Vinolog: Nova zvijezda na vinskoj karti Hrvatske

Vinolog
Postoje ljudi koji rade vino od svoga grožđa, postoje i oni koji ga otkupljuju i rade u svojim vinarijama, ali tu su i ljudi koji sve to spajaju u nešto novo. Upoznajte Vinologa, a danas u tu svrhu o detaljima pričamo s Jelenom Balog, vlasnicom i direktoricom tvrtke Vinolog, velikom zaljubljenicom u vina s nepresušnom strašću prema vinskoj industriji.
Vidi originalni članak

Nakon što smo se nedavno upoznali i uživali u finim vinima na sjajnom partiju u Botaničaru, red je da saznamo tko stoji iza ovog imena i što je uopće Vinolog?
Iza naziva Vinolog krije se mladi tim visokokvalificiranih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u vinskoj industriji. Zajedno funkcioniramo kao jako dobar kolektiv, iako svi jako različiti i stručni u svom području djelovanja i doprinosa. Kroz višegodišnji predani rad, cijeli Vinologov tim svakodnevno osluškuje potrebe tržišta ponosno predstavljajući najsjajnija vina domaće proizvodnje – od selekcije i plasmana vina, osiguranja kvalitete, pristupačnih cijena te atraktivnih etiketa na buteljama. Svojim radom želimo pružiti drugačiji pristup na specifičnom vinskom tržištu te pokazati kako odmak od tradicionalne proizvodnje i pristupa može rezultirati stvaranjem jedne jako lijepe priče!

To za mene nije posao, već interakcija i sjedinjenje u kojom uživam, zapravo, način života!

Kako je sve počelo?
Cijela priča započela je prije pet, šest godina. Oduvijek sam htjela stvoriti nešto svoje, neku svoju priču, a pokretanje vinskog biznisa bio je logičan odabir s obzirom na to da dolazim iz Slavonije koju krase najbolji vinski podrumi i vinogradi. U potrazi za dobrim vinima proputovala sam sa svojim suradnicima Hrvatsku i susjedne zemlje, gdje je strast prema vinskoj industriji postajala sve veća. Konkretno, priča je započela u južnoj Dalmaciji 2012. godine koja je poznata po najboljem grožđu i vinima, na poluotoku Pelješcu, gdje smo u razgovoru s lokalnim vinarima doznali da je berba bila izvrsna te da očekuju izvrsnu vinsku godinu. Uslijedila je suradnja te je uskoro nastao Plavac Mali Éclat, autohtona crna sorta vina na koju samo izrazito ponosni. Nakon što smo uspješno pokrenuli posao 2012. godine, do iduće sezone smišljali smo kako i što novo ponuditi specifičnom vinskom tržištu u Hrvatskoj pa smo nakon Dalmacije skoknuli do Slavonije gdje je nastao Chardonnay Éclat, koji je uskoro nagrađen na međunarodnom sajmu vina, na svjetskoj dodjeli nagrada Decanter. Time smo pokazali kako vina hrvatskih vinara svojom kvalitetom i okusom konkuriraju najboljim svjetskim vinima te kako predan rad i ljubav prema onome što radiš, uvijek rezultira uspjehom!

4. Kako i gdje sve danas djelujete?
Danas surađujemo s tridesetak vinarija iz Hrvatske i s brojnim vinarijama iz različitih zemalja Europske unije. Vinolog otkupljuje najbolja vina od brojnih vinarija, ali proizvodi i svoje pod okriljem vinograda u Iloku, što nam pomaže da razumijemo sve kreativne izazove koji nastaju u procesu nastanka jedne dobre butelje vina. Dugi niz godina naša ponuda može se naći u svim trgovačkim lancima, ali pokrivamo srednje i male trgovine te specijalizirane maloprodaje. U posljednje vrijeme okušali smo se i u stvaranju vinskih evenata (zadnji je bio u Botaničaru), gdje smo stručnu i širu publiku htjeli upoznati s našim vinima, degustirati najsjajnija vina domaće proizvodnje uz vrhunske glazbene poslastice i jela. Želja nam je u budućnosti raditi više na brendiranju i izvozu naših vina jer kako često volimo kazati – 'Svijet je željan dobrih vina'!



Smijemo li saznati nešto više o vašim vinima?
U svojem vinogradu u Iloku Vinolog imamo Graševinu i Cabernet Sauvignon gdje smo odradili prvu berbu. Graševinu ćemo predstaviti u našoj Lectus liniji, a Cabernet će ako sve bude po planu nakon odležavanja u bačvama u 2019 g. biti spreman za plasman u našoj vrhunskoj liniji Éclat.

