Sklad hrane i piva iz craft pivovare Varionica

Šime Lugarov
U Varaždinu smo uživali u bogatoj i sočnoj hrani s pivom iz craft pivovare Varionica.
Vidi originalni članak

Davor Simčić i Matija Mrazek craft revoluciji priključili su se prije tri godine i otada strast prema pivu prezentiraju kroz brand Varionica. Svakom su iskusnom pivopiji poznati po hrabrim eksperimentima s okusima, a fokus su nedavno prebacili i na popularizaciju kuhanja s pivom.

Imali smo priliku isprobati nekoliko jela s pivom iz Varioničine kuhinje u varaždinskom American Dollar Baru. Chef Ivan Uglik pokazao se kao izvrstan poznavatelj piva i servirao je četiri sočna jela – rebarca, juneći i pileći burger i sendvič s ramstekom.

Rebarca za pamćenje...

Za mekoću nezaboravnih rebaraca krivac je Neon Stout, izvrsno pivo s notama crne kave i čokolade. Posluženo uz mladi krumpir koji se pržio čak tri puta, ovo je jelo definitivni pobjednik večeri. Chef Uglik osmislio je recept u kojem pivo dolazi do izražaja, ali ne preuzima sve okuse. Sve u svemu – odličan balans!

Moramo napomenuti i kako nam je Neon Stout najdraže pivo iz ponude Varionice i počastili smo se njime za nedavni Saint Patrick's Day.


... a zapamtili smo i burgere


Za oko nam je potom zapeo burger od odležane junetine s umakom od rye piva i salatom. Zvijezda ovog jela je ražena IPA iz kuhinje branda Varionica – pobjedničko pivo na natjecanju kućnih pivara u Slovačkoj.

Slavljeničko pivo B-day Juice, kojim je pivovara u veljači proslavila treći rođendan, ukomponirano je u marinadu sočnog pilećeg burgera. Ovo je pivo pravi miks okusa – uz citrusne note, osjeti se karamela i ugodna gorčina.

Ramstek za kraj

Obično bi najprije navalili na steak, ali ovog su ga puta nadmašila rebarca. Ramstek, čips od slanine, salata s notom naranče i krumpirići su se pristojno uklopili u priču s jantarnim Pale Ale-om, ali moramo priznati da smo više uživali u samoj čaši piva. Zapravo nemamo prigovora, ali čini se kako su nam kriteriji bili poprilično visoki nakon prvog zagriza u ona divna Neon Stout rebarca.

 Fokus je bio na velikom potencijalu za pripremu jela s pivom, što je neosporno i dokazano ovom večerom, ali moramo pohvaliti i chefa ivana Uglika koji se dobro snašao u pivskoj priči. Iako je riječ o odličnim craft pivama s osobnošću, uspio je pronaći ravnotežu u sva četiri jela. Ni u jednom trenutku nismo osjetili da je hrana bila nadmoćna nad aromom piva i obrnuto.

Ako se pitate kako smo uspjeli isprobati sve ovo u jednoj večeri, valja spomenuti kako to nije bilo sve! Pronašli smo malo mjesta za burger kuće s kobasicom crne slavonske svinje, hrskave onion ringse i još jednu vrstu krumpirića, a večer smo završili kriglom B-day Juicea.

 

 

 

Posjeti Gastro.hr