto tijesto ponovo premijesite i oblikujte loptice. Spljoštite ih i u svaku stavite 2-3 kockice čokolade, oko kockica čokolade oblikujte buhtlicu.
5. Složite ih na papir za pečenje i pustite da odstoje još 1h. Kada su se buhtle digle, premažite ih rastopljenim maslacem i pospite s malo šećera u prahu. Stavite ih u hladnu pećnicu i pecite oko 30 min na 160°.
6. Kada su se buhtle digle, premažite ih rastopljenim maslacem i pospite s malo šećera u prahu. Stavite ih u hladnu pećnicu i pecite oko 30 min na 160°C.

 

Posjeti Gastro.hr