OSIJEK WINE AND WALK: Odlična urbana vinska fešta koja treba postati tradicija

Mario Đurkić/Horizont Solutions Osijek Wine and Walk 2023.
Osijek Wine and Walk oduševio je posjetitelje, a predstavilo se 10 vinara iz Baranje i Erduta, koji su svi rođeni u Osijeku
Vidi originalni članak

Topla svibanjska subota bila je savršena kulisa za prvi osječki urbani Wine and Walk, održan u samom centru Grada na Dravi. Odlična atmosfera, jako dobra ekipa i vrhunska vina učinili su ovu manifestaciju nezaboravnom i sigurno smo da će oni koji su joj prisustvovali još dugo prepričavati svoje dojmove.

Dvodnevna manifestacija

Osječki Wine and Walk zapravo je bio dvodnevna manifestacija, tako da je večer uoči 'glavnog' događanja, održan event Wein šmekeraj u Arheološkom muzeju Osijek na kojem su sommelieri Damir Zrno i Zoran Vorkapić okupljenima predstavili vina 10 baranjskih i erdutskih vinara koji su svi rođeni u Osijeku, a njihova su se vina drugi dan kušala na Wine and Walku.

Nakon što smo kušali sva ta vina, miksologinja Stela Baričević iznenadila nas je osvježavajućim i inovativnim vinskim koktelima u kojima je vino ponovno imalo važnu ulogu.

Zdravica u tramvaju

Na prvi urbani osječki Wine and Walk krenulo se u poslijepodnevnim satima s glavnom osječkog Trga Ante Starčevića u 3 grupe. Osim osječkog tramvaja koji je poslužio kao početna postaja, na Trgu je bilo posebno živo jer istodobno se održavao i street art event te su grafiti majstori iz Hrvatske i inozemstva oslikavali stari autobus.

Osijek Wine and Walk bio je organiziran tako da su vinoljupci obilazili 4 postaje smještene u samom centru Osijeka, te uz priče o povijesti i kulturi Grada na Dravi kušali odlična vina osječkih vinara (da, to su oni isti čija smo vina kao odličnu uvertiru kušali i večer prije u Arheološkom muzeju!). Na svakoj postaji čekali su nas i slasni zalogaji, kao i glazbeni i kazališni nastupi, pop up likovne radionice… Čak i komarci kao da su se odlučili malo primiriti kako bi prvi Wine and Walk u Osijeku prošao u najboljem redu.

Na prvoj postaji, u osječkom tramvaju kušali smo vina vinarija Iuris i Erdutski vinogradi. Nakon što smo završili degustaciju krenuli smo dalje, prema Muzeju likovnih umjetnosti u čijem smo dvorištu, na drugoj postaji prvog osječkog Wine and Walka, kušali vina vinarija Royal Hill i Kalazić, te grickali ukusne domaće grisine s raznim posipima koje su pripremili polaznici Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku. Također, dobili smo priliku crvenim baranjskim vinom oslikati vlastitu razglednicu.

Sjajan vinski gulaš i još bolja glazba

Ispred Sokolskog doma, uz rub Parka kralja Petra Krešimira IV., na trećoj postaji kušali smo vina Antunović, Siber i Brzica. Tamo smo uživali i u slasnom vinogradarskom gulašu, uz sjajan akustičan nastup talentiranog glazbenika Dinka Pleše, inače po struci srednjoškolskog profesora.

Za kraj Wine and Walka, odnosno četvrtu i posljednju službenu postaju, domaćini su odabrali prekrasni ružičnjak u Parku kralja Držislava. Tamo smo mogli vidjeti i presadnicu najstarije loze na svijetu, slavne Stare trte, koju su Osječanima darovali njihovi dragi prijatelji iz Maribora.

Desert pokraj Stare trte

U ružičnjaku, uz najstariju lozu na svijetu, prigodno smo završili ovaj sjajan, malo drugačiji Wine and Walk uz vina vinarija Josić, Kusić i Svijetli dvori, dok su učenici Strukovne škole iz Đakova pripremili Sofijine praline – slastice od vrhunske Valrhona čokolade (tamne, mliječne, karamel, bijele i ruby).

Naravno, tu ipak nije bio kraj odličnog vinskog druženja te smo se zaputili do obližnjeg Kulturnog centra Osijek na afterparty, gdje smo ponovno uživali u vrhunskim vinima osječkih vinara (za dnevni Wine and Walk svi su redom birali laganija, bijela i ružičasta vina, a ovdje su se nudila i ona 'teža' crvena), odličnoj glazbi, finim zalogajima i bogatom popratnom programu. I zaključili – vratit ćemo se i iduće godine! Što od srca preporučujemo i svima onima koji će čitati ovaj tekst.

Nova mjesta s finom hranom

A što raditi u Osijeku između svih ovih vinskih događanja? Valja i nešto dobro pojesti, a nama su se jako svidjele pizze i burgeri u pizzeriji Pepe, smještenoj u sklopu hotela Osijek. Također, dobar riblji ručak pojeli smo u novootvorenom restoranu Projekt 9, smještenom u brodu na Dravi. O ova dva mjesta detaljnije ćemo u nekom drugom članku, za sada ćemo samo spomenuti da oba toplo preporučujemo.

Sve te kalorije trebalo je nekako i potrošiti, a osim ugodne šetnje uz Dravu koja je klasik koji se ne zaobilazi svaki put kad se dođe u Osijek, uživali smo i u uzbudljivoj vožnji Dravom na gliseru iz kojeg smo vidjeli sve osječke znamenitosti, pa tako i novi nogometni stadion, i doznali puno toga zanimljivoga o ovom gradu velikog srca (sve informacije o vožnji gliserom po Dravi možeš doznati preko Facebook stranice Old Town – izleti brodom). A ako ti ostane još sat-dva vremena, svakako posjeti Escape room Osijek, rješavaj zagonetke i odlično se zabavi.

 

Posjeti Gastro.hr