Robert&Loren, Plavac Mali 2010.

Gastro.hr
Robert Ćirković je relativno novo ime na hrvatskoj vinskoj sceni (prva komercijalna berba je bila 2008. Što ga svrstava u vrlo mlade vinare čak i u hrvatskim pojmovima) koji se u vrlo kratkom vremenu sa svojim vinima uspio pozicionirati kao kvalitativno bitan čimbenik, kada je u pitanju proizvodnja peljeških Plavaca.
Vidi originalni članak

Nove snage na tradicionalnim područjima su uvijek dobrodošle jer uspijevaju barem malo protresti scenu na lokalnoj razini te unijeti dašak entuzijazma i nove pozitivne energije. Nešto lošija godina, natjerala je Roberta da 2010. berbu puni pod etiketom kvalitetnog vina, što će se prema osobnom mišljenju pokazati kao odlična odluka.

Ovo „deklasiranje“, ako se to uopće tako može nazvati, prvenstveno je uvjetovano nižim sladorima i alkoholom (12.9%) što je u konačnici dovelo do razvoja delikatnog i sortno prepoznaljivog Plavca. Jer ako je, glazbenim žargonom rečeno, uobičajeni pelješki stilski izričaj Plavca Malog „heavy metal“, onda je ovaj primjerak ista pjesma ali u aranžmanu simfonijskog orkestra.

U naznake lakšeg izričaja vidljive su i u providnoj rubinskoj boji s nešto svjetlijim rubovima. Umjereno bogate arome svježe višnje i smokve nadopunjene su sušenim brusnicama i zapečenim šljivama dok iz pozadine progovara Plavac kroz mirise kože i tek neznatni, potupuno uklopljeni, „barnyard“ štih. S obzirom na nježniju sirovinu, korištenje 3 godine starog drvenog posuđa pokazalo se kao odlično rješenje budući da je utjecaj drveta minoran – prisutan tek toliko da začini vino – snažnije arome bi naprosto nadjačale vino i odvele ga na područje grotesknih vina (gdje na žalost zna vladati poprilična gužva).

Nepce je obilježeno svježinom, životom i energijom s vrlo gustim ali zrelim i slatkastim taninima koji su nadovezuju na početnu voćnu slast. Iznimna kombinacija otvorenosti i pristupačnosti uz taninsku masivnu protutežu. Dio zasluga za karakter i slojevitost aroma leži i u vlastitim kvascima koji za razliku od selekcioniranih u velikoj mjeri dopuštaju isticanje sortne i položajne specifičnosti vina. Dok su prestižniji uradak Septem Pontes određeni krugovi prepoznali kao odličan primjerak odležanog Plavca, kvalitetna etiketa iz 2010. je još uvijek nepoznanica, ali koja sudeći prema dojmovima neće dugo ostati. Da je cijena 10-ak kuna niža, vino bi sa polica moglo nestati u roku tjedan dana (osobno bi stajao prvi u redu) ali i ovako sumnjamo da će s plasmanom biti problema budući da je napunjeno svega nešto više od 2.500 butelja.

Vina za recenziju osigurala vinoteka „Jabuke i Ruže“

Vrsta: mirno crno suho vino
% alkohola: 12.9 %
Sorta: Plavac mali
Berba: 2010.
Proizvođač: Robert Ćirković
Najbolje pristaje uz: plava riba i crveno meso na žaru, teleći rižoto, odležali sirevi
Temperatura posluživanja: 18 ºC
Cijena: oko 70 kn

Posjeti Gastro.hr