Još bolje palačinke: Suzette i Made in Sweden!

Svi znamo napraviti palačinke, ali ako želite otići korak dalje, i od najomiljenijeg kolača napraviti vrhunsku deliciju - pročitajte nove savjete našeg kolumnista, pravednog i oštrog - Gastroterminatora!
Vidi originalni članak

Postoje ljudi koji ne jedu meso, a bogami i oni koji ne vole fileke... Recimo, ja ne volim poriluk, no jeste ikada čuli da netko ne voli palačinke? Ja nisam...

Tanke ili debele, pa onda na rubu tanke a u sredini debele, prhke ili žilave, blijede ili skurene, sfrkane ili „u trokut“, slatke ili slane… Za svakoga će se naći odgovarajuća! Palačinke, palačinci, crepes, pfankuchen, pancakes… Palačinke su definitivno europski proizvod. Iako u Engleskoj prvi zapisani tragovi palačinki potječu iz sredine 15. stoljeća, smatra se da je konzumacija palačinki dosta starija, no ne postoje zapisi čime su bile punjene. Apropos punjenja: čim pomislim na palačinke, odmah mi pada na pamet pekmez od marelica.

Kako napraviti palačinke (ono što se naziva „crepes“ dosta je rjeđe po konzistenciji, iako su sastojci isti kao i kod palačinki)? Pomislit ćete: vrlo jednostavno! Izmiješati brašno, jaja, sol i mlijeko! No, da li je baš tako? E, baš nije! Palačinke su najbolji primjer kako u kulinarstvu veliku ulogu igra redosljed sljubljivanja sastojaka, no da previše ne trubim - evo odmah recepta:

-300 grama glatkog brašna
-2 jaja
-6 dcl mlijeka
-malo soli

Prvo se izmiješaju jaja, brašno i malo soli. Brašno (dodajte vrećicu bourbon vanilija šećera) obavezno dodavati kroz sito jer se time spriječi stvaranje grudica. Nakon što su se jaja i brašno vezali, tek tada postepeno dodajte mlijeko. Recept gotov! Okus neponovljiv! Za one koji vole „upgrade“: Umjesto cijelih jaja izmiješajte samo žumanjke. Od bjelanjaka napravite snijeg i dodajte ga nakon dodavanja mlijeka! Ajme, okusa…

Sljedeća faza izrade je pečenje. Kakvu tavu odabrati, prepuštam vama. Ja sam apsolutni protivnik teflona, no za početak je teflon svakako za preporuku jer će biti lakše manevrirati s tijestom. Važno je da rub tave bude što je moguće niži, tj. da tava bude „plitka“. Što se tiče masnoće, treba je staviti minimalno, tek da masnoćom „liznete“ dno tave. Možete upotrijebiti sve moguće: ulje, maslac, maslo, a i svinjsku mast. Ja preferiram svinjsku mast. Ajmeeeee!

Znajte da prva palačinka nikada ne uspije - ona se žrtvuje i obično završi onako vruća, prevruća u ustima kuhara. Nakon toga bi sve trebalo ići kao podmazano. Ispekli smo palačinke, i što sad s njima. Svakome prema izboru. Ja vam nudim dva prijedloga, kako biste malo odskočili od klasike. Vjerujte, nakon ovih recepata i konzumiranih palačinki uz svjetlo svijeća, slomit ćete i najtvrđe srce:

Palačinke Suzette

U nesto dubljoj tavi karamelizirajte sećer, nakon što je postao smeđ, dodajte maslac. Miješajte dalje na vatri dok se sve ne pretvori u jednu grudu. Nakon toga polagano dodajte sok od svježe iscjeđene naranče dok se gruda ne transformira u predivan umak. Nakon toga još ubacite samo „sus“ Cointreaua i limunovog soka. Svaku palačinku posebno dodajte u tavu, neka se dobro „nasaftaju“ pa složite u trokut i servirajte s kuglicom sladoleda od vanilije i malo tučenog slatkog vrhnja. Ako želite da show bude maksimalan, bacite još malo 80-postotnog ruma preko palačinki, ugasite svjetlo i flambirajte. Meni je show svaki put urodio plodom!

-30 grama šećera
-20 grama maslaca
-0,1 l soka od naranče
-2 cl. Cointreaua
-0.05 l soka od limuna

Švedske palačinke (ala ja)
Zašto se te palačinke svedskima nazivaju, bog ce ga sveti znati. Ja ih u Švedskoj nikad nisam ni vidio, a kamoli jeo. Kada sam pročitao recept činio mi se malo prejadnim, pa sam ga sam modificirao. Dakle, za ovu moju umotvorinu su vam potrebni tava i „rajngla“ istog promjera. Da naravno i palačinke! Palačinke ćete ispeći u tavi i onda slagati u „rajnglu“ (ne obrnuto) kao tortu, jednu na drugu! No prije toga ćete ipak sve pripremiti

1. Gotove palačinke
2. Kompot od breskvi koje ste usitnili na male komadiće (ne izmiksati)
3. Moja i samo moja krema od čokolade koju ćete napraviti tako da na pari zagrijete 10 dkg maslaca i 20 dkg čokolade.

Kada se sve spojilo, dodajte 0.25 l slatkog (ne tučenog!) vrhnja i jedan žumanjak. Sve izmiješajte dok ne postane glatka masa. Palačinke slažite jednu na drugu u rajnglu, između svake stavite usitnjenih breskvi i par žlica kreme. I tako... dok ne nestane palačinki! Na kraju polijte višak kreme po najgornjoj palačinki i cijelu kreaciju utrpajte u frižider. Služi se hladno i reže kao torta. Ne vadite iz rajngle van, jer će se sve raspasti, nego režite u njoj. Slatko-kiselkasta poslastica u kojoj će uživati sve generacije!

E, i sad recite da nismo kreativci - pozdravlja vas vaš Gastroterminator

Posjeti Gastro.hr