Solum Rosé: Ružičasti biser kao najljepši vjesnik ljeta

Thinkstock
Međunarodni dan žena dostojno je proslavljen uz predstavljanje jednog sjajnog rosea!
Vidi originalni članak

Dan žena je u Red Red wine baru u Zagrebu tako proslavljen uz vina Solum, fine zalogaje i gipsy band Juerga. Tom prigodom vinar Robert Naprta premijerno je predstavio svoje ružičasto vino Solum Rosé iz sjajne prošlogodišnje berbe te osobno vodio degustaciju na kojoj su se mogli kušati još i Chardonnay sur lie 2013 i Cabernet sauvignon 2013.

Prema preporuci vlasnika wine bara Luke i Brune Elezovića, Solum Rosé sljubljen je uz namaz od sira s vlascem; uz Solum Chardonnay sur lie 2013 preporučena je pašteta od pilećih i gusjih jetrica, a Solum Cabernet sauvignon 2013 pratio je namaz od kulena i dimljeni sir u bučinom ulju sa suncokretovim sjemenkama.

Robert Naprta, vlasnik Vinarije Solum, po mnogočemu je netipičan vinar. On s obitelji živi u Zagrebu, a vinarija mu je u Međimurju, u mjestu Vugrišinec blizu Železne gore. Među rijetkima je koji etiketu svojih vina ne označava vlastitim prezimenom, nego zajedničkim nazivnikom Solum (latinski: zemlja).

Svoj prvi Solum Chardonnay napravio je 2010. godine i to svega 600 butelja, a hvalospjevi struke i privilegiranih kušača ohrabrili su ga da ambicioznije krene u vinarski pothvat. Godinu kasnije na tržište je plasirao svoje prvo crno vino Solum Cabernet sauvignon, ali grožđe te sorte odgovarajuće kakvoće nije mogao uzgojiti u Međimurju pa ga je nabavio u Brodskom Stupniku.

Otad svake godine iz njegova podruma od 130 m2 godišnje izlazi po 5000 butelja Chardonnaya i 5000 Cabernet sauvignona što su količine na kojima se želi ograničiti kako bi održao dostignutu razinu kvalitete. Toliko uspijeva godišnje prodati u restoranima po Zagrebu, Splitu i Dubrovniku te po nekim trgovačkim lancima. Ove godine, ponudu je proširio na Solum Rose (od cabernet sauvignona), a od iduće i na Sauvignon blanc, za koji smatra da u Međimurju daje izvrsne rezultate i da taj potencijal treba iskoristiti.

'Radim ono što volim, a to su pisanje i pijenje vina. Dakle, spajam ugodno s korisnim', kaže književnik i scenarist. Chardonnay proizvodi po francuskoj metodi sur lie, a kako smatra da o vinu ne zna baš sve, zaposlio je enologa Nikolu Vrbanića, jer struka, kako veli, ipak mora biti na prvom mjestu.

Drži do toga da vina dozriju u bačvama prije nego što ih da u prodaju iako tržište u nas uglavnom preferira mlađa vina.

'Protiv sam kokakolizacije vina, odnosno prevelike ujednačenosti okusa što, nažalost, tržište najviše traži. Vinari zbog toga prilagođavaju svoja vina, zanemarujući im osobnost, a to je upravo ono čemu pridajem značaj. Poštujem svaku pojedinu godinu i berbu, a one su često različite i moraju se osjetiti i u vinu. Danas je puno vina na tržištu, ima i puno uvoza, ali nisam protiv zdrave konkurencije. Vinarstvo je propulzivna gospodarska grana i ima svoju budućnost', poručuje vinar Naprta i dodaje: 'Pijte samo dobra vina', parafrazirajući poznatu latinsku izreku 'Vina bona solum bibite', koja je i geslo Solum vinarije. 

Posjeti Gastro.hr