Proslavite rođendan najstarijeg hrvatskog puba!

facebook
Jedan od najpopularnijih i najstarijih hrvatskih pubova, gornjogradski Tolkien's house, ovoga tjedna slavi veliki događaj.
Vidi originalni članak

Što se točno događa na ovom sjajnom mjestu, rekao nam je vlasnik Roman G. Murr, dr. med.

Koji vam rođendan možemo čestitati?

Dvadeseti! Točno prije 20 godina, drugim riječima – 29. veljače 1996. je na Gornjem gradu prvi put otvorio vrata Tolkien's House – neformalni klub posvećen mješavini koju spravljamo od najboljih piva, izvrsne glazbe, ljubavi prema fantasy literaturi i Tolkienu, a nadasve važan sastojak je - dobro i veselo društvo.

Kako je ukratko tekla povijest?

Huh – uh, povijest je od početka bila neobična, počevši od datuma otvaranja, 29. veljače, tako da pravi rođendan možemo slaviti tek svake četiri godine. Prvotna namjera je bila – tamo otvoriti ljekarnu! Međutim, propisi su se baš u to vrijeme mijenjali, tako da je ta namjera bila osujećena. No, svako zlo za neko dobro, a u ovom slučaju – za veliko dobro – i umjesto ozbiljne ljekarne je nastao veseli Tolkien's House! Mislim da nitko trijezan, a ni netrijezan ne žali zbog toga, naprotiv. Zanimljivo je spomenuti da je ideja o tematskom klubu nastala u jednom trenutku inspiracije pred policom tek tiskanih knjiga „Prstenova družina“ u knjižari Algoritam. Ostalo je povijest.

Po čemu ste posebni?

Vjerojatno najviše po jednom sasvim neformalnom i prijateljskom štimungu, te sjajnoj ekipi koja je gotovo od samih početaka u Tolkien'su. Naši gosti pričaju da se kod nas osjećaju kao u svom dnevnom boravku, samo što ne moraju sami ići po piće i sami prati čaše. Tolkien's je često i test hoće li neko pivo biti prihvaćeno od „pučanstva i države“ – naime, dobavljači nam obično prvima daju probnu seriju onoga što su sami pripravili ili uvezli. Pa ako naši gosti proglase pivo dobrim – put mu je otvoren. Imamo i izvrsne voćne rakije, te koktele maštovitih imena i izvsnog okusa.

Koliko piva točite, koliko ukupno imate?

Točimo puno piva, vjerojatno najviše po metru kvadratnom lokala, jer nam je prostor zbilja sićušan. Koliko vrsta trenutno imamo, to vjerojatno zna samo naš računovođa. Rekord je bio 98 vrsti piva. Naime, uvijek držimo „svježu robu“ i to u malim serijama, tako da ponuda varira od tjedna do tjedna. Ipak 60-70 vrsta piva nam je stalno je ohlađeno i spremno za točenje.

Što ste nam spremili za rođendan?

Rođendan, kao što se i priliči lokalu u kojeg zalaze i Hobbiti, slavimo puna četiri dana – od petka, 26.02.2016. do ovog ponedjeljka, 29. veljače 2016. Svaki dan su na repertoaru naša najbolja točena piva po izvrsnim cijenama, istaknimo samo pivo kuće, moćne Zmajeve, tamnu O'Hara's ... na radost svih naroda i narodnosti. Uz pive ovisno o danu, „idu“ ,vrlo pikantni čipsevi, kockice sira, Hobbitski gulaš, pivski pereci, kikiriki... doduše sve vrlo limitirano našim sićušnim prostorom (prilagođenom Hobbitima). Kako bi rekli – do isteka zaliha. Posebno iznenađenje je nagradna igra – gostima koji se posebno hrabro istaknu u degustaciji pive poklanjamo „drangulije“ iz Međuzemlja, knjige, DVD-e, te vrlo tražene rođendanske majice i kriglice. Navodno bi mogli čak i dokopati autentničnog prstena, koji je na redu kao nagrada u ponedjeljak!

Kada trebamo doći, što donijeti?

Dake, još danas, zadnjeg dana veljače, svi su ljubitelji pive, Tolkien's-a i Gospodara prstenova pozvani na fešticu. Ponijeti valja suho grlo i kemijsku olovku. Suho grlo liječimo potocima pive mi, a kemijskom upisujete podate na nagradne kupone vi. Tolkien's House, Opatovina 49. Dobrodošli !

Posjeti Gastro.hr