Kmetija Štern: Sjajna gozba kod susjeda

Julio Frangen
Na udaljenosti od samo 100 km od Zagreba, putem prema Mariboru na mariborskom Pohorju, na 700 m n/m nalazi se pitoreskno mjesto Planica.
Vidi originalni članak

Ondje, između šume i pašnjaka svoje je mjesto pod suncem našla zanimljiva kmetija (seosko gospodarstvo) Pri Kovačniku.

U vlasništu obitelji Štern, ova domačija, osnovana 1981. god, nudi jedinstvenu gastro ponudu izvornih jela spremljenih na tradicionalan način pohorskoga kraja.

Svi kulinarski specijaliteti pripremaju se od namirnica iz domaćeg uzgoja te nam na tanjure stižu direktno iz vrta, polja ili štale s imanja vlasnika.

Simpatična gazdarica, Barbara, priča priču generacija koje su živjele i uzgajale životinje i bilje na istome mjestu i uz nekoliko sjajno spremljenih jela - okusima koji osvajaju nepca nepcima potvrđuju tradiciju i povijest.

Osim izvsrne hrane, ovdje se može i prespavati - vlasnici iznajmljuju sobe s polupansionom za povoljnih 40 € po osobi dnevno, a uz razne sezonske programe koji uključuju aktivnosti na kmetiji, prodaju vlastite gotove proizvode - čajeve, pekmeze i suhomesnate proizvode, uz poklon pakete koji su sve popularniji za vrijeme blagdana.

Kad poželite pobjeći od užurbanog ritma grada i uživati u nedirnutoj prirodi – zaletite se do Mariborskog Pohorja i uživajte u domaćoj hrani, poput sljedećih jednostavnih a ukusnih dnevnih jela, uz čašu ekoloških vina Frešer iz Slovenske Bistrice:

- Juha od medvjeđeg luka
- Junetina s pirom i gljivama uz karmelizirane jabuke
- Slovenski štrukli
- Gibanica od sira s rabarbarom

Dakle, ako ste se zaželjeli putovanja i otkrivanja novih okusa - znate što vam je činiti - Šternovi su na pohorskoj Planici pored Maribora na svega sat vremena vožnje od Zagreba!

Dobar tek i sretan put.

Posjeti Gastro.hr