Lanson, Black & Ivory Label

Promo
Slatka praznička dilema – Black Label, Brut vs. Ivory Label, Demi-Sec. Dok je Black Label najprodavaniji Lansonov primjerak (preko 4 miliona butelja godišnje) koji u sebi pokazuje onaj istinski šampanjski karakter obilježen metalnom preciznošću i stilskom „raskošnom hladnoćom“, Ivory Label cilja na netipičnu šampanjsku klijentelu koja voli zaokruženiji i puniji potpis gdje je prirodna svježina položaja i sortimenta lagano omekšana slađim ekpedicijskim likerom.
Vidi originalni članak

Preko 500 ha površina s kojih dolazi sirovina za vina, svrstavaju vinsku kuću Lanson u grupu velikih proizvođača najpoznatije svjetske apelacije Champagne gdje manje ili više uspješno koegzistira preko 5.000 proizvođača. Unatoč vrlo dugoj i turbolentnoj prošlosti obilježenoj čestim promjenama imena te još češćim promjenama vlasništva, kuća je uspjela sačuvati svoj prepoznatljiv stil koji je, poput još nekih velikih imena (Bollinger, Krug), baziran na spriječavanju malolaktične fermentacije – garancija „startne“ svježine vina nakon degoržiranja.

Naime, pravi život pjenušavih vina dobivenih tradicionalnom metodom sekundarne fermentacije u boci započinje nakon degoržiranja, kada prestaje protektivno djelovanje taloga u boci koji vino može očuvati u stanju „hibernacije“ veoma dugo. Stoga su datum degoržiranja kušanih primjeraka (listopad i studeni 2011.) kao i neprovedena malolaktiku već u startu bili dovoljan pokazatelj kondicijskog stanja.

U oba kušana primjerka Pinot Noir je dominantna sorta (još jedno od zaštitnih znakova kuće) s udjelom od 50% i uslijed čega je i njihovim baznim vinima osigurana doza ozbiljnosti i dugovječnosti. Prate ga Chardonnay s 35% dok je ostatak Pinot Meunier. Oba su vina obilježena aromatskom i okusnom, prepoznatljivom i vrlo cijenjenom šampanjskom iskričavom svježinom. Black Label već u čaši osvaja sa svojim dugim, sitnim i fokusiranim perlanjem te iznimno dubokom i bogatom zlatno žutom bojom. Nos je obilježen ravnomjernim mirisima žutog voća, livadnog cvijeća i lagano pržene kave. Na nepcu je kirurški čist i precizan, umjereno punog do punog tijela, vrlo mineralan, hrskav s uravnotežujućom mekanom pjenicom i gorkasto-slanim završetkom. Namjenjeno istinskim ljubiteljima mlađahnog šampanjskog brut stila.

Ivory Label je vizualno vrlo sličan, uz nešto izraženiju nijansu zlatne boje s postojanim perlanjem koje s vremenom postaje izraženije, gušće i raspršenije. Aromatski je profil dijametralno suprotan od Black Labela. Riječ je o nešto rustikalnije obilježenom nosu, s dosta karamele, sušenih gljiva i prašnjave plemenite plijesni. U ustima se nastavlja u istom silu, gdje puno i zaokruženo tijelo dobiva na lakoći pijenja zahvaljujući prirodnim kiselinama i bogatoj, razigranoj pjenici. Demi-sec varijanta šampanjaca je u modrenom vinskom svijetu pomalo zaboravljena iako su upravo ovakva vina obilježila regiju u prošlim stoljećima, a s obzirom na strukturu baznih vina jedino ovdje postoji prava mogućnost za proizvodnju uravnoteženih pjenušavih vina s većom razinom sladora.

Sa ova dva stila generalno možete pokriti sva zahtjevnija nepca ljubitelja pjenušavih vina na nadolazećem svečanom ručku ili večeri. Ili još bolje obrok otovorite s brutom a završite uz lagani desert s demi-sec izvedbom. Svakako uživati u društvu osoba koje će znati cijeniti svaku svjetlucajuću francusku iskricu u čaši i na nepcu.

Vina za recenziju osigurala vinoteka „Jabuke i Ruže“ 

Vrsta: pjenušavo vino
Sorta: Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier
Berba: NV
Proizvođač: Lanson
Najbolje pristaje uz: Black Label - kao aperitiv, uz rižoto s plodovima mora ili s laganim umakom od sušenih gljiva, odležali sirevi poput parmezana ili paškog Ivory Label – kuglof, pita sa šumskim voćem, torta od limuna
Temperatura posluživanja: 6 - 8 ºC

Posjeti Gastro.hr