Pippa Guy - popili smo koktel s najboljom barmenicom svijeta

Violeta Juras
Pippa Guy 2018. godine dobila je titulu najbolje barmenice svijeta, danas radi koktele u New Yorku, u American Baru prestižnog hotela Savoy koji uglavnom posjećuju oni nešto dubljeg džepa, a izdala je i knjigu recepata Let's Get Fizzical. Upoznali smo je na drugom rođendanu 50 a burger and champagne bara...
Vidi originalni članak

Na rođendanskom tulumu 50 a burger and champagne bara mućkala je koktele za sve goste i oduševila sjajnim kombinacijama sljubljenim s jelima s novog menija jednog od najboljih burger barova u Zagrebu.

 

Pippi je u posjetu Zagrebu društvo pravila kolegica Jo Last, barmenica u Beaufortu, također baru hotela Savoy. Djevojke smo na trenutak uspjeli zaustaviti u miksanju koktela, pa Pippu upitali nekoliko sočnih pitanja. Otkrila nam je tako stvara li joj stres miksanje koktela za kolege koji se bave istim poslom, što misli o našoj barskoj sceni, a s nama je podijelila i recept za brzinski domaći koktel.

Najbolji način za postati najbolji u svom poslu jest neprestano učiti, rekla nam je Pippa na početku razgovora. Dodala je i kako postoje brojne škole, no biti barmen nije posao koji se uči iz knjiga, uči se iz pokušaja, ali i pogrešaka. Upravo je tako tekao i njezin put.

Uz metodu pokušaja i pogrešaka, miksanja novih i već poznatih okusa stvorila je neke od najboljih koktela na svijetu i zaradila titulu najbolje barmenice. Važno je spomenuti, napominje Pippa, kako je za nagrade zaslužan čitav tim American Bara hotela Savoy. Naime, kao tim svojim su znanjem i iskustvom osvojili brojne nagrade i titule, pa se tako Pippa prije svega voli pohvaliti zajedničkim nagradama, a tek onda vlastitim uspjesima. Ipak, kaže, s titulom najbolje na svijetu, u počecima se nosila nešto teže. 

Prije sam se stresirala kada bih posluživala nekog za kog sam znala da posjeduje više znanja od mene. Danas nastojim više vjerovati sebi i onome što radim i to me, na kraju krajeva, tjera da budem još bolja.

Pippa nam je otkrila i kako je miksala koktele za neke od najpoznatijih ličnosti, ostala je tajanstvena kada su u pitanju imena, no kaže kako su joj neka u sjećanju ostala zauvijek.

Zanimalo nas je kako stvara svoje koktele i koliko joj je potrebno da od ideje stvori napitak kojim onda oduševljava svakog tko ga isproba.

Inspiraciju tražim doslovno svugdje. Volim koristiti parfeme i kuhanje kao ideju za nove okuse, no od ideje do konačnog proizvoda nekad prođe zbilja puno vremena. Primjerice, u Savoyju stvaranje menija traje i do šest mjeseci., objasnila nam je Pippa, pa dodala: Trenutno veliku pažnju posvećujemo ekologiji i načinima kako je uključiti u miksanje koktela. Bar Scout u Londonu i Sydneyju odličan je primjer takvog načina rada. Riječ je o prikupljanju samoniklog bilja i korištenja sezonskih, lokalnih namirnica. Iako nismo toliko ekstremni, ove godine isprintali smo menije pomoću ekološke tinte povrća kojem je prošao rok umjesto klasičnom tintom. Mislim da je i to dobar početak.

Otkrila nam je i kako je najbolji koktel popila u Attaboyju u New Yorku te kako je riječ bila o koktelu Dark and Stormy. Erik Lorincz i Joe Schofield za nju su najbolji koktel majstori na svijetu, a dodaje i kako je upravo ovaj dvojac zaslužan za njezin dolazak u Savoy za što im je zauvijek zahvalna.

Osim što je najbolja u svijetu u onome što radi, Pippa je prošle godine izdala i knjigu koktela Let's Get Fizzical. 

Trebalo mi je oko šest, sedam mjeseci da zapišem sve recepte i da fotografiramo sva pića. Tu su još i dodatna istraživanja i pisanje o sparivanjima okusa i sličnim detaljima. Bilo je to teških pola godine, dani su mi bili zbilja kratki i često bih vikendima morala bježati u kuću svojih roditelja kako bih se mogla koncentrirati na pisanje knjige. Bilo je poprilično izazovno, no sve je brzo prošlo i danas mogu reći da sam zbilja uživala u čitavom procesu te sam ponosna na knjigu koju sam izdala.

Za kraj, upitali smo Pippu je li uspjela upoznati barem dio domaće scene u svom kratkom posjetu Hrvatskoj i što misli o našim barovima, a onda smo užicali i recept za jednostavan koktel.

Upoznala sam nekoliko vaših barmena i svi se čine jako prijateljski raspoloženi, postavljali su mi puno pitanja što mi se užasno svidjelo jer sam se osjećala korisno. Nažalost, u Hrvatskoj nisam provela dovoljno vremena da bih mogla komentirati čitavu scenu, no iz razgovora s barmenima shvatila sam kako scena ubrzano raste i zbog toga mi je jako drago, rekla je na kraju Pippa Guy.

S nama je podijelila recept za jedan od svojih omiljenih koktela iz njezine knjige Let's Get Fizzical. 

Basil Old Cuban

Potrebno vam je:

  • 60 ml ruma
  • 30 ml limete
  • 15 ml sirupa (2:1)
  • 6 listova bosiljka

Postupak pripreme:

Miksajte sve sastojke s ledom i poslužite odmah.

Živjeli!

Posjeti Gastro.hr