S ovim mikserima kolači će uvijek uspjeti

Jeftinije.hr/Bigstock
Naravno, potpuno je vjerojatno da sve svoje kulinarske kreacije možete savladati bez upotrebe miksera, ali zašto se mučiti? S mikserom možete uštedjeti vrijeme u pripremi svih vaših omiljenih recepata, a vjerojatno ćete poželjeti i isprobati neke nove recepte i načine pripreme hrane.
Vidi originalni članak

Za sve vas koji redovito pečete kolače, kuhinjski mikseri su jedan od onih proizvoda za koje mislite da možete bez njih sve dok ih jednom ne upotrijebite. Nakon toga, ideja da sve mućkate ručno postaje prilično suluda, a rezultat nikada potpuno jednako uspješan. 

S obzirom na rečeno, u potragu za novim mikserom kreću:

  • oni koji ga kupuju prvi put i nisu sigurni na što sve moraju paziti 

ili

  • oni koji moraju kupiti novi mikser jer stari nažalost više ne radi 

Kojoj god kategoriji pripadali, naš vodič za kupnju omiljenog kućanskog aparata za pripremu hrane trebao bi poslužiti kao koristan savjetnik koji će vam pomoći stvoriti jasnu ideju o mogućnostima dostupnih modela i odabiru onog miksera koji će najbolje odgovarati vašim kulinarskim zahtjevima. A kada odaberete nekoliko potencijalnih modela usporedite ih i pregledajte na najvećem portalu za usporedbu cijena i ponuda u web trgovinama, Jeftinije.hr. Vjerojatno ćete proći jeftinije i uštedjeti ili za isti iznos kupiti još bolji model. 

 


Vrste miksera 

Kod kupovine miksera, prva odluka koju morate donijeti tiče se odabira između dva osnovna tipa miksera. Srećom, jednako su dostupni u svim trgovinama i na raspolaganju imate bezbrojne modele bez obzira na koji se tip odlučite. 

Ručni mikseri

Ako vam su vam glavni prioriteti proći što povoljnije kod kupovine miksera ili pronaći onaj koji neće zauzimati puno mjesta na kuhinjskim policama, ručni mikser mogao bi biti dobar izbor. Imaju jednostavniji dizajn od samostojećih miksera s posudom, uglavnom ih se može pospremiti u ladicu, i mogu se kupiti prilično jeftino, već i za manje od 100kn. 

Kod ručnih miksera imate dvije opcije: klasični električni ručni mikseri i štapni mikser. Oba često dolaze s različitim nastavcima, kod ručnog miksera to su obično klasične mutilice, metlice za tijesto i široka metlica za izradu šlaga. Štapni mikseri obično dolaze u kombinaciji s manjom mjernom posudom, a malo skuplji modeli s različitim nastavcima za miksanje i/ili posudom za sjeckanje. 

Glavne prednosti klasičnog ručnog miksera:

  • Povoljniji su 
  • Ne zauzimaju mjesto na kuhinjskoj površini i mogu se pospremiti u ladicu
  • Odvojivi nastavci su vrlo jednostavni za čišćenje
  • Možete ih koristiti s bilo kojom zdjelom
  • Prijenosni su 

Imajte na umu:

  • Ručni mikseri zahtijevaju i malo ručnog rada
  • Uglavnom nisu brzi (snažni) poput samostojećih miksera
  • Ako koristite neprikladnu posudu možete napraviti nered

Mikseri s posudom

Ako čujete da se neko hvali svojim mikserom (da, da i to je moguće) i zaključuje kako ne može živjeti bez njega, velika je vjerojatnost da misli upravo na samostojeći mikser s posudom. Tiha patnja mnogih domaćica, mikseri s posudom u usporedbi s ručnim mikserima značajno olakšavaju posao u kuhinji. Posebno su korisni svima koji vole i često peku kolače, pizze ili kruh ili kod recepata koji zahtijevaju dugotrajno miksanje

Samostojeći mikseri obično dolaze s velikom posudom za miksanje i nekoliko različitih nastavaka s posebnim namjenama – različiti nastavci za miksanje bjelanjka od onih koje biste koristili za miksanje maslaca ili onih za miksanje kruha. Posebna prednost samostojećih miksera je u tome što su vam za vrijeme miksanja obje ruke slobodne pa istovremeno možete obavljati neku drugu radnju ili bez problema dodavati druge sastojke za miksanje.

Najveći ili čak jedini nedostatak samostojećih miksera s posudom tiče se prostora koje zauzima. To definitivno nisu maleni aparati koje možete lako pospremiti bilo gdje. Najbolje mu je osigurati mjesto na kuhinjskoj površini jer osim što su robusni, poprilično su i teški i uglavnom nepraktični za pospremanje u kuhinjske ormariće. 

