Batela - namaz od batata koji je osvojio Hrvatsku

OPG Prpić
Isprobali smo Batelu, namaz od čokolade i batata u kojem možete bezbrižno uživati baš svaki dan...
Vidi originalni članak

Vjerojatno se na društvenim mrežama primijetili čokoladni namaz simpatičnog namaza Batela. Riječ je o zdravoj verziji napravljenoj od batata, a za recepturu, pripremu, pakiranje i distribuciju zaslužna je Diana Prpić – mlada vlasnica ekološkog OPG-a Prpić smještenog u Brežanima nedaleko od Karlovca. 

Uspjehu Batele prethodilo je puno truda uloženog u uzgoj batata, ali i nezadovoljstvo njegovom tržišnom cijenom. „Dosjetila sam se da je batat slatka namirnica i da bi u kombinaciji s čokoladom bio jako dobar. Dodali smo još malo kokosovog ulja i javorovog sirupa i tako je nastala naša višestruka pobjednica – Batela“, rekla nam je Diana. 

Iako je Diana sažela proces pripreme u jednu rečenicu, osobno smatram da je potrebno naglasiti kako samostalno brine o klijalištu, obrezuje, bere, pere, guli i pasira batat, potom dodaje preostale sastojke i ručno puni. U ponudi su dvije vrste pakirane u staklenke od 200 g, klasična dvobojna po cijeni od 22 kuna i tamna veganska koja stoji 25 kuna. 

 

 

„Želja mi je da Batela bude svakodnevna i cjelogodišnja namirnica na stolu svih dobnih i zdravstvenih skupina, da se od malih novu uče razvijati zdrave navike i da im se nepca naviknu na zdrave okuse. Idealna je za trudnice, sportaše i alergičare jer ne sadrži mlijeko, jaja, orašaste plodove ni šećer“, dodala je Diana.

Želja joj se postepeno i ostvaruje jer je interes zaista velik, čak i izvan Hrvatske; zasad je Batela otputovala u Veliku Britaniju, Francusku i Austriju. Dodatna je motivacija svakako i zlatna medalja na međunarodnoj manifestaciji Intrada Split 2019 u kategoriji konzerviranog povrća. 

 

Isprobali smo dvobojnu Batelu
 

Diana je preporučila da Batelu jedemo uz kukuruzni kruh ili rižine krekere, kao i na klasičan način – žlicom. Pripremili smo svježi kruh, rashlađenu dvobojnu Batelu i pojeli cijelu staklenku za gablec. 

Složili smo se kako okusom  i teksturom podsjeća na marmeladu od marelice i teško bismo pogodili da je riječ o batatu. Ugodno je slatka, lijepo miriše i lako je maziva. Budući da nitko u redakciji nije osobiti ljubitelj batata, bili smo zaista iznenađeni ovim proizvodom i u potpunosti shvaćamo veliki interes. 

Ako je i sami želite isprobati, potražite je u trgovinama Grga Čvarak, Dobri Plac, Špeceraj, Zelena Škrinjica, Nar, Priroda i društvo te Veronika delikatese. Uz to, pratite novosti na Facebook stranici OPG-a Prpić jer često putuju po Hrvatskoj pa vam Batelu mogu predati i osobno. 

 

 

 

 

Posjeti Gastro.hr