Gastronomska dimenzija Fra Ma Fu festivala

Mario Jukić
Od 7. do 10. rujna održalo se treće izdanje FRA MA FU festivala posvećenog reporterima i reportaži kao novinarskoj formi.
Vidi originalni članak

Organizator festivala je SINKO institut iz Virovitice i ogranak Hrvatskog novinarskog društva Virovitičko – podravske županije. Jedinstveni je to festival s naglaskom na reportažu i novinarstvo, ali s velikim primjesama stripa, umjetnosti, glazbe i gastronomije. Ta četiri dana cijeli grad je živio u ritmu FRA MA FU festivala. Čak su i lokalni caffe barovi posjetiteljima služili šećer za kavu s festivalskim obilježjima.



FRA MA FU je pseudonim Franje Martina Fuisa, rođenog Virovitičana, začetnika hrvatske turističke, fotografske i socijalne reportaže, koji je također i autor scenarija za stripove Andrije Maurovića. Svoju prvu priču pod nazivom „Ubogi Vanja“ objavljuje s 19 godina. 1934. godine postaje profesionalni reporter lista „Novosti“ u kojima objavljuje ediciju reportaža pod nazivom „Niz strminu bijede“. Preoblačio se u skitnicu i prosjaka kako bi se mogao infiltrirati među najniže socijalne slojeve i kao insider napisati priču o njihovim životima, patnjama i stradanjima. Autor je i zbirke pripovjedaka „Tajna svjetionika svetoga Luke“, a bio je i izdavač strip revije „Mickey strip“.

U petak su novinarima nakon snimanja milenijske fotografije Šime Strikomana u hotelu „Kurija Janković“ bili servirani lokalni specijaliteti, a isti dan navečer su novinarima delicije pripremali glumci virovitičkoga kazališta.



U subotu je prisutnima prezentiran projekt „Mikeški jestvenik“ koji zajednički provode srednja strukovna i industrijsko – obrtnička škola iz Virovitice, te gradski muzej. Etnologinja Jasmina Jurković ističe da je cilj ovoga projekta je oživjeti tradicionalnu gastronomiju virovitičkoga kraja i učiniti je dijelom turističke ponude. Posjetiteljima su servirane delicije poput juhe od vina, pastrve sa slaninom, paštete od čvaraka, pogačica sa svinjskim mozgom... Uz sve to gostima su bila ponuđena vina vinarije Vineda iz obližnje Vukosavljevice, kao i sjajno „Pitko“ pivo zanatske Pitomačke pivovare. U sklopu projekta javnosti će 18. listopada biti predstavljena i knjiga „Mikeški jestvenik“.

- Surađujući i povezujući škole i muzej već nekoliko godina bavimo se jelima virovitičkoga kraja. Potičemo, prvenstveno učenike, na proučavanje nekadašnjih namirnica i jela, zatim na prikupljanje tradicijskog posuđa i kuhinjskih pomagala te naravno na uočavanje davnih navika i običaja pri objedima u virovitičkome kraju. Navedenim ističemo tradicijske gastronomske vrijednosti; njegujemo izradu lokalnih jela i približavamo ih mladim ljudima koji su odabrali zanimanje u ugostiteljskom kuharstvu.
Ističu autori ovoga hvalevrijednoga projekta.



U nedjelju je program nastavljen na pustari Višnjica. Domaćini su pripremili tradicionalno težačko jelo sopjanskoga kraja - „Bošpor“, riblje specijalitete poput fiš paprikaša i šarana na rašljama. Bošpor je jednostavno jelo koje se nekada u davna vremena objedovalo prije polaska na njivu. Točilo se vino vinarije 4B iz obližnjeg Lukavca, a članovi učeničke zadruge iz Slatine posjetiteljima su dijelili praline „Frajla Antoš“ koje nastaju od keksa, čokolade, maslaca, malo ruma i džema od grožđa koji se naziva Othello.

Poznata gastro novinarka Božica Brkan koja je svojevremeno pisala scenarije za „Male tajne velikih majstora kuhinje“ predstavila je svoje kuharice i internetski gastro magazin „Oblizeki“. Potom je novinar i pjesnik Budimir Žižović, autor kuharica „Istarska domaća zimnica“ i „Kuharica na plavome valu“, te organizator gastro manifestacija poput „Festivala istarske kuhinje“ prisutnima spravljao mediteranske specijalitete i recitirao vlastitu poeziju.



Sve pohvale direktoru festivala Goranu Gazdeku i koordinatoru Ivanu Žadi. FRA MA FU FESTIVAL postao je respektabilna manifestacija koja okuplja novinare iz nekoliko zemalja, manifestacija u kojoj se skladno preklapaju edukativni, strukovni, i zabavni sadržaji, novinarstvo s posebnim naglaskom na reportaži, strip, fotografija, izdavaštvo (beletristika i publicistika) slikarstvo, glazba i naravno… gastronomija, enologija i craft pivarstvo.

Posjeti Gastro.hr