Ovo je najgora stvar koju možete napraviti u kuhinji

Zepter
Pri spomenu najgore navike u kuhinji, (ne)higijena je vjerojatno prvo što vam pada na pamet. No, postoji puno gora navika koju redovito prakticiramo, a da toga nismo svjesni
Vidi originalni članak

Nepranje ruku, daske za rezanje ili radne površine nije najgore što možete učiniti u kuhinji. Isto tako, nije ni podizanje hrane s poda ili kućni ljubimci koji se motaju oko hrane. Prilikom pripremanja jela kod kuće, većina nas često u više navrata isprobava i jelo dok se kuha - s istom žlicom. Ni to nije toliko strašno. Najgora navika kod većine je - bacanje hrane!

Kada bi u obzir uzeli svu hranu koja nam se pokvarila u kuhinji jer ju nismo na vrijeme iskoristili ili ispravno čuvali, brojka bačene hrane bila bi ogromna. Kako bi to spriječili, postoje neki koraci koje možemo poduzeti da stanemo na kraj ovoj lošoj navici:

  1. Napravite popis namirnica koje vam trebaju i koje planirate iskoristiti kroz narednih nekoliko dana. Time ćete spriječiti kupovinu i nagomilavanje viška namirnica koje bi na kraju bacili.
  2. Iako velika akcijska pakiranja privlače s povoljnijim cijenama na količinu, manja kućanstva najčešće dio namirnica na kraju ne iskoriste na vrijeme te ta ista hrana završi u smeću. Kada malo bolje razmislite, na kraju i niste baš uštedjeli.

  1. Spremajte i čuvajte hranu na adekvatan način - avokado, mango i banane se ne čuvaju u hladnjaku. Mliječne i mesne proizvode trebate spremiti pri dnu hladnjaka gdje je najniža temperatura i najbolje ih je vakumirati, ako ih ne planirate potrošiti isti dan. Isto vrijedi i za ribu. Jabuke nemojte odlagati u blizini drugog voća i povrća. Začine, kavu ili čaj najbolje spremite u limene ili vakuum posude zbog duljeg očuvanja aroma, dok je svježe začinsko bilje ili salate najbolje umotati u navlaženu krpu ili papir. Otvorenu butelju vina ili domaću kuhanu rajčicu od kvarenja jedino može spasiti vakuum čep, a skuhanu hranu nikada nemojte spremati u hladnjak ili zamrzivač prije nego se ohladi.
  2. Ne kupujte hranu sa skorim istekom roka trajanja ako niste sigurni da ćete ju na vrijeme iskoristiti.
  3. Ostatke obroka koje niste vakumirali ili zamrznuli iskoristite za novi obrok. Uz malo mašte, nekoliko novih namirnica i uz malo spretnosti u kuhanju pripremite sasvim novo jelo. Orijentalna shakshuka ili obični sendviči od ostataka su uvijek brza i jednostavna opcija.
  4. Pozovite prijatelje ili susjede na druženje kako bi vam pomogli „riješiti“ se viška hrane!
Posjeti Gastro.hr