Volite ružičasti pjenušac? Vrijeme je da probate Kurtalj rosé brut!

Julio Frangen
Kurtalj rosé brut novi je pjenušac s Plešivice, proizvođača Drage Kurtalja. Obitelj Kurtalj tradicionalno se bavi vinarstvom i vinogradarstvom godinama, a danas ima najviše vinograda posađenih zelenim silvancem, rajnskim rizlingom i sivim pinotom od bijelih, te crnim pinotom i portugiscem - od crvenih sorti.
Vidi originalni članak

Osim na samoj Plešivici, gdje i nastaju, sva Kurtaljeva vina mogu se kušati na čaše u Vinskoj kleti u zagrebačkoj Novoj Vesi.

U ovom prekrasnom podrumu, u intimnoj se atmosferi svakodnevno uz plešivička vina nude i domaći naresci (kulen, slanina, šunka s hrenom i sir i vrhnje), a srijedom - domaća kuhana hrana (gableci).

Pjenušce Kurtalj karakterizira svježina i elegancija, ali nose i karakteristike svojeg specifičnog terroira.

Kod proizvodnje ovoga roséa zastupljena je sorta crni pinot (oko 70 %) te tradicijske plešivičke sorte - veltlinac crveni, kraljevina i šipelj (30%).

Rosé je vrlo svjež, provansalsko svijetlo roza boje te jednostavno zove na gutljaj više. Pravi ljetni pjenušac, izraženih voćnih, ali i ponekom zavodljivom cvjetnom notom.

Na promociji je pjenušac sljubljen uz rudarsku greblicu, poznati specijalitet plešivičkog kraja što se pokazalo kao „perfect match“, prema „nepčanoj ocjeni“ odabranih posjetitelja.

Zadovoljni zbog sjajnog pjenušca i još bolje domaće hrane te zaljubljivanja u skriven prostor sav u cigli i drvetu, nadamo see da se vidimo jedne srijede na jelima na žlicu - navodno je ćušpajz (cušpajz, čušpajz) besplatan, a plaća se samo vino!

Provjerite sami i informirajte se i o drugim vinima s Plešivice!

Posjeti Gastro.hr