Krafne: Savršenstvo nastalo zbog nesretne ljubavi

thinkstock
'Ušminkajte' krafne omiljenom čokoladnom ili kraljevskom glazurom pa ih ukrasite mrvicama
Vidi originalni članak

Dani karnevala nisu potpuni bez mirisa krafni, a na njima možemo zahvaliti nepoznatoj nesretno zaljubljenoj dami koja ih je, prema legendi, napravila slučajno. Kuharica je tijesto za pečenje umjesto u pećnicu zabunom bacila u vruću masnoću i tako su nastale omiljene karnevalske delicije.

Osim što se nadijevaju omiljenim džemovima, topljenom čokoladom, vanilijom i drugim kremama, ukrašavaju se i izvana, posebno one američke. Donuts se od naših krafni razlikuju po tome što u sredini imaju rupu. Kako bi izgledale što privlačnije, tu su šarene glazure. Najjednostavnija je bijela glazura od šećera u prahu, vanilin šećera i bjelanjka.

Pomiješajte 300 g šećera, pakiranje vanilin šećera i dva bjelanjka. Dobro izmiksajte i premažite krafne. U ovu jednostavnu glazuru mogu se dodati jestive boje, ali i ekstrakti. No šarene se glazure mogu pripremiti i s prirodnim sastojcima, npr., narančasta glazura se priprema od naranče. Upotrijebite 200 g šećera u prahu, naranču i sok pola limuna. Na laganoj vatri miješajte šećer u prahu te sok naranče i limuna pa dodajte narančinu koricu. Miješajte dok se ne zgusne.

Možda najpoznatija vrsta glazure je kraljevska glazura ili “royal icing”. Istucite bjelanjak tek toliko da se zapjeni. Polako dodajte oko 150 g šećera u prahu pa miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Nakon toga ulijte nekoliko kapi limunova soka.

U zdjelice odvojite po nekoliko žlica glazure pa dodajte nekoliko kapi jestive boje. Osim glazurom, krafne možete ukrasiti i mrvicama u boji. Ipak, s čokoladnom glazurom ne možete pogriješiti, a želite li da bude čokoladna i u boji, upotrijebite bijelu čokoladu i jestive boje. Otopite čokoladu s malo ulja ili maslaca, nekoliko žlica šećera i malo vode uz stalno miješanje. Malo ohladi - te i prelijte preko krafni. Ostavite da se osuši i uživajte.

Posjeti Gastro.hr