Najbolji vodič za skladištenje i zamrzavanje šumskog voća

SHUTTERSTOCK Bobičasto voće
Sve što trebaš znati o pranju i skladištenju bobičastog voća na jednom mjestu...
Vidi originalni članak

Kupine, borovnice, maline i jagode omiljeni su nam vjesnici toplijeg vremena! Bez obzira na to kupuješ li bobičasto voće na tržnici, u supermarketu ili ih uzgajaš u vlastitom vrtu, ovi će ti savjeti za skladištenje omiljenog voća zasigurno pomoći!

Koju košaricu odabrati?

Za početak, prije nego što kupiš košaricu s voćem, pregledaj kvalitetu voća. Provjeri ima li na bobicama plijesni, jesu li gnjecave i jesu li promijenile boju. Borovnice koje su već omekšale vjerojatno će se pokvariti u roku od jednog ili dva dana od kupnje.

Kašasta tekstura i tamnocrvene mrlje na jagodama i malinama također su znak da su na odlasku. Za vrhunsku svježinu, kupuj sezonske proizvode na lokalnoj tržnici; poljoprivrednici obično beru proizvode za prodaju ujutro ili dan prije, što znači da ćeš (većinom) kupiti istinski svježe proizvode s dužim rokom trajanja.

Kako čuvati bobice?

Ako planiraš jesti ili iskoristiti bobice u roku od jednog dana od kupnje možeš ih ostaviti pokrivene u kuhinji na sobnoj temperaturi.  Međutim, bobičasto voće najbolje je čuvati na hladnijem i tamnijem mjestu: dakle, spremi ih u hladnjak, tako ćeš spriječiti brzo dozrijevanje.

Trebaš li ih oprati prije upotrebe?

Većina bobica ne smije se prati prije no što dođe vrijeme za upotrebu. Prekomjerna količina vode može uzrokovati prerano kvarenje osjetljivih plodova bogatih antioksidansima poput borovnica i malina. Čvršće bobice poput jagoda, bolje podnose ispiranje, ali također ih je bolje ne prati prije no što se odlučiš na upotrebu.

Košaricu s bobica nikada ne bi smjela držati pod mlazom vode: pritisak vode može zgnječiti bobice, posebno ako su složene jedna na drugu u plastičnoj posudi. Umjesto toga, veliku posudu napuni hladnom vodom, a zatim nježno stavite bobice u cjedilo i umočite ih u posudu s vodom. Nakon toga prenesi bobice u hermetički zatvorenu posudu obloženu papirnatim ubrusom i stavi ih u hladnjak.

Kako ih temeljito očistiti?

Iako je pranje bobica u vodi dobar način za uklanjanje očigledne prljavštine, postoji tehnika koja će ih još dublje očistiti. Budući da bobice rastu blizu tla i imaju porozno meso spužvastog oblika, prljavština može ostati neotkrivena čak i nakon brzog ispiranja.

Kako bi bobičasto voće bilo savršeno čisto, umoči ga u smjesu vode i destiliranog bijelog octa u omjeru 3:1. Kombinacija octa i vode temeljito će očistiti voće, a uz to će im i produljiti rok trajanja. Svakako izbjegavaj dugotrajno namakanje bobica u mješavini octa i vode jer će bobice početi upijati okus octa. Osuši ih nježno, ali temeljito na papirnatom ili platnenom ručniku.

 

Koliko će trajati bobice?

Pažljivo pohranjene u hladnjaku, borovnice i jagode trajat će pet do sedam dana. Manje bobice poput kupine, maline i ribizla traju tri do pet dana.

Mogu li zamrznuti bobičasto voće?

Smrznute bobice izvrsne su za pripremu smoothieja, sokova i raznih slatkih poslastica. Smrznuto voće možeš držati u zamrzivaču mjesecima. Nakon pranja pažljivo ih osuši papirnatim ručnikom, prenesi bobice u vrećicu za zamrzavanje i oprezno ih stavi u zamrzivač. Vodi računa da vrećice nisu prenatrpane.

Izvor: www.marthastewart.com

 

Isprobaj! Slastice s bobičastim voćem stvorene su za uživanje u vikendu

 

Posjeti Gastro.hr