Glavne prednosti miksera s posudom:

  • Samostojeći mikseri imaju veću snagu od ručnih miksera
  • Ovi multipraktični aparati obavit će posao temeljitije i brže
  • Samostojeći su pa dok se nešto miksa, vi možete raditi druge stvari
  • Dolaze s različitim nastavcima npr. za mljevenje mesa, cijeđenje citrusa ili pripremu tjestenine

Imajte na umu:

  • Samostojeći modeli znatno su skuplji od ručnih ili štapnih miksera
  • Zauzimaju puno mjesta
  • Ovisno o korištenim nastavcima, mogu biti zeznuti za čišćenje

Ako ste ozbiljni u svojim kulinarskim avanturama, prošlim i budućim, nemate razloga birati između ove dvije vrste miksera. Odnosno, ručni i štapni mikseri vrlo su povoljni pa uz kupnju samostojećeg miksera možete kupiti i jedan ručni mikser koji ćete koristiti u manje zahtjevnim receptima. Ako provodite puno vremena u kuhinji, vjerojatno već imate ideje u kojim pripremama hrane biste radije koristili ručni, štapni ili samostojeći mikser. 

9 presudnih faktora prije konačne odluke o kupnji

Kako biste stvarno odabrali najbolji model za svoju kuhinju, razmislite o svojim potrebama i navikama prije nego krenete u potragu. Ovo je 9 osnovnih faktora koje biste trebali uzeti u obzir:

  1. Navike u kuhinji – koliko često kuhate, za koliko ljudi kuhate, uživate li u neprestanom otkrivanju i isprobavanju novih recepata ili radije ponavljate provjerene recepte – razmislite o tome i odlučite hoće li se isplatiti investicija u samostojeći mikser ili će ručni model biti više nego dovoljan 
  2. Budget kojim raspolažete – kao kod bilo koje kupovine, tako i kod odabira novog miksera provjerite kolikom budžetom raspolažete i provjerite ponude na Jeftinije.hr kako biste otkrili sve modele i vrste miksera koji odgovaraju tom rasponu. 
  3. Težina – kod ručnog miksera ovo može biti odlučujući faktor, posebno ako ga planirate koristiti kod pripreme hrane koja zahtijeva duže miksanje. Kod ručnih miksera dakle tražite manju težinu dok je kod onih samostojećih teže bolje jer će mikser biti fiksiran za površinu prilikom rada. 
  4. Postavke brzina – različite vrste hrane zahtijevaju različite brzine miksanja. Većina i ručnih i samostojećih modela miksera ima različite postavke brzine od 3 koje su standarde pa sve do 12. 
  5. Veličina – ovdje je presudno to koliko mjesta imate u kuhinji i koliko često mislite koristiti mikser. Iako su dostupni modeli u svim veličinama, ako imate mjesta, veći mikser će vam sigurno dodatno olakšati posao. 
  6. Nastavci – različita upotreba samostojećih miksera uglavnom ovisi o nastavcima koje ste dobili uz njega ili onima koje ste dodatno kupili. Metlice za tijesto, široka metlica za šlag i klasične mutilice, osnovna su 3 nastavka koja dolaze sa većinom modela. Kod samostojećih miksera dodatni nastavci mogu varirati ž od onih za pripremu sladoleda, mljevenje mesa, pripremu tjestenine, raviola pa do nastavaka za mljevenje žitarica ili punjenje kobasica. 
  7. Izgled – klasični ručni mikseri ne odstupaju previše od standardnog dizajna predvidljivih boja – bijele, crne ili srebrne. Više izbora boja možda prevladava kod samostojećih miksera koji su vrlo popularni u žarko crvenoj boji. 
  8. Čišćenje – ovo je vrlo važna stavka i u pravilu su nastavci ručnih miksera puno jednostavniji za čišćenje od kompliciranih nastavaka namijenjenih samostojećim mikserima. Neki nastavci se mogu prati u perilici posuđa, nekima je potrebno ručno pranje, a redovito treba očistiti i samo tijelo miksera koje se s vremenom zaprlja različitim namirnicama. 
  9. Razina buke – iako su svi mikseri bučni, i na ovu karakteristiku valja obratiti pozornost posebno ako ste i inače osjetljivi na buku malih kućanskih aparata. 

Usporedi i uštedi – provjeri cijenu istog modela miksera u svim trgovinama

S malim ili velikim budžetom, svi želimo dobiti najviše od naših svakodnevnih kupovina, zato kod svih kupovina koristimo portal Jeftinije.hr, specijaliziran za usporednu kupovinu i praćenje ponuda proizvoda u različitim trgovinama. Kod kuće na računalu ili pametnom telefonu u pokretu, Jeftinije.hr omogućuje brz i jednostavan pregled bijele tehnike, malih kućanskih aparata i drugih kategorija proizvoda u svim web trgovinama.

Brojne funkcionalnosti portala omogućuju potrošačima usporedbu proizvoda u više od 300 web trgovina, svakodnevni pregled aktualnih kataloga i letaka vodećih supermarketa i domaćih trgovina, korisne savjete i vodiče za kupovinu pa ne čudi da više od pola milijuna potrošača vjeruje i svakodnevno koristi Jeftinije.hr. Provjerite i vi već kod iduće kupnje!

Posjeti Gastro.hr