Posebno bih istaknula Éclat liniju vina koju smo proizveli brižno, nekoliko godina njegovali i čuvali. Vino Chardonnay Éclat 2013. odležao je u barrique bačvama, što je rezultiralo zaokruženošću i punoćom mirisa i okusa. Do izražaja dolaze nježne arome dima i vanilije koje upotpunjuju doživljaj što ga ovo vino pruža. Dok Plavac mali Éclat 2012. karakterizira izrazita rubin crvena boja. Mirisom podsjeća na voćne arome, najprije šumskog voća i suhih šljiva te tragovima zemljanih nota i primjesa papra. Okus vina je snažan i bogat, te iznimno elegantan. Vrhunsko je to vino koje je u određenom razdoblju odležalo u srednje paljenim barrique bačvama izrađenim od francuskog hrasta,nakon čega je prebačeno u inox tank na dozrijevanje. Prije nego što sam krenula u proizvodnju svojih vina, sa šest priznatih hrvatskih vinara tržištu smo ponudili liniju vina Lectus. Lectus znači izabrani! Upravo to sam učinila u suradnji s mojim timom. Odabrali smo šest vrhunskih hrvatskih vinara i kreirali vino iz nekoliko regija po pristupačnim cijenama. Sjajne zvjezdice na etiketama predstavljaju zemljopisne položaje pojedine vinarije iz koje vino potječe. Pa tako imamo u ponudi Malvaziju Lectus, Rajnski rizling Lectus i Plavac Lectus.



Kako vam se može pristupiti, što sve radite?
Kao što sam spomenula, naši proizvodi dostupni su u svim trgovačkim centrima po vrlo povoljnim cijenama, a osim na policama centara možete nas pronaći na Vinologovoj web stranici te društvenim mrežama, koje odišu kreativnošću i humorom. Uz dobro vino ide i dobro društvo pa smo iz tog razloga htjeli uvesti nešto novo na tržištu – personaliziranu komunikaciju putem društvenih mreža, za i tako specifično vinsko tržište. Za komunikaciju na društvenim mrežama, kao i za izradu grafičkih materijala i etiketa na buteljama zadužena je Martina, naša grafička dizajnerica koja prati svakodnevne komunikacijske trendove i događaje te ih dovodi u kontekst s vinom, stvarajući zanimljive vizuale koji i mene često nasmiju do suza. Tu su i naši enolozi koji neprestano prate i unaprjeđuju kvalitetu vina, ali važno je naglasiti kako svi sve radimo i spremni smo odgovoriti na bilo kakav izazov i biti još bolji u tome što radimo.



Nadalje, surađujemo s vinarijama iz brojnih zemalja, rado dijelimo svoje znanje koje smo godinama usvajali, savjetujemo vinare i vinogradare, sudjelujemo u kontroli kvalitete i unaprjeđivanju prodaje, ali i svakog dana učimo nove stvari – što je jako izazovno i motivirajuće. Uz sve to, redovito posjećujemo velike svjetske sajmove kao što su Vinitaly ili najveći sajam vina u EU u Düsseldorfu, što nas svakako obogaćuje i daje nam priliku da iz prve ruke osluškujemo svjetske trendove te da našem tržištu ponudimo nešto novo. I u tome je čar ovog posla – sve te stvari dobar su vjetar u leđa i omogućavaju cijeloj ekipi da razvijaju i stvaraju nešto novo, neku svoju priču. Vinologovu priču. Ono što još mogu nadodati jest da se priključite našoj online zajednici pa da zajedno budemo dio ove jako lijepe priče.

Zašto bi ljudi trebali uzimati vaša vina, koji su vam glavni benefiti?
To je pravo pitanje za sve one koji su nekad došli u dodir i probali naša vina. Mnoštvo poruka koje dobivamo putem društvenih mreža od nama nepoznatih ljudi, komentari nakon organiziranih vinskih evenata i druženja, susret na policama s našim građanima i građankama kako drže butelje i žele ih probati, samo su jedni od razloga koji nam daju potvrdu toga što radimo i volimo. Uz sve to, na međunarodnom sajmu vina, svjetskoj vinskoj dodjeli nagrada Decanter 2017. godine, vino chardonnay Éclat osvojilo je broncu te u brojnoj konkurenciji pokazalo kako vina hrvatskih vinara konkuriraju najboljim svjetskim vinima, nudeći trgovcima i potrošačima priliku da otkriju nešto novo. Smatram da smo tržištu ponudili nešto novo, neke nove okuse i načine komuniciranja, a ono što mogu obećati je da ćemo se truditi i dalje biti što vidljiviji i prepoznatljiviji na tržištu. Vjerujem da znam što se našim ljudima sviđa, važno je biti na terenu i u kontaktu s ljudima jer iz te interakcije uvijek dođe dobar savjet, ali i dobar recept za neku novu butelju!
Nadodala bih još kako našu ponudu krase vina za sve prigode – slatko, slano, kiselo i ljuto. Vinu za svaku prigodu.

Imate li poruku za naše čitatelje?
Često se znamo našaliti kako je Vino jedina stvar oko koje se svi slažu, bilo ono bijela, rose, crna ili pjenušci – svi ga volimo jer ono hrani dušu, a ništa ne uzima. (smijeh) Ono što bih preporučila vašim čitateljima i vinoljupcima je da posjete neke hrvatske vinarije te da iz prve ruke saznaju kako nastaje i kako se stvara vino. To zna biti jako zabavno, a i svakako bogat izvor informacija koji može biti koristan za odabir najbolje butelje vina za određenu prigodu. No, svakako preporučujem da nas pratite i na Facebooku ili Instagramu gdje ćemo u kratkom roku odgovoriti na sva vaša pitanja i dati dobar savjet ako ne znate koje vino kušati. Jer mi znamo – Vinologova vina su najbolja! (smijeh)

 


* na naslovnoj slici: Martina Tomić, Jelena Balog, Nikola Dolački

Posjeti Gastro.hr