Što je free-from prehrana i zašto bi je svatko trebao probati?

Eurospin
Ono si što jedeš. Koliko ste se puta susreli s ovom tvrdnjom? I osvijestili da ono što unosimo u sebe postaje dio nas?
Vidi originalni članak

Pravilna i uravnotežena prehrana doprinosi cjelokupnom zdravlju i poboljšava kvalitetu našeg življenja. Međutim, ubrzan način života i nedostatak vremena za pripremu zdravih i kvalitetnih obroka, često nas dovodi da posegnemo za brzim i nezdravim rješenjima.

Redovna konzumacija nezdrave prehrane uz genetske predispozicije dovela je do raznih oblika preosjetljivosti na hranu i raznih poremećaja organizma. Paralelno s dugoročnim utjecajem prehrane na zdravlje, zanimanje za organsku i održivu prehranu nikad nije bilo veće.

Hrana, gorivo koje nas pokreće 

Organski uzgojena hrana kao imperativ zdravog života posljednjih godina doživljava pravi procvat. Zdrava i cjelovita prehrana koja nije kemijski prerađena ili GMO ima pozitivne učinke na zdravlje te istovremeno pogoduje očuvanju okoliša. Razlog njene popularnosti leži u štetnom utjecaju industrijski prerađene hrane i porijeklu namirnica koje svakodnevno konzumiramo, a pogoduju razvoju zdravstvenih problema.

Najčešći oblik smetnji u prehrani su intolerancija na laktozu i gluten. Osobe s nedostatkom crijevnog enzima laktaze ne mogu probaviti mliječni šećer laktozu što uzrokuje probavne smetnje. Sve je češća i pojava celijakije, odnosno glutenske enteropatije. Gluten je protein kojeg pronalazimo u pšenici, raži, zobi, ječmu te piru, a ubraja se među najčešće alergene. Riječ je o autoimunoj bolesti koja pogađa čak 1% svjetske populacije, čime konzumiranje svakodnevnih namirnica postaje pravi izazov. Međutim, što ako zdrava alternativa može biti jednako ukusna i bez odricanja? 

Bolja verzija omiljenih jela

Premda je danas sve prisutnija, free-from prehrana za mnoge je i dalje zagonetka prilikom odabira i pripreme namirnica. Ovaj tip dijete, osim što ima pozitivne učinke na zdravlje, daleko je od bezukusne i jednolične prehrane. Omiljena pizza za ručak ili mekano pecivo za ukusan početak jutra - zašto ne! Zamjena pšeničnog brašna nekom od bezglutenskih alternativa, poput Amo Essere bez glutena, čini odabir namirnica za kontroliranu prehranu lakšim i učinkovitijim.

Prehrana bez laktoze ne znači izbacivanje samo mlijeka iz prehrane, budući da ga nalazimo brojnim proizvodima poput sira ili sladoleda. Amo Essere bez laktoze su proizvodi od lako probavljivih, ukusnih i zdravih mliječnih proizvoda. Potrebu za namirnicama provjerenog sastava i porijekla prati i Amo Essere Bio, za sve one žele živjeti zdravo i zeleno, uz organsku poljoprivredu i održivu bioraznolikost. 

Kako bi svakodnevna zdrava jela postala užitak, za one na prilagođenoj prehrani, kao i one koji se jednostavno žele hraniti bolje, sve proizvode linija Amo Essere za zdravu i cjelovitu prehranu potražite u trgovinama Eurospin

Posjeti Gastro.hr