Posjetili smo Muzej čokolade i zavirili u sedam prostorija čistog zadovoljstva

Leon Božić
Muzej čokolade sastoji se od edukativnog i interaktivnog sadržaja za sva osjetila. Čokolada je tako prezentirana kao namirnica koja je preživjela sva povijesna zbivanja, spojila različite kulture i evoluirala usporedno s tehnologijom i marketingom.
Vidi originalni članak

Cijela je priča počela kolekcionarstvom bračnog para Cerovac, koji su prikupljali fine porculanske šalice i čokolatijere. „Nisam mislila da će ta zbirka ikad biti javno izložena. Kad smo došli na ideju muzeja, krenuli smo u intenzivniju nabavku predmeta. Bilo nam je relativno jednostavno naći sve što trebamo jer smo znali što točno tražimo budući da smo znali većinu toga što se tiče povijesti čokolade“, rekla nam je vlasnica Ružica Božić Cerovac.

Muzej čokolade osnovan je kao tematski park, što djelomično zaista i jest, ali u planu je u dogledno vrijeme zadovoljiti propise i steći status muzeja.

Sedam prostorija čistog zadovoljstva

Očekivanja su nam bila visoka čim smo dobili "jestivu" ulaznicu – paketić s čokoladnim kapljicama i uputama da ih konzumiramo na određenim punktovima. Ono što postav čini izuzetnim su dizajn i interaktivnost te, ono najbitnije, degustacija. U Muzeju čokolade naići ćete na rozu tvorničku traku, funkcionalni bicikl za dvije osobe, niz taktilnih i mirisnih izazova, kao i slavine iz kojih curi čokolada.

Postav se sastoji od sedam soba koje prate različita razdoblja konzumacije i najveće inovacije u svijetu čokolade. Pregled počinje pričom o zrnu kakaa, prvim alatima za mljevenje i pripremu čokolade, kao i crticama o južnoameričkim plemenima koji su ga upotrebljavali i prije više od 3500 godina.

Čokoladi kakvu jedemo danas prethodila su stoljeća razvijanja fermentacije zrna, mljevenja, končiranja i temperiranja. Do 19. se stoljeća čokolada konzumirala u tekućem obliku, s različitim začinima i ekstraktima, sve dok 1848. nije napravljena prva pločica u kalupu. Cijeli je proces zabilježen i u Muzeju čokolade, a zbirka uključuje alate, čokolatijere, kalupe, pakiranja, pa čak i rane promidžbene materijale iz novina.

Izložba završava vrlo simbolično, u sobi s poklonima za baš svaku priliku. Posljednja prostorija upućuje na široku upotrebu čokolade i nevjerojatno veliku potražnju. Ovo su samo dodatni razlozi da se svaki posjetitelj vrati na početak i još jednom, vrlo koncentrirano, prođe kroz svaku prostoriju. 

Što slijedi?

Postav je već sada detaljno razrađen i raznovrstan; sadržaja ima dovoljno za najmanje sat vremena aktivnog pregledavanja i testiranja. Međutim, u planu je kontinuirano proširenje zbirke sa sadržajima vezanima uz povijesni razvoj čokolade. „Sadržajno ćemo se obogatiti i početkom 2020. godine kada ćemo krenuti s degustacijskim radionicama i pokaznim radionicama izrada praline i čokolade“, najavila je gospođa Ružica.

Prema mapi svijeta, koja je dio postava, prosječni Hrvat/ica pojede 4,2 kilograma čokolade godišnje i upravo je zbog toga edukativna komponentna Muzeja čokolade presudna. Sam posjet, a osobito radionice i kušanja, imaju potencijal podizanja kulture uživanja u kvalitetnoj čokoladi. Uz to, prikladna su za odrasle zbog obujma sadržaja i detaljnog pojašnjena proizvodnog procesa, ali i za klince koji će uživati u svemu što se može dotaknuti, pomirisati i isprobati.

Vjerujemo da ćete nakon posjeta Muzeju obraćati više pozornosti na pakiranja, deklaracije, boju čokolade i zvuk pucanja karakterističan za dobro temperiranu čokoladu. Cijena je 60 kuna za odrasle osobe i 40 kuna za djecu stariju od četiri godine, dok svi mlađi mogu ući besplatno. Sve preporuke!

Posjeti Gastro.hr