Božićne čokoladne pločice – uložiš minimalno truda, a svi kažu „wow“

Shutterstock
Ako na prvu pomisliš „uf, ne da mi se raditi vlastitu čokoladu“, moramo te odmah ohrabriti i potaknuti da čitaš dalje. Ne, ne moraš raditi čokoladu, a opet – na neki način ćeš ju napraviti.
Vidi originalni članak

Znamo da bi bilo super napraviti vlastitu čokoladu, znamo da je ona uvijek, ali uvijek zdravija varijanta. No, isto tako znamo da to nije uvijek opcija i da se nekima jednostavno ne da izrađivati vlastitu čokoladu. S druge strane, znamo da svi vole čokoladu i da je čokolada uvijek dobra ideja za pridobiti nečiju naklonost. E, pa ove će božićne čokoladne pločice učiniti upravo to.

Što su, zapravo, božićne čokoladne pločice? Mogli bismo ih čak proglasiti recikliranom čokoladom, pa se nasmijati, ali ne brini, nitko ih prije tebe nije jeo. Stvar je u tom da uzmeš čokoladu – bilo koju, neku koja ti je fina, naravno, rastopiš je, pa u nju dodaš što god ti padne pa pamet od sastojaka, dodataka, ukrasa. Jasnije? Kombinacija je uistinu bezbroj, a sve možeš prilagoditi svom ukusu ili ukusu onog kom namjeravaš pokloniti čokoladu.

Da, ovakve božićne čokoladne pločice mogu biti savršen poklon za Božić! I da, onaj tko dobije ovakav poklon će garantirano reći „wow“. Uz vrlo malo truda imaš vizualno atraktivan poklon, koji je ujedno i ručno rađen, originalan, a ujedno i, što je najbolje, jestiv. Hm, ne, najbolje je to što je jestiv i sladak.

Za ovakve čokoladne pločice ti ne treba neki određeni, točno pisani recept. Ono što je zajedničko svima je da moraš:

  • rastopiti čokoladu – najbolje izlomljenu u mikrovalnoj pećnici, uz prekide za miješanje (može i na pari, uz stalno miješanje)
  • pripremiti pladanj/posudu obloženu papirom za pečenje
  • odabrati dodatke za pločice

Postupak je otprilike ovakav:

Rastopiš čokoladu, pa je izliješ u pripremljenu posudu, a zatim po njoj staviš pripremljene dodatke. Nakon tog ostaviš čokoladu da se ohladi, pa spremiš u hladnjak. Kad je tvrda, izlomiš je na komade i poslužiš/pojedeš. Iako ti recept ne treba, dobro će doći neke kombinacije koje preporučamo:

  • Tamna čokolada dolje, bijela čokolada gore (najprije izliješ jedan sloj, pa hladiš cca 20 minuta, pa zatim drugi), uz ekstrakt peperminta i mrvljene lizalice na vrhu (one crveno bijele, naravno).
  • Tamna čokolada s dodanim – mrvljenim pistacijima, kokosovim mrvicama, sušenim brusnicama i komadićima slanih pereca (da, sjajno se slažu!)
  • Mliječna čokolada s gore posutim okruglim bombonima (npr. M&M) i šarenim mrvicama
  • Mliječna čokolada na koju ćeš pokapati rastopljeni namaz od kikirikija i posuti kikiriki, a možeš dodati i slane perece.
  • Bijela čokolada i Oreo keksi – kekse možeš i namrviti u čokoladu i po vrhu, a na vrh još staviti cijele kekse, pa sve posuti rastopljenom crnom čokoladom
  • Tamna čokolada, bademi i kokos
  • Bijela čokolada i kokice, pa još i namrvljene lizalice, pa sve preliveno tamnom čokoladom
  • Tamna čokolada i dodatkom rastopljenog namaza od kikirikija, pa staviti gore slane perece, bombone i – čips
  • Jako tamna čokolada, prošarana bijelom, pa odozgo nasjeckane sušene maline i jagode

A s druge strane, ako si apsolutni avanturist, možeš i u čokoladu ubaciti – pržene komadiće slanine.  Ili čvarke? Živi na rubu i istraži okuse!

Verzija je milijun, a jedina granica u tvojoj mašti – i kuhinji, ovisno o tom što imaš i koliko se želiš potruditi. Jer, pazi, kad ovo pokloniš nekom, oduševljenje je garantirano.

Ohlađene čokoladne pločice rastrgaj na komade, omotaj ili ubaci u staklenku ili kutiju, ukrasi i poklon je spreman!

Za navijačke trenutke Savršene, hrskave kokice s karamelom Sweety&Spicy Ušećereni bademi - izvrsna grickalica i još bolji poklon

Posjeti Gastro.hr