Bistro M&Z, Zagreb

Kao što ljudi vole raspravljati o tome koja je najbolja pizzerija u gradu, posvađati se oko "ispravne" debljine tijesta i sastojaka koji se "moraju" ili "nikako ne smiju" naći na jednoj pizzi, česte su i neizbježne rasprave o najboljim ćevapima u gradu.
Vidi originalni članak

I na internetu postoje privatne liste gradskih roštiljarnica tj. ćevabdžinica na kojima su detaljno, po kategorijama, bodovane i posložene iste. Strastvenim zaljubljenicima u roštilj važno je kojeg su oblika ćevapi, kakva je lepinja, veličina i količina nasjeckanog luka, cijene.... Vrlo zabavno štivo. Legendarna roštiljarna "Bistro M&Z" već dugo drži titulu "jedne od najboljih u gradu“. Skloni smo se prikloniti stavu, ne zato što smatramo da su to apsolutno najbolji ćevapi u gradu, nego zato što smo u većini slučajeva odande izašli zadovoljni. A o ukusima (ćevapoljubiteljskim) se ne raspravlja.

Važno je napomenuti da je nakon nemilog požara koji se dogodio prije nekoliko godina interijer temeljito obnovljen i danas ovaj bistro izgleda značajno bolje nego ranije. Zidovi su oličeni, dio terase zatvoren, stolnjaci i namještaj jednostavni, ali čisti. Dobar dio zauzima vanjska terasa, a ovog su ljeta čak i jedan roštilj izbacili na otvoreno, tako da su kapaciteti ozbiljno pojačani. Tako je i s osobljem, pa se čini da bez obzira na gužvu više nema predugih čekanja.     

Što se ponude tiče, ona je uglavnom klasična, a klasično je ustaljena i kvaliteta. Ćevapi i pljeskavice su isključivo od junećeg mesa, a tajna uvijek dobro balansiranog okusa, kažu, u roštilju je drveni ugljen. I kvalitetnom mesu, naravno, koje ih čini srednje tvrdima, sočnima i nimalo žilavima. Mesni uštipci (sa sirom i komadićima paprike) uvijek su nam se činili ljutima, sve dok nismo probali salatu od pečenih ljutih paprika. Mamma mia! Uštipci su gotovo blagi u odnosu na  papriku. Nakon toga su nam se blage učinile i legendarne mazalice, koje nećete naći na jelovniku, a radi se o balkanskoj varijanti bruschetta - zapečeni kruh premazan smjesom za ćevape, posipan ljutom papričicom. Šopska salata s fino naribanim slanim sirom pak pristaje uz baš sva jela.

Zapečenim grahom pak nikad nismo bili zadovoljni, i tako će vjerojatno ostati zauvijek. Prevladavajući okus crvene paprike jednostavno prekriva okus - zapečenog graha! Mnogi će vjerojatno biti nezadovoljni lepinjom, koja se plaća posebno i suha je. Nekad topla, direktno iz peći, ali, uvijek  - na suhu stranu i neprepečena na roštilju. Ćevapi (10 kom, pojedinačna formacija) koštaju 30 kn, jednako kao i pljeskavica te mazalice. Biftek i ramstek 60 kn. Pola litre točenog Pana 12,50 kn. Nama se to čini dobra vrijednost za novac.

A tako čini se, misle mnogi, jer ne prođe dan da bistro M&Z i u vrijeme ručka, i popodne i predvečer nije ugodno ispunjen, ponekad i krcat ljudima najrazličitijih profila. Ako mislite dolaziti u većem društvu, rezervirajte. I ne zaboravite ponijeti gotovinu, ne primaju kartice.  

Opći dojam: ljubitelji roštilja prepoznat će pravo mjesto za sebe

Vrsta: Restoran specijaliziran za roštilj i tradicionalna balkanska mesna jela
Adresa: Antuna Augustinčića 8, 10 000 Zagreb
Grad: Zagreb
Telefon: 01 / 2319 179
Radno vrijeme: kuhinja radi od 10 do 22h, nedjeljom od 10 do 16h
Kapacitet: 60-ak osoba unutra, 50-ak osoba vani
Potrebna rezervacija unaprijed:
Omogućeno plaćanje karticama: ne

Posjeti Gastro.hr