Ovo je najskuplji sendvič na svijetu u redovnoj prodaji, mnogi se pitaju vrijedi li to tih novaca

Facebook @Serendipity Najskuplji sendvič na svijetu
Sendviči postoje otkako postoje meso i kruh, a svoj naziv dobili su u 18. stoljeću po slavnom grofu od Sandwicha koji ih je jako volio jesti. Ako si i ti jedan od ljubitelja sendviča posjeti platformu SendWish, kreiraj svoj idealan sendvič i - osvoji vrijedne nagrade
Vidi originalni članak

Sendviči nas prate kroz život, jedemo ih u raznim prilikama. Koliko smo samo sendviča pojeli u školi tijekom odmora ili pak na školskim izletima? Oni su praktični jer ih možemo svugdje ponijeti sa sobom, a njihova raznovrsnost ono je što nas posebno oduševljava. Koliko samo vrsta kruha i peciva možemo koristiti, a tek raznih punjenja – mesnih, od sira, povrća, veganskih…

Bogata i slasna povijest

Povijest sendviča jednako je duga koliko postoje meso i kruh, koji su se često jeli zajedno zbog praktičnosti. No svoje ime ovaj slasni zalogaj kojeg svi vole dobio je tek u 18. stoljeću kada je John Montagu, 4. grof od Sandwicha (gradić u Kentu) rado jeo meso između dvije šnite kruha, i to najčešće dok je obavljao službene dužnosti.

Njegovi suvremenici vidjeli su koliko grof od Sandwicha uživa u ovom slasnom obroku te se trend ubrzo proširio Londonom. Ubrzo je sendvič postao trend i diljem Europe, a uskoro i diljem zemaljske kugle. Zanimljivo, većina svjetskih jezika preuzela je englesku riječ 'sendvič', te je to jedna od riječi koji prepoznaju govornici većine svjetskih jezika.

Tko jede kanapku, a tko smörgås?

No ima i iznimki, pa tako Poljaci primjerice imaju svoju riječ te je sendvič kod njih – kanapka. Također, i neke nordijske zemlje, uz riječ 'sendvič', koriste i svoje vlastite. Šveđani tako najradije jedu smörgås, a Fincima je to kerrosvoileipä. Tvrdoglavi su i Talijani koji imaju tramezzine (no ta se riječ odnosi na posebne trokutaste sendviče). Ukrajinci i Rusi jedu – buterbrod.

Iako ih najčešće jedemo negdje van kuće, u prirodi, zbog praktičnosti, postoje stoljetne gastronomske tradicije u kojima je sendvič jedna od glavnih zvijezda. Tako je primjerice engleski čaj u pet nezamisliv bez minijaturnih sendviča s krastavcima.

Koji je najskuplji, a koji najveći sendvič na svijetu?

Najskuplji sendvič na svijetu, koji je dostupan u svakodnevnoj ugostiteljskoj ponudi je sendvič Quintessential Grilled Cheese, a prodaje se u New Yorku za 214 dolara. Njegovi sastojci su kruh napravljen s Dom Perignon šampanjcem i zlatnim listićima, maslac s tartufima te vrlo rijedak sir Caciocavallo Podolico. Da luksuz bude veći, ovaj sendvič poslužuje se uz - bisque od jastoga.

Prema podacima iz Guinnessove knjige rekorda, najveći sendvič na svijetu težio je 2467,5 kg te je napravljen u Michiganu 2005. godine. Bio je debeo 44 cm, dug 3,6 m te širok 3,6 m. Sadržavao je 68 kg senfa, 468 kg usoljene govedine, 117 kg sira, 240 kg zelene salate i 1618 kg kruha! Ne znamo jedino koliko je ljudi volontiralo da ga sliste.

Pratimo trendove

Sendviči nikada ne izlaze iz mode, uživamo u njima u svako godišnje doba, a sve češće oni su dio brojnih street food festivala gdje posjetitelji redovito raspravljaju koji je ukusniji. Zato smo u suradnji s PIK-om Vrbovec, proizvođačem najboljih i najraznovrsnijih narezaka, pokrenuli nagradni natječaj SendWish u sklopu kojeg i ti možeš postati kreator sendviča. Posjeti naš microsite i kreiraj sendvič po svome ukusu i osvoji vrijedne nagrade!

Naš stručni žiri, sastavljen od najvećih ljubitelja i poznavatelja sendviča odabrat će 10 najboljih koji će osvojiti vrijedne nagrade - drvenu dasku za posluživanje, staklenu posudu za hranu i 10 pakiranja PIK narezaka. Neke od najboljih 10 sendviča rekreirat će omiljeni hrvatski food blogeri i tako možda baš tvoj sendvič učiniti besmrtnim. 

Iako smo različiti, povezuju nas isti užici. Baš kao što PIK nareske različitog okusa povezuju ista praktična pakiranja i vrhunska kvaliteta. Provjeri široku paletu PIK narezaka i pronađi okus koji je baš po tvom guštu. Otkrij više!

 

Posjeti Gastro.hr